szerző:
hvg.hu

Piramisszerű a hazai hatalmi szerkezet, de alkudozni lehet, Orbán Viktor kegygazdálkodást folytat – mondta Tölgyessy Péter volt politikus és elemző az InfoRádióban. Szerinte expanzív költekezés kezdődik, a jövő évi költségvetésnek pedig az a fő állítása, hogy Orbán Viktor meg akarja nyeri a választást.

A korábbi váltógazdaság helyett ma egy piramisszerű rendszerbe illeszkedik a hazai hatalmi szerkezet – mondta Tölgyessy Péter volt SZDSZ-es, majd 1998 és 2006 között fideszes politikus, elemző az InfoRádióban.

"A csúcson van a miniszterelnök, aki az összes hatalmi ágat nem jogilag és formálisan, de ténylegesen az általa kinevezett és hozzá lojális embereken keresztül kézben tartja. A kormánytöbbség szerint ez a jövő magyar sikerének a titka, az ellenzék szerint pedig ez maga a zsarnokság, szinte egy diktatúra" – közölte.

A leghatalmasabbak is elfogadják szerinte, hogy alárendeltek a miniszterelnöknek, és bár piramisszerű a rendszer, alkudozni lehet, Orbán Viktor pedig kegygazdálkodást folytat. "Aki beáll a piramisba, beáll a vazallusok rendszerébe, az nagyon sokat kaphat. Aki pedig kívül van, az is betölti valamilyen módon a rendszerben meglévő helyét" – tette hozzá.

A miniszterelnök saját, kizárólag személyétől függő elitet próbál létrehozni – közölte Tölgyessy, aki szerint a kormányfő ezt elindította már az első kormányzása ideje alatt, de most teljessé vált ez a berendezkedés.

"Alapvetően a Fidesz lépései igen nagy részben arról szólnak, hogy a korábbi, részben külföldiekből, részben a baloldali elitekből származó csoportokat lecserélje. Helyükre a Fideszhez lojális elitet hozzon létre, döntően politikai eszközökkel, politikai kiválasztás alapján" – mondta az elemző.

Tölgyessy a gazdaságpolitikáról is beszélt. Szerinte a kormányfő korábban úgy ítélte meg, hogy az örökös hitelválság, a túlköltekezések és a rájuk következő megszorítások politikailag katasztrofálisak, ezért olyan intézkedéseket hozott az első ciklus első kettő-három évében, amelyek alapján hatalmas összegeket vett ki a különböző állami jóléti rendszerekből, ás új j adókat vezetett be.

Ezzel elérte, hogy tartósan szilárdan 3 százalék alatti a hiány, és nem nő újra és újra, sőt egy kicsit csökkent a még mindig nagyon magas államadósság szintje is.

"A szocialista kormányok kormányzása úgy nézett ki, mint egy iskolai, második osztályos füzetben a sorminták. Hosszú dupla w-k voltak egymás után, túlköltekezés, megszorítás. Most ez nincs. Most választási ciklus van helyette. A ciklus elején Orbán Viktor visszafogott pénzügyi politikát folytat, hogy aztán a következő választások közeledtével újra kiengedő, expanzív költségvetési politika kezdődjön, mint ahogy most is. 2017-től már ilyen lesz" – közölte.

A 2017-es költségvetésnek szerinte az a fő állítása, hogy bármi áron meg akarja nyerni a választást. "A ciklus eleji költségvetései egyensúlyteremtő költségvetések voltak, amelyeknek az volt a célja, hogy az a veszélyes helyzet, amelybe a magyar gazdaság újra és újra bekerült – hogy ki vagyunk szolgáltatva a hitelezőinknek – megszűnjön, vagy legalábbis enyhüljön. Ez megtörtént, elérte célját, és most, ahogy közeledünk a választáshoz, expanzív költekezés kezdődik" – mondta Tölgyessy.

Az elemző szerint ez a költségvetés az irányított kapitalizmus költségvetése, az irányított kapitalizmus pedig szerinte azt jelenti, hogy az állam mozgatja a gazdaságot. "A végső sikerességet nem a piac, nem a valódi versenyképesség határozza meg, hanem az állami döntések. Szerintem nem jó, hogy ez így van. A költségvetés arányában 12 százalék volt ez a gazdaságszervező funkció 2009-ben, ez most fölment 21-re" – mondta.

Az is látszik, hogy egy sokkal erősebb és egy sokkal több pénzbe kerülő államot finanszíroz a költségvetés, mint 2009-ben. "A Fidesz mindig elmondta, hogy olcsó államot akar. Erről azonban szó sincsen, nem is lehet. Ha egy olyan államot akarunk, ami mindent centralizál – márpedig ez az állam mindent centralizál, az egészségügyet, a közoktatást és a gazdaságot is –, akkor egy nagy államra van szükség, ahogy minden hasonló rendszerben" – közölte.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!