Mizsur András
Mizsur András

Újabb epizóddal jelentkezett a Tények Extra Rejtőzködő milliárdosok című oknyomozó sorozata, amelyben Soros György után a kormány új ellenségét, Spéder Zoltánt pécézte ki Andy Vajna tévéje. A műsorból megtudhatjuk, hogy Spédernek mekkora medencéje van, ki miatt hagyta el felesége, vagy hogy az FHB elnöke szeret kérkedni vagyonával, és magánéleti kudarcait üzleti sikereivel kompenzálja.

“Akár félmillió ember megtakarítását is hajlandó lenne elvenni, azért, hogy neki még több pénze legyen. Az Index.hu tulajdonosáról, Spéder Zoltánról állította ezt a múlt héten Demján Sándor, az ország egyik legismertebb nagyvállalkozója. Az index.hu tulajdonosa, Spéder Zoltán luxusban él és ha kedve tartja helikoptert ajándékoz ismerőseinek”

- ezzel a szöveggel vezették fel Marsi Anikóék a Tények Extra Rejtőzködő milliárdosok című sorozatának legújabb, keddi kiadását, amiben Soros György után azt a Spéder Zoltánt próbálta leleplezni Andy Vajna kormányközeli tévéje, akire ezekben a hetekben egyébként is kormányzati össztűz zúdul.

A riportban bemutatják, hogy pontosan milyen luxuskocsival jár Spéder, és hogy melyik budai házban lakik Magyarország 27. leggazdagabb embere.

"A medencéje akkorának tűnik, mint egy kisebb város uszodája"

- hangzik el a műsorban, de azt sem hallgatja el a Tények Extra, hogy Spédernek nemcsak uszodája, hanem teniszpályája is van. Olyan titkokra világít rá a riport, mint hogy az FHB elnöke sokszor lazán, szandálban és rövidnadrágban dolgozik. Sőt Spéder nem egyszer az utcán (!) tárgyalt befolyásos üzletfeleivel.

Spédert csak az üzleti sikerek éltetik

A Tények szerint Spéder az elmúlt hetekben “offshore-ozással, takarékszövetkezeti balhéjával és a hírhedt Posta-üggyel került az újságok címlapjára.” Hozzétéve, hogy Spéder neve onnan lehet ismerős az egyszeri tévénézőnek, hogy komoly üzleti, politikai és médiabefolyással bír.

Később arra is utalnak, hogy Spéder gazdasági és politikai kapcsolatait kihasználva építgette birodalmát, de azt már nem részletezik, hogy pontosan mely politikusokkal van jobban az FHB elnöke. Akit egyébként a riportban folyamatosan "az Index.hu tulajdonosa"-ként emlegetnek.

©

A műsor második felében Spéder családi hátterét és pályafutását boncolgatják drámai aláfestő zenével kísérve. Itt olyan mondatok hangzanak el, mint hogy  “a Spéder-testvérek ugyanolyan gyerekek voltak, mint mások” vagy “Spédernek jól ment a matek.” Arra is kitérnek, hogy a Tények információi szerint Spéder szeret kérkedni vagyonával, és hogy nem érdekli más, mint hogy gazdagabb legyen, mint Csányi Sándor. Magánéleti kudarcait üzleti pedig sikereivel kompenzálja Spéder, állítja a Tények.

“Kirabol akkor is, ha szeret, kirabol akkor is, ha nem szeret. Mert nem lehet olyan helyzet, hogy ne nyerjen”

- idézi a filmügyi kormánybiztos által állami pénzügyi segítséggel megvásárolt TV2 egy “Spédert a piacról ismerő” forrását.

A teljes műsort itt nézheti meg:


Spéder, a kivételezett

A Tények riportja valamiért elfelejtette megemlíteni, hogy Spéder nagyon is jó kapcsolatot ápolt a kormánnyal. Elsősorban a  Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánossal, aki az FHB vezetőit vonta be a takarékszövetkezeti rendszer átalakításának kidolgozásába.

