szerző:
Gergely Zsófia

Nagyot fordult a világ Százhalombattán, miután hétvégén tévéinterjút adott az a korábban halottnak hitt asszony, akit Kiss László és két társa megerőszakolt. Már nem akarnak közvélemény-kutatást tartani arról, mi legyen a sztáredzőnek adott városi elismerésekkel, még az ezt kezdeményező fideszes politikus is azt mondta a hvg.hu-nak, az áldozatot hallva többé nem kérdéses a döntés.

„A hétvégi interjú után több nincs szükség városi közvélemény-kutatásra, ez egy sakk-matt helyzet. A képviselő-testületnek döntenie kell, méghozzá remélem, hogy egységesen a díszpolgári cím visszavonása, illetve az uszoda nevének megváltoztatása mellett” – mondta a hvg.hu-nak Nagy Balázs fideszes önkormányzati képviselő. „Soha nem volt szimpatikus ebben az ügyben, ahogy relativizálták, mondván, már nem él az áldozat, meg nem is úgy történt és hasonlók, de a szombati események ennek is pontot tettek a végére” – tette hozzá.

Ahogy arról a hvg.hu is beszámolt, az RTL Klubnak nyilatkozott a nagymama korú Takáts Zsuzsanna, aki Kiss Lászlónak és két társának áldozata volt még 1961-ben. Eddig mindenki – még maga Kiss is – azt hitte, hogy a nő már meghalt. A drámai felvételen részletesen beszélt arról, hogyan tudta végül feldolgozni az erőszakot, és mennyi minden nem igaz abból, amit az ügyben róla állítottak.

A Kiss László Sportuszoda Százhalombattán
©

Az úszóedző évtizedek óta Százhalombattán él, a Fidesz támogatásával 2014-ben alpolgármesterré választották, e posztjáról a botrány hatására mondott le. A polgármester, Vezér Mihály akkor még azt nyilatkozta, hogy közvetlenül a lemondása után nem akarnak további lépéseket tenni Kiss László ellen, de előbb-utóbb sor került majd a díszpolgári címének visszavonására és a róla elnevezett helyi uszoda átkeresztelésére. Pár héttel később viszont ezt halasztották el arra hivatkozva, legyen előbb egy közvélemény-kutatás arról, hogy mit gondolnak a helyi polgárok a két kérdésről.

A közvélemény-kutatásra a pénzügyi bizottság, illetve annak elnökeként Nagy Balázs tett előterjesztést, mert mint mondta, úgy érzékelte, hogy a városban erősen megoszlanak erről a vélemények. „Nekem a battaiakat kell képviselni, ráadásul ez egy városi elismerés, illetve ez egy városi létesítmény, így azt gondoltam, nekik kell dönteniük.– mondta a képviselő. Szerinte sokan vélekedtek hozzá hasonlóan úgy, hogy „a földön fekvőbe már nem szabad belerúgni”. „Nem voltunk birtokában azoknak a kétséget kizáró információknak, amelyek szombat óta már ismertek, ezek után a testület már szerintem maga dönthet” – tette hozzá Nagy Balázs.

Azonnali rendkívüli ülés is lehet

Névtelenséget kérő önkormányzati forrásaink szerint a város most már annyira nem halogatna, hogy meg sem várják a soron következő, május végi ülést: állítólag már elkezdtek szervezni egy rendkívüli testületi ülést. Forrásunk szerint az merült fel, hogy már most szerdára összehívhatják a testületet, ha a polgármester úgy dönt, a hétvégi tények ismeretében most már halaszthatatlanul tárgyalni kell a városi elismerések sorsáról. Szerettük volna erről megkérdezni a városvezetőt, de egyelőre hiába próbáltuk telefonon elérni.

Egy másik helyi forrásunk szerint az áldozat megszólalása – felmérés nélkül is megállapíthatóan – hatott a közvéleményre. „Hétvégén jöttek-mentek a telefonok és az üzenetek, még olyanok is megváltoztatták az álláspontjukat, akik eddig próbálták védeni Kisst, vagy legalábbis másokat csitítottak azzal, hogy ’hagyjuk már békén az öreget’” – mondta. Hozzátette, még az eddig Kisst mindenhol futtató helyi fideszesek közt is érezhető, hogy a nyilvánosság elé kiálló, idős asszony szavaira már nem tudnak mit mondani.

Még aláírásokat is gyűjtöttek Kiss védelmében

Nemrég írtuk meg, hogy a város egyik hírességének számító úszóedző érdekében „Kiállás Kiss László mellett” címmel aláírásgyűjtést is indítottak Százhalombattán, méghozzá a róla elnevezett uszodában. A birtokunkba került nyilatkozatban ráadásul kétségbe vonják, hogy az egykori szövetségi kapitány valóban bűnös az erőszakban, mert tettéről úgy írnak: „a bűn – már ha elkövették”. A kiállás mellett az önkormányzathoz tartozó uszodában gyűjtötték a szignókat, így gyerekükkel edzésre érkező szülők és az ott dolgozó – így szükségszerűen kiszolgáltatott – dolgozók támogathatták aláírásukkal a kezdeményezést.

Kiss László a a Császár-Komjádi Béla Sportuszodában 2011 októberében
©

Szabó Attila DK-s képviselő szerint "olyan emberektől elvárni az aláírást, akik valamilyen szinten függőségi viszonyban vannak az úszószövetséggel, mint például az edzők, versenyzők, nem korrekt dolog". A helyi politikus már akkor azt mondta, felesleges reprezentatív felméréshez kötni a képviselő-testület döntését. "Alapvetően támogatom a lehető legszélesebb nyilvánosságot minden kérdésben, ám ebben az esetben egyértelműnek látom, hogy vissza kell vonni mind a kitüntetést, mind az uszoda nevét meg kell változtatni" – mondta.

Csakhogy a helyi képviselő-testületben többséggel rendelkező Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesületnek (ÉSZKE) egyik önkormányzati képviselője, Szél Pál akkori kérdésünkre még  válaszul arra hivatkozott: "Százhalombatta sportolói közössége” fogott össze Kiss László mellett. „Célunk az aláírásgyűjtéssel az, hogy Kiss László munkássága mellett kiálljunk. Akik közelebbről ismerik őt, nem tudják mindazt elképzelni, amit róla leírtak” – mondta Szél, aki amúgy a sportbizottság elnöke. Kérdés az, hogy a korábban elhunytnak hitt áldozat szavai után most mit lép Százhalombatta, akár a "sportolói közösség", akár az eddig teszetosza képviselő-testület.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Heller Ágnes: A változást ne Brüsszeltől várjuk

Heller Ágnes: A változást ne Brüsszeltől várjuk

Renoir aktját péntektől láthatja a Szépművészetiben

Renoir aktját péntektől láthatja a Szépművészetiben

Újraszámolás: megváltozott az Eurovíziós dalfesztivál végeredménye

Újraszámolás: megváltozott az Eurovíziós dalfesztivál végeredménye

Lekapcsolták a 30 méteres buheraszerelvényt - videó

Lekapcsolták a 30 méteres buheraszerelvényt - videó

Fogadja meg a tudósok tanácsát, holnaptól küldje a gyerekét iskolába gyalog

Fogadja meg a tudósok tanácsát, holnaptól küldje a gyerekét iskolába gyalog

Leállították a Paksi Atomerőmű egy újabb blokkját

Leállították a Paksi Atomerőmű egy újabb blokkját