Joó Hajnalka
Joó Hajnalka
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Fidesz-frakció tagjai meg sem lepődnek azon, hogy valamiért megtorlás éri Spéder Zoltán FHB- és Index-tulajdonost, de azt nem tudják, hogy miért. Megkérdeztük Lázár Jánost és Orbán Viktort is, hogy mi van a háttérben, Kövér László pedig általában nem kedveli a karaktergyilkosságot.

„Miért lepne meg? Háború van, bárki célpont lehet.”, „A politikusaink már szokva vannak, most megszokhatják a bankárok is” – ilyen és ehhez hasonló válaszokat kaptunk hétfőn a parlamentben kormánypárti képviselőktől, amikor arról kérdeztük őket, mit szólnak Spéder Zoltán, az FHB elnöke ellen indított egész pályás letámadáshoz, főként annak módszereihez.

Spéder Zoltán és érdekeltségei ellen egyszerre mozdult meg a kormánypárti sajtó, az elvileg kormányfól független intézmények, a törvényhozás és az üzleti riválisai is. Miközben Demján Sándor az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke, és Patai Mihály bankszövetségi elnök a miniszterelnöknek és a gazdasági miniszternek írt leveleikben durván nekimentek az FHB vezetőjének, kitört a bankháború, az Országgyűlés rekordgyorsasággal fogadott el egy törvénymódosítást, amely nehéz helyzetbe hozhatja Spédert, mert súlytalanabbá teheti a takarékszövetkezetek integrációs szervezetének irányításában.

Spéder Zoltán a Tények rejtőzködő milliárdosok-sorozatában.
©

A bankárról ezzel egy időben a kormányközeli médiában – köztük az Andy Vajna tulajdonában álló TV2-ben, illetve a Ripostban - jelentek meg lejárató anyagok. Mindez mellesleg azon tény elhallgatásával, hogy Spéder korábban kormányzati hátszéllel került most kifogásolt, befolyásos pozíciójába. A rendőrség mindeközben az FHB-csoportnál, a NAV pedig Spéder médiaérdekeltségeinél, az Indexet is kiadó CEMP Zrt.-nél vizsgálódik, de aligha véletlen, hogy az MNB is a múlt héten szabott ki – szintén példátlanul, visszamenőleg - 105 millió forintos bírságot az FHB Jelzálogbankra egy 2012-es ügylet miatt.

Hétfőn a parlamentben kérdezett erről kormánypárti politikusokat a hvg.hu. A név nélkül nyilatkozó képviselők közül egy sem volt ugyan pontosan tisztában a letámadás pontos hátterével, a történtek üzenete mindenki számára egyértelmű:

senki nincs biztonságban, ha bármilyen szempontból is sérti az országot irányító politikai és üzleti kör érdekeit.

Mert azt, hogy az akció egyértelműen a miniszterelnök felhatalmazásával indult, legalább annyira biztosnak gondolja mindenki, mint amikor 2007 januárjában, a Fidesz akkori legfontosabb orgánumában, a Magyar Nemzetben jelent meg cikk az állítólag pártütésre készülő Áder Jánosról. A Schmidt Mária ante portas című, Horváth Zsolt álnéven megjelent írás azzal vádolta meg a Terror Háza vezetőjét, hogy egy új jobboldali párt szervezésén munkálkodik fideszes politikusok – élükön Áder János – és a párthoz kötődő gazdasági szereplők részvételével. Bár a gyanúsításnak semmilyen kézzel fogható alapja nem volt, a cikk Áder akkori belpolitikai karrierjének végét jelentette és önkéntesnek mondott brüsszeli száműzetésre sarkallta a mostani köztársasági elnököt.

©

Azt, hogy az írás nemcsak Orbán tudtával, hanem kifejezetten a megrendelésére született, a hvg.hu információi szerint egy későbbi elnökségi ülésen maga a Fidesz elnöke is elismerte. A lépés miatt akkor, úgy tudjuk, éles hangú vita is kibontakozott a módszert elfogadhatatlannak tartó Kövér László, a párt akkori és mostani választmányi elnöke és Orbán között, az eset óta pedig a párt több, korábban meghatározó politikusa vágta egy-egy vitában a pártelnök fejéhez, hogy "rólam mikor fogsz cikket íratni a Magyar Nemzetben?". 

Áder ráadásul nem is az első volt, akinek – hangsúlyozottan csak feltételezett - törekvéseit hasonló politikai karaktergyilkosság igyekezett letörni: 2006 májusában – ugyancsak a Magyar Nemzetben - "a párt fővárosi kulcspozícióinak elfoglalására és Orbán Viktor kiszorítására törő" Pokorni Zoltán megállítását követelte egy másik fantomszerző, Egei Antal állítólagos egyetemi hallgató írása.

©

A módszer hasonlósága miatt kíváncsiak voltunk, hogy Kövér László mit szólt a Spéder elleni akcióhoz. A házelnök a konkrét ügyet nem akarta kommentálni, csak annyit mondott:

„Nekem általában nincs ínyemre a karaktergyilkosság.”

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János, aki csütörtökön még arról beszélt, hogy eddigi barátsága megmarad Spéderrel, egy „Nem tudommal” felelt, amikor azt kérdeztük, hogy mi áll a barátjaként elismert FHB-vezető elleni támadások hátterében.

Orbán Viktor miniszterelnök, akit a folyosón sikerült elcsípnünk, ugyanerre a kérdésünkre a szemöldökét felvonva azt mondta:

„Hát kérdezze meg tőle!”.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Vécépapírt halmozott fel egy német beszállító, hátha kifogynak a britek a Brexit miatt

Vécépapírt halmozott fel egy német beszállító, hátha kifogynak a britek a Brexit miatt

Olyan fényt állítottak elő a tudósok, ami képes áthatolni a falfestéken is

Olyan fényt állítottak elő a tudósok, ami képes áthatolni a falfestéken is

Félmillió forint értékben lopott kozmetikai termékeket két nő Budapesten

Félmillió forint értékben lopott kozmetikai termékeket két nő Budapesten

Egy műanyag villa kavarja fel az állóvizet a Toy Story 4-ben – előzetes

Egy műanyag villa kavarja fel az állóvizet a Toy Story 4-ben – előzetes

20-25 év múlva már nem lesz annyi víz Angliában, mint amennyire szükség lenne

20-25 év múlva már nem lesz annyi víz Angliában, mint amennyire szükség lenne

Úgy gondolja, helyesen ül a kormánynál? Ellenőrizze le

Úgy gondolja, helyesen ül a kormánynál? Ellenőrizze le