Az úgynevezett takarékszövetkezeti integráció folyamatában az FHB Jelzálogbank részben és közvetetten tulajdonossá vált a Takarékbankban, volt és jelenlegi FHB-vezetők kerültek az integráció élére. Az FHB-csoport számos tagja jutott jövedelmező megbízásokhoz abban a stratégiai együttműködésben, amelyet a Miniszterelnökség irányításával a Magyar Posta, a Magyar Fejlesztési Bank, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete és az FHB kötött 2014 decemberében.

Bankárháború

Az FHB kivételezett helyzete sokaknak szúrta a szemét; Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke, aki egyben az UniCredit Bank magyarországi leányvállalatának elnök-vezérigazgatója, múlt héten azt hánytorgatta fel a kormánynak, hogy indokolatlanul élvez különleges kedvezményeket egyetlen bankcsoport és annak tulajdonosi köre. Ez pedig a takarékszövetkezetek, a Takarékbank és a Spéder által elnökölt FHB.

Nem csak Patait kezdte zavarni Spéder befolyása. Demján Sándor Orbán Viktornak írott levelében úgy fogalmaz, Spéder és üzlettársai „parazitaként szívják ki” a takarékszövetkezeti szektor erőforrásait. Demján az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnökeként szólalt meg, miután ő maga és a hozzá közelálló érdekeltségek az elmúlt években kiszorultak a szövetkezeti hitelintézetek rendszerének irányításából, helyettük viszont az FHB Jelzálogbank Nyrt. korábbi és jelenlegi vezetői kerültek pozícióba.

©

Nem véletlen, hogy Demjánék kirohanása után a nemrég elfogadott takarékszövetkezeti integráció szabályozásának módosítása pont a Spéderhez köthető FHB-bankcsoportot és a vele szövetséges Lázár Jánost érintheti érzékenyen.

Szerdán a tőzsdén egy óra alatt 15 százalékos gyengülést szenvedett el az FHB, a papírokat cikkünk megjelenésekor 580 forint alatt adták-vették, ami jóval alacsonyabb az egy éves negatív rekordnak számító 636 forintnál.

Nem ez volt az első eset, hogy egy kormányközeli médium betámadja Spédert; a Habony Árpád érdekeltségébe tartozó Lokál című napilap rögtön az első számában a CEMP-médiacsoport és az FHB Bank tulajdonosát támadó nyilatkozatokkal nyitott.

Lázár embereinek kisöprését alapozta meg Orbán törvénye

Befolyásos bankárok sora roggyanhat bele abba a törvénybe, amelyet az Országgyűlés gyakorlatilag 24 óra alatt fogadott el a takarékszövetkezeti integráció szabályozásának módosításáról. Az egyik kárvallott a Spéder Zoltánhoz köthető FHB-bankcsoport lehet, a parlamenti szavazás után a tőzsdén szinte azonnal felfüggesztették a kereskedést az FHB Jelzálogbank papírjaival.


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kiszivárgott hangfelvételen ígéri meg Palkovics, hogy az Akadémiánál maradhatnak kutatóintézetek

Kiszivárgott hangfelvételen ígéri meg Palkovics, hogy az Akadémiánál maradhatnak kutatóintézetek

Drágák az iPhone-ok? Ez még semmi, hamarosan sokkal többe kerülhetnek

Drágák az iPhone-ok? Ez még semmi, hamarosan sokkal többe kerülhetnek

Hivatalos: leleplezték a BMW 8 Gran Coupét

Hivatalos: leleplezték a BMW 8 Gran Coupét

Látta már? Új gomb kerülhet a számítógépek billentyűzetére

Látta már? Új gomb kerülhet a számítógépek billentyűzetére

Ellepte a szemét Rómát

Ellepte a szemét Rómát

Magyar Nemzet: Szelfizhetett a Viking Sigyn kapitánya, amikor a hajója letarolta a Hableányt

Magyar Nemzet: Szelfizhetett a Viking Sigyn kapitánya, amikor a hajója letarolta a Hableányt