szerző:
hvg.hu

Nem is titkolja a kormányszóvivő, hogy el akarták titkolni a jegybanki költéseket, csak épp hát nem sikerült. A VS újságíróinak meg ugye vissza kellene adnia az összes pénzüket.

Az ATV-ben beszélgetett Kálmán Olgával a kormányszóvivő, és arra a felvetésre reagált, mely szerint a kormány megpróbálta eltitkolni az MNB alapítványainak költéseit. "Miért, sikerült?" - kérdezett vissza Kovács.

Emlékeztetőül: az MNB alapítványainak költését a kormány egyéni képviselői törvénymódosítási indítvánnyal akarta eltitkolni ("elveszti közpénz jellegét"), amit végül az Alkotmánybíróság mondott ki Alaptörvény-ellenesnek. Kiderült, az MNB-alapítványok nehezen igazolható célokra költötték az MNB nyereségének egy részét.

Kovács Zoltán az interjúban arra, hogy az MNB a devizahiteleseken nyerészkedve tett szert a sok pénzre azt mondta, szerinte a devizahitelesek is jól jártak, és egyébként sem az MNB határozta meg a 160 forintos árfolyamot. Kálmán Olga rámutatott, a kormány határozta meg a fix árfolyamot.

Kovács azt mondta, az MNB-alapítványoknál közvagyon van, amikkel közfeladatokat látnak el és közcélokat szolgálnak, az egész magyar társadalomnak előnye származik azokból a dolgokból, amikre költötték a pénzt. Arról, hogy Matolcsy miért nem áll ki magyarázatot adni, Kovács azt mondta, "senki nem kíváncsi az ésszerű magyarázatokra", mert csak politikai cirkusz folyik.

Kovács újabb mélypontot ütött az interjúban, amikor azt mondta:

"A VS újságírói vissza fogják adni azt a pénzt, amiért lemondtak? Egy csomóan ugye felmondtak. Most azt hallom a politikai cirkusz jegyében, hogy egy csomóan ugye felmondtak. Visszaadják az addig felvett pénzüket?"

Később arról beszélt, hogy az MNB-alapítványok az MNB-től függetlenül működnek annak ellenére, hogy Matolcsy György az MNB-nek és némely alapítványnak a kuratóriumi elnöke is. Kovács kötötte az ebet a karóhoz, hogy ennek ellenére a működésük független, mert nem tiltja a törvény.

Kovács ragaszkodott hozzá, hogy még nem bizonyította be senki, hogy bűncselekmény történt volna az MNB-alapítványoknál, ezért nem is lehet ezért számon kérni Matolcsy Györgyöt.

Kovács azt is mondta, a közpénz nem veszett el, "ez a pénz megvan", illetve hozzátette szinte felesleges cikkeket írni és az embereknek hergelnie magát a közpénzek elköltéséről, mert majd "ha kiderül, hogy nincs rendben, akkor az erre hivatott szervezetek majd el fognak járni". Kovács megint bedobta a mindent elkenő "vita" szót és azt mondta, "vannak ugyan olyan jelek, amik nem tesznek jót ennek a vitának", de ha valamiről kiderül, hogy nem szabályosan költötték el, akkor majd "az arra hivatottak" eldöntik, hogy így volt-e, de Kovács nem fog az újságíróknak hinni.

A videót itt lehet megnézni teljes egészében.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!