szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Eltűnt Spéder Zoltán autója szinte egy időben azzal, hogy házkutatást tartottak nála, majd annál a Nemzeti Nyomozó Irodánál lett meg a BMW, amely a cégei ügyében nyomoz – tudta meg a hvg.hu. Nem tudni, hogy lefoglalták vagy ellopták, hogyan és miért kötött ki a nyomozóknál, mert a kocsi tulajdonosát elfelejtették értesíteni.

Hetek óta cikkek sora szól arról, hogyan indult több hadszíntéren zajló támadás a soros „Soros”, Spéder Zoltán FHB-bankvezér/Index-tulaj ellen. Egyelőre nem tudni biztosan, mi generálta a kilövési engedélyt a kormányhoz, sőt, Orbán Viktorhoz eddig közel álló nagyvállalkozó ellen, de naponta sorjáznak a bank(ár)háború hadműveletei: takarékszövetkezeti törvénymódosítás, házkutatások a Spéder érdekeltségébe tartozó cégeknél, illetve az otthonában, valamint a Habony–Vajna-média összehangolt támadása. Az MNB is pont most táltosodott meg és büntette meg piacfelügyeletként az FHB-t egy régebbi ügy miatt, és NAV-nak is váratlanul beugrott, hogy ideje lenne átfogó adóvizsgálatot tartani a Spéder tulajdonában álló, Indexet kiadó CEMP Zrt.-nél.

Spéder Zoltán, a Közép-európai Média Zrt. elnöke a Portfolio gazdasági konferenciáján a budapesti Sofitel hotelben 2015. október 1-jén.
©

Bár erre mondaná a folklór, hogy már nem is a lóláb lóg ki, hanem az egész ló, ám ezekben a lépésekben egyvalami közös: a törvényesség talaján maradnak. Hiába furcsa az időzítés, az összehangoltság látszata, jogilag akkor is alátámasztható akár az adóellenőrzés, akár az állítólag már régebben megkezdett rendőrségi eljárás. Azonban a hvg.hu információi szerint a háttérben minimum aggályosnak nevezhető történések is zajlanak, így Spéder Zoltán autója rejtélyes módon eltűnt, majd váratlanul a rendőrségnél lett meg – pont annál a szervezetnél, amely a cégei ellen nyomoz.

Megszereztük a feljelentést

Arról a kocsiról van szó, amit a mostanság karaktergyilkosságra kalibrált TV2 a Spéderről készített rejtőzködő milliárdos leleplezésében „35 milliós luxusautóként” mutogatott. A BMW 750LI XDrive az FHB Jelzálogbank Nyrt. tulajdona, az igazgatóság elnöki posztját betöltő Spéder céges autóként használja. Illetve csak használta, mert a kocsit a hvg.hu információi szerint június 8-án látták utoljára, amikor – szabályosan – leparkoltak vele a pesti alsó rakparton. Pontosan azon a napon, amikor a Nemzeti Nyomozó Iroda házkutatást tartott és adathordozókat foglalt le Spéder érdekeltségeinél több helyszínen, így a FHB-csoportnál is. A hvg.hu kérdésére ekkor az ORFK annyit közölt, hogy már 2016 januárja óta nyomoznak csalás és más bűncselekmény gyanúja miatt, így „a hatályos eljárásjogi szabályok alapján”, „fokozott ügyészi felügyelet mellett” került sor több helyszínen házkutatásra és lefoglalásra ezen a napon.

