szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy nap, öt hír, amiről mindenki beszél: légikatasztrófa, Áder elnök jövője, Uber-betiltás, a parlagfűirtásra gyanúsan elköltött félmilliárd, állítólag zöldülő Városliget és világbajnok érettségi tabló.

- Csütörtökön hajnalban 66 emberrel a fedélzetén eltűnt a Földközi-tenger fölött az Egyptair Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata. Magyar utas az utaslista szerint nem volt a gépen, amelyen 30 egyiptomi és 15 francia utas mellett két iraki és egy-egy brit, belga, kanadai, portugál, szudáni, szaúdi, csádi, algériai és kuvaiti utazott. A gép pilótája nem sokkal a lezuhanása előtt állítólag még tartotta a kapcsolatot a görög légiirányítókkal. Estefelé úgy tűnt, hogy a gépet kereső görög fregatt olyan roncsokat talált, amelyek a lezuhant géphez tartozhatnak. A lezuhanás okáról nincsenek információk, de egyre kevésbé zárják ki, hogy merénylet történt.

- Lázár János miniszter kávéházi pletykálkodásnak állította be azt, hogy korábban Rubovszky György KDNP-s képviselő egy tévékamerával is felvett beszélgetésben arról beszélt, tudomása van arról, hogy Orbán Viktor nem akarja még egyszer Áder Jánost államfővé választatni. Reggel még arról szóltak sajtóhírek, hogy Orbán tényleg berágott Áderre, amikor az Alkotmánybíróság elé küldte a jegybanki alapítványok költéseit leplezni próbáló törvényt. Miközben más hírek meg arról szóltak, hogy Orbánnak sem tetszenek az alapítványok körüli botrányok. Délután Lázár már arról beszélt, hogy Orbán az államfőválasztással 2017 februárjában foglalkozik majd, nem előbb, és egyébként is ő meg Áder harminc éve politikai szövetségesek, akik a legjobb viszonyban vannak.

- Már az OECD egyik szervezete is beszólt a magyar kormánynak az Uber tervezett tiltása miatt, mondván „nem feltétlenül a legjobb megoldás az állampolgároknak”Philippe Crist, az OECD berkein belül működő International Transport Forum nevű szervezet elemzője úgy gondolja, hogy a magyar kormánynak „hátra kellene lépnie egyet”, és végiggondolni, hogy mi a szerepe az ügyben. Védelmezni akar egy szektort, vagy szolgáltatást akar biztosítani az állampolgárainak? Lázár János mindenesetre ma azt mondta, nem a technológiának akar a kormány hadat üzenni, csak fair és egyenlő bánásmódot érvényesítene a személyszállításban.

- Kiderült, hogy mire ment el félmilliárd forint az adójuk egy százalékát parlagfűirtásra szánó polgárok pénzéből. A civil szervezetk költései között volt 42 ezer forintos munkavédelmi cipő, többmilliós gépvásárlások, és persze mindenkinek minden pénzt sikerült az utolsó fillérig elköltenie. Az biztos, hogy a földművelésügyi minisztériumhoz beadott elszámolásokból csak az nem derül ki, hogy mennyi parlagfűtől szabadították meg az allergiás lakosságot a közpénzmilliókért cserébe.

Újra azt ígérték, hogy zöldebb lesz az új Városliget, amikor kihirdették a Liget Projekthez kapcsolódó tájépítészeti tervpályázat eredményét. E nyertes Garten Studio Kft. több mint tízezer négyzetméternyi új zöldfelületet, több mint ezer új ültetésű fát, 2 kilométeres futókört, nagyobb játszótereket, kiterjesztett Csónakázó-tavat és rózsakertet ígér a Ligetbe. 2019-re a mostaninál sokkal kevesebb betonfelület és jóval több pihenő funkció lesz majd a 15 milliárd forintos beruházás után. A zöldfelület a jelenlegi 60-ról 65 százalékra nő. A győztes kihirdetését megelőzően a ligetvédő aktivisták tiltakoztak a Parlamentnél.

A nap képe feltehetően az év érettségi tablója címre is joggal pályázhat. A Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium 12. b osztálya ezzel a World of Warcraft játék világára és karaktereire épülő "alkotással" lép ki a nagybetűs életbe: 

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!