szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azután, hogy az Indexet kiadó CEMP médiacsoporthoz kiszállt a NAV, és az FHB-csoportnál nyomozók jelentek meg, múlt héten az FHB-elnök Spéder lakását is átkutatta a rendőrség. Lapértesülések szerint csalás miatt vizsgálódnak a nyomozók.

Nyolcórás rendőrségi házkutatás volt múlt héten az FHB-elnök Spéder Zoltán lakásán – írja csütörtöki számában a Figyelő. Múlt hét szerdán a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai az FHB-csoportnál és Spéder Zoltán Fidesz-közeli nagyvállalkozó egyes érdekeltségeinél tartottak házkutatást, amely során adathordozókat foglaltak le a nyomozók. Most viszont nyolc nyomozó Spéder budai lakását túrta fel.

A Figyelő szerint három ügyben folyik nyomozás:

  • hogyan vett 49 százalékot a Magyar Posta az FHB Kereskedelmi Bankban
  • hogyan adta el a posta a pénzszállító cégének (MPT Security Zrt.) egy részét
  • ki járt jól a Díjbeszedő-csoporthoz tartozó ügyletekkel

A Figyelő azt írja, hogy ezeknél az ügyleteknél a Spéder vezette FHB jól, az állam viszont rosszul járt. A nyomozás mégsem hűtlen kezelés, hanem csalás (pl. hamis adatokkal tévesztették-e meg a döntéshozókat) miatt folyik. Mindeközben a Spéder tulajdonában lévő CEMP médiacsoportnál a NAV revizorai vizsgálódnak, és a Matolcsy vezette jegybank 105 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az FHB Jelzálogbank Nyrt.-re tiltott piacbefolyásolás miatt, és személyi felelősségre vonási eljárást is indított.

A lap értesülései szerint a Spéder elleni támadásnak nincs konkrét oka, nem tudni olyan ügyről, ami miatt összeveszett Spéder és Orbán. Inkább arról lehet szó, hogy a kormánynál "betelt a pohár", vagyis egyre többen gondolták úgy a kabinetben, hogy Spéder befolyását arra használta, hogy megerősítse az FHB-t.

Ugyanakkor a támadás nem a Spéder tulajdonában lévő Index, és nem is vele baráti viszonyban lévő Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ellen irányul, írja a Figyelő. Források szerint Spéder "sírját" nem Csányi Sándor, és nem is Demján, hanem Matolcsy, maga Orbán és a médiahadjáratot (lásd TV2, Lokál) vezető Habony ásta meg.

A bankárszakma azonban nem fogadta jól a történteket; félelmetesnek és vészjóslónak nevezték Spéder szanálását.

Videó: Soros után Spédernek ment neki a TV2

Újabb epizóddal jelentkezett a Tények Extra Rejtőzködő milliárdosok című oknyomozó sorozata, amelyben Soros György után a kormány új ellenségét, Spéder Zoltánt pécézte ki Andy Vajna tévéje. A műsorból megtudhatjuk, hogy Spédernek mekkora medencéje van, ki miatt hagyta el felesége, vagy hogy az FHB elnöke szeret kérkedni vagyonával, és magánéleti kudarcait üzleti sikereivel kompenzálja.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!