szerző:
hvg.hu

Egy nap, öt hír, amiről mindenki beszél: totális fordulat Kiss László ügyében; kemény Vona-Orbán szócsata a parlamentben; globálisan elszámolt menekültek; váratlan kancellárváltás Ausztriában; az újságírórobotot hamarosan átvehetik a robot újságírók; és 10 éve nem volt égi látványosságban volt részünk.

- A halottnak hitt áldozat előkerülése és tévényilatkozata fordulatot hozott Kiss László, az úszók volt szövetségi kapitányának ügyének megítélésében. Már a Gyárfás Tamás vezette Magyar Úszószövetség sem gondolja, hogy bármiképp is védenie kellene Kisst, Százhalombatta, ahol alpolgármester volt, lemondani látszik arról, hogy népszavazást írjon ki a nevét viselő uszoda átkereszteléséről. Talán egyedül Aczél Endre újságíró maradt meg legutóbb is az áldozatot hibáztató véleményénél, amely miatt korábban a Népszabadság, most pedig a Klubrádió is szakított vele. Aczél a Facebookon fejtette ki gondolatait, amelyek ma reggelre profiljával együtt eltűntek, ő azt mondja, nem iratkozott ki a közösségi oldalról, hanem valaki meghekkelte a hozzáférését. Közben a perújrafelvételen gondolkodó - az őt és társait egykor kihallgató rendőrtiszt szerint nem lesz könnyű dolga - Kiss Lászlóéhoz hasonló botrány borzolja a kedélyeket Franciaországban, ahol ma lemondani kényszerült a Nemzetgyűlés zöld párti alelnöke, akiről kiderült, hogy több nőt is szexuálisan zaklatott, s noha tettei büntetőjogi értelemben már elévültek, a politikus erkölcsi hullaként nem tehetett mást, mint távozott a közéletből.

- Nem volt sok ideje megemészteni Orbán Viktornak, amit egykori párt- és képviselőtársa, Tölgyessy Péter mondott az Inforádióban a piramisszerű hazai hatalmi szerkezetről, amelyben a miniszterelnök kegygazdálkodást folytat, mert Matolcsy György jegybankelnököt kényszerült megvédeni a parlamentben. Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője azonnali kérdésbe foglalta állításait, melyek szerint az MNB nem a törvények alapján működik, ráadásul alapítványai offshore-lovagot, nevezetesen Matolcsy unokatestvérét támogatják. Orbán válaszában kijelentette, hogy Matolcsy a legjobb jegybankelnök, akink lehet, az MNB hibátlanul működik, nyeresége nem tűnt el, hanem gyarapodott, és ő mindent helyesel, amit az alapítványaival csinál.  Orbánnak aztán a menekültkvóta ügyében volt még egy pengeváltása Vona Gáborral is, a jobbikosokat „zsúrpubiknak” nevezte. A kormány kvótanépszavazásáról feltehetően már kedden dönt a parlament, hiába követett el mindent az MSZP is, hogy megakadályozza ezt.

- A menekültkvóta elleni népszavazás indokai közt a kormány korábban felhozta, hogy 12 másodpercenként érkezik egy menekült Európába, így a földrész eddig jóformán sosem látott migránshullámmal küzd. Ám ha ezt a számot felszorozzuk, kivetítjük percre, órára, napra, évre, olyan adatot kaptunk, amely sehol máshol nem köszön vissza. Bécsi kutatók pedig most kimutatták, hogy – bár Európát most nagyobb migrációs hullám éri – globálisan a menekültek aránya meglepően állandó, ha innen nézzük, nincs is semmi extra terhelés.

- A mostanában a magyar-osztrák határ ellenőrzésével is járó menekültválság és a közvéleményben nagy részben emiatt végbement szélsőjobboldali fordulat is hozzájárult a szomszédos Ausztriában zajló politikai felforduláshoz, amelynek váratlan fejleménye Werner Faymann kancellár lemondása. A szociáldemokrata politikus egyúttal pártelnöki posztjáról is lelép. A nagykoalíciós kormány vezetését az eddigi alkancellár, a néppárti Reinhold Mitterlehner veszi át. Viszont a közelgő elnökválasztáson már sem a szocdemek, sem a néppárt embere nincs versenyben - holott 1945 óta csak ezek a pártok adták az államfőt és a kacellárt is -, a végső fordulóban a szélsőjobboldal Szabadságpárt, illetve a Zöldek jelöltje közül lehet választani.

- Ezt a cikket még ember írta, de lehet, hogy nem kell sokat várni, és a kedves olvasókat robotok szolgálják ki írásokkal. Ez az idő már tényleg nincs messze, ezt könnyen beláthatja bárki, ha ebben a cikkünkben megnézi a videót, amely egy különös versenyt mutat meg

- A nap képe Salgótarjánban készült a Nap előtt átvonuló Merkúr bolygóról (további felvételeket is mutatunk itt). Utoljára 2006-ban volt ilyen, legközelebb pedig 2019-ben lesz.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!