Joó Hajnalka
Joó Hajnalka
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Fidesz-frakció tagjai meg sem lepődnek azon, hogy valamiért megtorlás éri Spéder Zoltán FHB- és Index-tulajdonost, de azt nem tudják, hogy miért. Megkérdeztük Lázár Jánost és Orbán Viktort is, hogy mi van a háttérben, Kövér László pedig általában nem kedveli a karaktergyilkosságot.

„Miért lepne meg? Háború van, bárki célpont lehet.”, „A politikusaink már szokva vannak, most megszokhatják a bankárok is” – ilyen és ehhez hasonló válaszokat kaptunk hétfőn a parlamentben kormánypárti képviselőktől, amikor arról kérdeztük őket, mit szólnak Spéder Zoltán, az FHB elnöke ellen indított egész pályás letámadáshoz, főként annak módszereihez.

Spéder Zoltán és érdekeltségei ellen egyszerre mozdult meg a kormánypárti sajtó, az elvileg kormányfól független intézmények, a törvényhozás és az üzleti riválisai is. Miközben Demján Sándor az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke, és Patai Mihály bankszövetségi elnök a miniszterelnöknek és a gazdasági miniszternek írt leveleikben durván nekimentek az FHB vezetőjének, kitört a bankháború, az Országgyűlés rekordgyorsasággal fogadott el egy törvénymódosítást, amely nehéz helyzetbe hozhatja Spédert, mert súlytalanabbá teheti a takarékszövetkezetek integrációs szervezetének irányításában.

Spéder Zoltán a Tények rejtőzködő milliárdosok-sorozatában.
©

A bankárról ezzel egy időben a kormányközeli médiában – köztük az Andy Vajna tulajdonában álló TV2-ben, illetve a Ripostban - jelentek meg lejárató anyagok. Mindez mellesleg azon tény elhallgatásával, hogy Spéder korábban kormányzati hátszéllel került most kifogásolt, befolyásos pozíciójába. A rendőrség mindeközben az FHB-csoportnál, a NAV pedig Spéder médiaérdekeltségeinél, az Indexet is kiadó CEMP Zrt.-nél vizsgálódik, de aligha véletlen, hogy az MNB is a múlt héten szabott ki – szintén példátlanul, visszamenőleg - 105 millió forintos bírságot az FHB Jelzálogbankra egy 2012-es ügylet miatt.

Hétfőn a parlamentben kérdezett erről kormánypárti politikusokat a hvg.hu. A név nélkül nyilatkozó képviselők közül egy sem volt ugyan pontosan tisztában a letámadás pontos hátterével, a történtek üzenete mindenki számára egyértelmű:

senki nincs biztonságban, ha bármilyen szempontból is sérti az országot irányító politikai és üzleti kör érdekeit.

Mert azt, hogy az akció egyértelműen a miniszterelnök felhatalmazásával indult, legalább annyira biztosnak gondolja mindenki, mint amikor 2007 januárjában, a Fidesz akkori legfontosabb orgánumában, a Magyar Nemzetben jelent meg cikk az állítólag pártütésre készülő Áder Jánosról. A Schmidt Mária ante portas című, Horváth Zsolt álnéven megjelent írás azzal vádolta meg a Terror Háza vezetőjét, hogy egy új jobboldali párt szervezésén munkálkodik fideszes politikusok – élükön Áder János – és a párthoz kötődő gazdasági szereplők részvételével. Bár a gyanúsításnak semmilyen kézzel fogható alapja nem volt, a cikk Áder akkori belpolitikai karrierjének végét jelentette és önkéntesnek mondott brüsszeli száműzetésre sarkallta a mostani köztársasági elnököt.

©

Azt, hogy az írás nemcsak Orbán tudtával, hanem kifejezetten a megrendelésére született, a hvg.hu információi szerint egy későbbi elnökségi ülésen maga a Fidesz elnöke is elismerte. A lépés miatt akkor, úgy tudjuk, éles hangú vita is kibontakozott a módszert elfogadhatatlannak tartó Kövér László, a párt akkori és mostani választmányi elnöke és Orbán között, az eset óta pedig a párt több, korábban meghatározó politikusa vágta egy-egy vitában a pártelnök fejéhez, hogy "rólam mikor fogsz cikket íratni a Magyar Nemzetben?". 

Áder ráadásul nem is az első volt, akinek – hangsúlyozottan csak feltételezett - törekvéseit hasonló politikai karaktergyilkosság igyekezett letörni: 2006 májusában – ugyancsak a Magyar Nemzetben - "a párt fővárosi kulcspozícióinak elfoglalására és Orbán Viktor kiszorítására törő" Pokorni Zoltán megállítását követelte egy másik fantomszerző, Egei Antal állítólagos egyetemi hallgató írása.

©

A módszer hasonlósága miatt kíváncsiak voltunk, hogy Kövér László mit szólt a Spéder elleni akcióhoz. A házelnök a konkrét ügyet nem akarta kommentálni, csak annyit mondott:

„Nekem általában nincs ínyemre a karaktergyilkosság.”

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János, aki csütörtökön még arról beszélt, hogy eddigi barátsága megmarad Spéderrel, egy „Nem tudommal” felelt, amikor azt kérdeztük, hogy mi áll a barátjaként elismert FHB-vezető elleni támadások hátterében.

Orbán Viktor miniszterelnök, akit a folyosón sikerült elcsípnünk, ugyanerre a kérdésünkre a szemöldökét felvonva azt mondta:

„Hát kérdezze meg tőle!”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyomozni kezdett a rendőrség, miután az Átlátszó drónnal repült Mészáros birtoka fölé

Nyomozni kezdett a rendőrség, miután az Átlátszó drónnal repült Mészáros birtoka fölé

Százmilliós osztalékot fizetett Rákay Philip tanácsadó cége

Százmilliós osztalékot fizetett Rákay Philip tanácsadó cége

Biden: A Trump-kormányzat fehér zászlóval adta meg magát a vírusnak

Biden: A Trump-kormányzat fehér zászlóval adta meg magát a vírusnak