szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az NVB elfogadta a választási bizottság MSZP-s tagjának javaslatát, és feljelentést tett az NVI-székháznál február 23-án történtek miatt. Ez után az NVI azt közölte, hogy a testület elnöke szintén feljelentést tett a kopaszbalhé miatt ismeretlen tettes ellen az ORFK-n.

Feljelentést tesz a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a Nemzeti Választási Iroda székházánál február 23-án történtek miatt – erről egyhangúlag döntött csütörtöki ülésén a testület, az MSZP delegáltja, Litresits András javaslatára.

A vitában Patyi András, az NVB elnöke azt mondta: a feljelentés lehet, hogy szimbolikus, de egyértelmű jelzés arra, hogy a bizottság ezt a magatartást nemcsak a választási eljárás alapelvei, a népszavazási törvény, de a büntetőjog szabályai szerint is elfogadhatatlannak tartja.

Ezt követően a Nemeti Választási Iroda (NVI) azt közölte, az iroda elnöke, Pálffy Ilona kedden szintén feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a székháznál történtek miatt az Országos Rendőr-főkapitányságon. 

Emlékeztettek arra: a Kúria március 3-án megjelent döntésében rögzítette, hogy akadályozták Nyakó Istvánt, az MSZP politikusát a népszavazási kezdeményezése benyújtásában. Az NVI elnöke ezt követően döntött a feljelentés megtételéről.

A hvg.hu éppen csütörtöki cikkében tárta fel, hogy az NVB több tagját manipulálhatták, mielőtt arról döntöttek, hogy megnézik-e a február 23-án, a Nemzeti Választási Irodánál készült külső, térfigyelő kamerás felvételeket. Ezek a felvételek egyértelműen bizonyították, hogy a kopasz fiatalemberek még Nyakó István előtt érkeztek, és "lepacsiztak" a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kérdését végül célba juttató, de aznap később érkező Erdősi Lászlónéval.

A manipulációgyanús ülés jegyzőkönyvéből ugyan már csak rövidített változat érhető el, de a nekünk nyilatkozó NVB-közeli források szerint olyan érvekkel tántorították el őket a bizonyító erejű felvétel megtekintésétől, hogy "ők nem közterület-felügyelők", és a felvétel amúgy is hét óra hosszú. "Abba az irányba ment az egész, hogy ne mozizzon a testület feleslegesen, meg nem nyomozó hatóság" – fogalmazott egyik forrásunk.

Az Együtt a cikk hatására közleményben szólította fel lemondásra Patyi Andrást. Mint írták, a cikk alapján már teljesen egyértelmű, hogy a Nemzeti Választási Iroda épületénél választási csalás történt a vasárnapi zárva tartást érintő népszavazás kezdeményezésekor.

©

Február 23-án egy kigyúrt férfiakból álló társaság akadályozta meg a Nemzeti Választási Irodánál, hogy Nyakó István MSZP-s képviselő leadja a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kérdését. Mint utóbb kiderült, a fenyegető külsejű fickók Erdősi Lászlóné, a herceghalmi volt fideszes polgármester feleségének hasonló témájú kérdését segítették célba az irodánál. A Nemzeti Választási Bizottság azóta rábólintott a kérdésre, amely így szól: "egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek – a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény szerint – továbbra is zárva tartsanak vasárnap?"

Az NVB ugyan utólag kimondta, hogy a kopasz társaság törvénytelenséget követett el, de ettől még helybenhagyták Erdősiné kérdését, mert azt nem látták a felvételek alapján bizonyítottnak, hogy a herceghalmi asszony és a kigyúrt férfiak összejátszottak volna. A Kúria március 3-i végzésében azt is kimondta, hogy a népszavazási kérdést beadni akaró Nyakót az NVI épületében tartózkodó ismeretlen személyek akadályozták saját népszavazási kezdeményezése benyújtásában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
És akkor a kasszások már többet nézik az órát, mint az árut

És akkor a kasszások már többet nézik az órát, mint az árut

Radnai Károly: Amilyen a társadalom, olyan az adórendszer

Radnai Károly: Amilyen a társadalom, olyan az adórendszer

Így forgatja fel Afrika szarvát egy Nobel-békedíjas

Így forgatja fel Afrika szarvát egy Nobel-békedíjas