szerző:
Tetszett a cikk?

Rejtőzködő riporter készítette a TV2 Tények elhíresült Rejtőzködő milliárdosok sorozatának legutóbbi, Spéder Zoltánról szóló részét – és nem véletlenül. A hvg.hu megtudta, hogy ezt a riportot is az a Kunfalvi Nóra készítette, akinek korábbi anyagaiból botrány kerekedett. A keddi, szintén karaktergyilkosságnak tűnő riportnál nem írták ki a nevét, és azt úgy szerkesztették, másból se derüljön ki, ki csinálta. A TV2 szerkesztőségi autonómiájára hivatkozva nem árulja el, ki volt a szerző.

A kormánypárti propaganda-hadjáratba illeszkedő riportot sugárzott a héten Andy Vajna állami pénzből megkaparintott tévéje, a TV2. A Tények Extra keddi adásának Rejtőzködő milliárdosok című sorozatában Spéder Zoltán FHB-vezérről adtak közre riportot, de feltűnő volt, hogy a hasonló műsorokban bevett gyakorlattal szemben egyetlen készítő, riporter, operatőr, fotós vagy a narrátor nevét sem tüntették fel benne.

A sorozat első, precízen az Orbán-kormány sorosozásához időzített része Soros Györgyről szólt, ezt követte a most keddi folytatás Spéderről. A csaknem 7 perces anyag nagy része személyeskedő, negatív információk sora volt, paparazzo-fotókkal, teljesen névtelen ismerősöktől származó, Spéder pénzéhségével operáló „idézetekkel”, az uszodájának méretét és az üzletember ruházatát firtató beállításokkal. És megint a politikai csapásiránnyal párhuzamosan akkor, amikor a Fidesz-többségű parlament hozzányúl a Spéderhez kötődő takarékszövetkezeti rendszerhez.

Titkolják, hogy Kunfalvi Nóra a riporter?

A hvg.hu megtudta, hogy a riportot Kunfalvi Nóra készítette, akit azt követően hoztak a csatornához, hogy a tévéműsorok szerkesztésében tapasztalatlan, de Rogánnéval és Habony exével jó kapcsolatot ápoló Kökény-Szalai Vivient tették meg az aktuális műsorok hírigazgatójává. Kunfalvi korábban a Hír Tv-ben dolgozott, ahonnan a Simicska-féle G-nap után jött el a híres „Orbán nem geci” szövegű demonstrációjával.

A TV2-nél debütálása azonban botrányt generált, miután két, fajsúlyos politikai anyaggal is sikerült az objektivitási skálán negatív rekordot döntenie. Először Zuschlag Jánossal készített anyagot, amelyben a börtönviselt expolitikushoz próbálták kötni Pukli Istvánt, a pedagógustüntetések vezéralakját. Majd ő készített riportot Juhász Péter, az Együtt alelnöke zsebében turkálva, csakhogy az ellenzéki politikus is felvette a beszélgetésüket, így inkább visszaütött az erősen egyoldalúnak tűnő lejáratási kísérlet.

©

Bár a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) etikai bizottsága szerint a csatorna nem követett el etikai vétséget a Juhász-interjúval, az egész mégis manipulációnak tűnhetett, főleg, miután Juhász nyilvánosságra hozta saját felvételét a beszélgetésükről. Így jól összehasonlíthatóvá vált, miből mit kerekített a „Tények”. Kunfalvit ezt követően érzékelhetően háttérbe tolták, kevesebbet volt szem előtt munkái során.

Más hangja hallható a felvétel alatt, de felismerték Kunfalvit

Pedig a lejáratásnak látszó Spéder-anyagot is ő készítette. A nevét viszont nemcsak nem tüntették fel, hanem egy másik kolléga hangjával vették fel a narrációt, így még ebből sem derülhetett ki, hogy Kunfalvi jegyzi az anyagot. Információink szerint a Kökény-Szalai-korszakban felelős szerkesztőnek kinevezett Ligeti László hangja hallható a riport alatt, bár az ő nevét sem tüntették fel. Ligeti a TV2 műsorának „megújulása” során a Tényektől különválasztott, tovább bulvárosított Tények Extra munkatársa, ide kerülnek a hosszabb, fontosabbnak tartott anyagok.

Megkérdeztük a TV2-t, valóban Kunfalvi Nóra készítette-e a Spéder-anyagot, és ha igen, miért nem tüntették fel a nevét, illetve miért más, szintén nem jelzett kollégával mondatták fel a hanganyagot. Nem sokkal cikkünk megjelenését követően érkezett meg a válaszuk. „A médiában alapvető elvárás, hogy a szerkesztőségi autonómiát mindenki tiszteletben tartsa. Azt, hogy melyik újságíró mely témáról milyen anyagot készít, az bármely szerkesztőség belső ügye. Ettől a bevett gyakorlattól a Tények még a hvg.hu kedvéért sem kíván eltérni. A magyar sajtóban – többek között a hvg.hu-n is – rendszeresen találkozhatunk olyan írásokkal, amelyeknek nem ismert a szerzője” – válaszolta a TV2 sajtóosztálya, vagyis nem árulták el a riporter nevét. (Ez amúgy valóban így van, hírportálként bevett gyakorlatunk, hogy a hírek és kisebb anyagok egységesen hvg.hu forrásmegjelöléssel jelennek meg, a nagyobb anyagoknál szerepel a szerző neve – a szerk.)

