szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kész tovább foglalkoztatni a Népszava dolgozóinak többségét a lapot megvásárolni készülő Geomédia, illetve az annak tulajdonában lévő Vasárnapi Hírek Kiadó Kft. – legalább is ezt ígéri az utóbbi társaság ügyvezetője. Úgy tervezik, hogy integrálják a Népszava és a Vasárnapi Hírek szerkesztőségét, ami ugyanakkor valamekkora létszámleépítéssel is együtt jár majd. A két lap internetes oldalát is összevonnák, valamint a belvárosba költöztetnék a szerkesztőséget – derül ki a szerdai Népszabadságból.

A Népszabadság korábban megírta, hogy megválik a Népszavától a lap mostani tulajdonosa, a svájci Luganóban bejegyzett TGD Intermedia SA, amely mögött többen Puch Lászlót, az MSZP volt pénztárnokát sejtik.

A napilap szerint két ajánlat érkezett a cégre: az egyik vevőjelölt a Szabad Földet, a Vasárnapi Híreket és több más terméket is kiadó Geomédia Zrt., pontosabban az annak 100 százalékos tulajdonában lévő VH Kiadói Kft., a másik a Népszava Szerkesztőség Dolgozóinak Szociális Kulturális és Segélyező Egyesülete, amelynek most jelképes, egyszázalékos tulajdonrésze van a politikai napilapot kiadó cégben. A TGD a Geomédia ajánlatát tartotta reálisabbnak, a tárgyalásokat megkezdték.

A szerdai Népszabadság már arról ír, hogy az elmúlt hetek tárgyalásai után a tulajdonos és a szerkesztőség képviselői megegyeztek: néhány hét alatt elkészítik a Népszava és a Vasárnapi Hírek, illetve azok szerkesztőségeinek integrációs tervét, és utána várha­tóan lehívja a vételi jogra vonatkozó opcióját a Geomédia. A cikk szerint az alapítói jogot vásárolják meg, amely valójában a lap tulajdonjoga.

Néhány hete kiderült az is, hogy a részben a Hor­váth László érdekeltségébe tar­tozó Geoholding veszi meg az MSZP Jókai utcai székházát is. A tervek szerint több könyvkiadó és a Geo­média által kiadott lapok szerkesztőségei is a VI. kerületi épületbe költöznek.

Horváth László a lapnak azt mondta: a két szerkesztőség összevonásával egy működő üzleti modellt lehet kialakítani. Ez pedig nyilván­valóan racionalizálással, leépítéssel is együtt jár a kiadóban és a szerkesztőségekben egyaránt. A Geomédia kész a Népszava munkatársainak többségét tovább foglalkoztatni, az átalakításról pedig egyeztetni kíván a szerkesztőségekkel.

A mostani elképzelések szerint a Népszava hétfőtől péntekig jelenne meg, szombaton pedig a Népszava és a Vasárnapi Hírek közös lapja. A két lap internetes portáljait is összevonnák.

A Népszavából a tavalyi utolsó negyedévi adatok alapján naponta átlagosan 11 500 példányt adtak el, internetes portálját naponta 45 ezren látogatják. A szombatonként megjelenő Vasárnapi Hírekből csaknem húszezer példány fogy el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!