szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A miniszterelnöknek nem tetszik, hogy a jegybanki alapítványokhoz botrányos ügyek kötődnek.

A Figyelő névtelen forrásokra hivatkozva azt írta, a miniszterelnöknek és környezetének "nagyon nem tetszik" hogy a jegybanki alapítványokhoz botrányos ügyek kötődnek. Egy Orbán Viktor közelében dolgozó forrás a lapnak azt mondta, "nem értik, hogyan is gondolhatták Matolcsyék, hogy titokban lehet tartani az alapítványok költéseit. Ez a mai világban nonszensz elképzelés."

Ezt némileg árnyalja egy korábbi Népszabadság-információ, miszerint Matolcsy járta ki Orbánnál az alapítványi pénzek titkosítását. A Fidesz frakcióvezetője még érvelt is amellett, miért nem közpénz a közpénz, de ez az Alkotmánybíróságot nem hatotta meg. Orbán állítólag azért rágott be Áder Jánosra, mert az Alkotmánybíróság elé küldte a titkosítást lehetővé tévő törvényt. Az alapítványok pénzköltéseivel több cikkünkben foglalkoztunk, például itt, itt, itt és itt írtunk a döntési mechnanizmusról, a támogatotti körről. Matolcsy nem értette, miért kéne lemondania. Orbán elég erőteljesen kiállt Matolcsy mellett, azt mondta, ő a legjobb jegybankelnök, akink csak lehet.

A Figyelő forrása szerint mindenesetre Orbán és környezete szerint aktívan kellett volna kommunikálni a a tényleg jó kezdeményezéseket, például a külföldi egyetemeken tanulók támogatását. Orbánékat a lap szerint azt bántja, hogy hiába van ott a lehetőség, hogy a rendszert erősítse a jegybank a pozitív kezdeményezésekkel, de mégis a pénzköltések eltussolásáról szólnak a hírek. Emiatt állítólag rosszallását fejezte ki a miniszterelnök, Matolcsy pedig azt az üzenetet kapta, hogy álljanak bele a kommunikációba, domborítsák ki az alapítáványok működésének jó oldalát, és

"védjék meg magukat, ahogy tudják".

Annál több segítségre nem számíthat az MNB, hogy a kormány a feltétlen támogatásáról biztosítja a vezetést, és az alapítványi vagyon felhasználását sem kommentálják. A lap szerint egyébként Orbán bizalma megingathatatlan Matolcsyban, "helyét a szívében más nem pótolhatja".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Oltások ihlette szuri mousse-szal csábít egy magyar cukrászda

Oltások ihlette szuri mousse-szal csábít egy magyar cukrászda

Korábbi iPhone-ja van? Lehet, hogy nincs veszve az akku, csak rosszul mutatja a telefon

Korábbi iPhone-ja van? Lehet, hogy nincs veszve az akku, csak rosszul mutatja a telefon

651 ezer oltást adományoz az EU a balkáni országoknak

651 ezer oltást adományoz az EU a balkáni országoknak