Csakhogy a hvg.hu-nak sikerült megtalálnia azt a két helyi lakost, akit megszólaltattak az anyag Rátkáról szóló részében. Spéder Zoltán itt, a Borsod megyei Rátkán született, szülőfalujában is forgattak a "rejtőzködő milliárdosról". Mindkét falubeli nyilatkozó felismerte Kunfalvit a korábbi, Juhász Péterrel készült interjújának felvétele alapján, amelyen még látszott az arca. Vagyis megerősítve belső információnkat az idős Spéder néni – aki csak névrokona a bankvezérnek –, illetve a másik helyi férfi is megerősítette, hogy Kunfalvival találkoztak. A bácsi azt állította, nem mutatkozott be neki a riporter, mint mesélte, éppen harangozni ment a templomkertbe, mikor megszólították Kunfalviék azzal, hogy "akar-e szerepelni a tévében".

Egy évtizedek óta tévézéssel foglalkozó forrásunk azt mondta, ő még nem látott hasonló hírműsorban olyan anyagot, amely úgy van megszerkesztve, hogy abban semmi ne utaljon készítő személyére. Ez pontosan ellentétes a szakmai gyakorlattal, ahol külön technikákat alkalmaznak arra, hogy a néző érzékelje az interjúhelyzetet, és ő is bevonódjon a történetbe. Ilyen, amikor váltogatva bevágják a figyelő és bólogató riportert, vagy együtt sétálnak a helyszínen az alannyal, iratokat lapozgatnak, stb. Ebben az anyagban viszont gyakorlatilag kiszerkesztették saját anyagából a riportert – mondta.

Egy riporter ezért hagyta ott a Tényeket

A TV2-nél már korábban is volt nézeteltérés abból, hogy mással mondatták fel Kunfalvi anyagát. Szabó Tibor korábbi TV2-s riporter információink szerint nem akart közreműködni a Pukli Istvánt rossz színben feltüntető Zuschlag-anyag elkészítésében, ennek ellenére az ő hangjával ment le, majd bevonták a Juhász Péterről készülő riportba is, ez egy internetre kikerült levélből derült ki.

Ilyen, amikor a riporter is látszik – Kunfalvi Nóra Zuschlag-interjúja
©

Szabó kifejezetten ezért távozott a csatornától, információink szerint több családtagja is pedagógus, így nagyon megviselte, hogy a hangja miatt őt kapcsolják a Pukliról készített anyaghoz. „Tibi utána próbálta ismerősei előtt tisztázni, hogy az anyagot nem ő készítette, mert a riportban is látszik, hogy a Zuschlaggal beszélő riporter egy nő” – mondta névtelenséget kérve egy korábbi kollégája. Itt még ugyanis a felvételen látszott, hogy egy hosszú, szőkésbarna hajú nő teszi fel a kérdéseket a börtönviselt expolitikusnak, míg a mostani Spéder anyagon egy pillanatra, még hátulról sem vágták be a riportert. Szabó Tibor felmondása után az ATV-nél helyezkedett el, de a mindössze 44 éves szakember pár nappal később váratlanul rosszul lett, és meghalt.

Nincs forrásmegjelölés, romos házat mutogattak

A Spéder-riportban egy sor más, szakmai gyakorlattal szintén totálisan ütköző húzás van. Például a bankvezér tudta nélkül, róla készített képeknél nem szerepelt forrás, ilyenkor logikusan saját anyagról van szó. De láthatóan ugyanezt a fotósorozatot hozta le – tökéletes időzítéssel rögtön az adásba kerülése másnapján – a Habony Árpádhoz köthető Ripost bulvárlap, amelynek a főszerkesztője Ómolnár Miklós. Véletlenül a sorozat első, sorosozós része után pont őt hívta be a TV2 Soros György-szakértőnek a Mokka című műsorba. A Ripost nem jelölte meg a fotók forrását, nem derült ki, hozzájuk (is) vajon honnan került, nem derült ki, ezt úgy próbálták körbeírni, hogy a „beszédes képeket” elsőként a Vajna-tévé „mutatta be” – vagyis nem azt állította, hogy a TV2 készítette azokat. Olyan fotót is közöltek, amely a TV2 anyagában nem is látható.

Az egyik rátkai lakos pedig a riport láttán olyasmire hívta fel a figyelmünket, ami persze csak a helyieknek tűnhetett fel. Szerinte ott, ahol a Borsod megyei településen forgattak, csupa „rendezett porta” sorakozik, míg szerinte az egyetlen, kifejezetten romos épületet látni a TV2 anyagában. Mint mondta, „nincs más hasonló a környéken, ezt az önkormányzat most fogja lebontani, mert idősek otthona épül a helyén. Nem értem, miért pont ezt kellett mutogatni”.

A TV2-nél magát Hollywoodban érző Marsi Anikó és Pachmann Péter munkában
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!