A rendelkezésünkre álló adatok alapján nem állítjuk, hogy a rendőrség egyszerűen fogta, és felpakolva elvitte a politikai össztűzbe került Spéder magánhasználatú autóját. A birtokunkba került azonban az FHB mint tulajdonos által tett feljelentés, ez alapján, valamint az ügyet jól ismerő forrásainktól származó információk segítségével a következő rekonstruálható:

  • A 2010-es évjáratú BMW-t június 8-án 13 óra körül parkolták le a pesti alsó rakparton. Az iratból az nem derül ki, hogy Spéder vezette-e, de az igen, hogy ő használta, illetve akkor engedhette át másnak a vezetését, ha az autóban tartózkodik. Ráadásul a kocsi mindkét kulcsa Spédernél volt, ebből valószínűsíthető, hogy akkor is ő járt vele.
  • Szintén nincs személy megjelölve, de aki másnap visszament a kocsihoz 11.45-kor, észlelte, hogy annak hűlt helye.
  • Az FHB munkatársai az ilyenkor szokásos módon elkezdték körbetelefonálni a közterület-felügyelet kirendeltségeit, hátha – a szabályos parkolás ellenére – felpakolta a kocsit a lopóautónak becézett autóelszállító trailer. Nem lett meg, így a közteresek javasolták, tegyenek feljelentést.
  • A feljelentés dátumozása alapján ezt még aznap, kora délután meg is tette az FHB flottakezelő munkatársa az eltűnés helye alapján az V. kerületi Rendőrkapitányságon, részletesen beszámolva a történtekről.
  • Nem sokkal ezután értesítette a kerületi kapitányság az FHB-t, hogy már meg is van a BMW, de nem adtak információt sem az állapotáról, sem arról, hogyan kaphatnák vissza. Úgy tudjuk, konkrétan megmondták, hogy állítólag egy benzinkútnál találták meg.
  • Teltek a napok, végül június 13-15. közt az FHB részéről többször is érdeklődtek telefonon, mi van a kocsival, de a feljelentést felvevő V. kerületi rendőr nem tudott tájékoztatást adni, illetve forrásunk szerint „illetékességi okokra” hivatkozva hárított.
  • Úgy tudjuk, hogy az eltűnés idejéhez képest 8 nappal később, június 16-án végül ugyanez a rendőr telefonon értesítette az FHB bankbiztonsági igazgatóját, hogy a kocsi „a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársainál található”.
Részlet a Tények ''Rejtőzködő milliárdosok'' műsorából
©

Hivatalos magyarázatot várnak, mi történt

Forrásaink szerint a tulajdonos FHB-val semmilyen információt nem közöltek arról, hogy pontosan mi történt, nem tájékoztatták sem a gépjármű el/átszállításáról, illetve esetleges lefoglalásáról. Információink szerint ezért Spéderék azóta hivatalos megkeresés útján tájékoztatást, illetve magyarázatot kértek a rendőrségtől, ahogy azt is, szolgáltassák vissza az autót tulajdonosának.

Elméletileg két eset képzelhető el, és mindkettő legalábbis fura:

  • Elköthették ismeretlenek Spéder kocsiját, ami egy sima lopás. Csakhogy forrásunk szerint a rendőrség már június 9-én közölte, hogy a BMW- t megtalálták, ezért érthetetlen, miért nem tájékoztatta a tulajdonost az eljárásról. Másrészt nem tudni, hogyan és miért került pont a Nemzeti Nyomozó Irodához a kocsi, amely ráadásul a Spéder cégei elleni nyomozást viszi.
  • Ha a kocsit a rendőrség foglalta le, vagy más intézkedést tett, akkor annak egy büntetőeljárásban precíz szabályozása van, így haladéktalanul értesíteni kell az érintetteket. Ezek betartása nélkül nem lehet csak úgy felpakolni és elvinni valakinek a tulajdonát.

Természetesen megkérdeztük minderről a rendőrséget, cikkünk megjelenésével egyidejűleg azzal, hogy amint befut a válaszuk, kiegészítjük írásunkat. Azért nem vártuk be a szokásos módon reagálásukat, mert több esetben előfordult, hogy ezt megkeresésünk ellenére nem hozzánk juttatták el, hanem közzétették a honlapjukon.

Update: a rendőrség kérdéssorunkra mindössze egyetlen soros válaszban reagált, miszerint az általunk feltárt ügyben "a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytat nyomozást lopás miatt. A folyamatban lévő nyomozásra figyelemmel további tájékoztatást nem kívánunk adni".

Tudomásunk szerint a Nemzeti Nyomozó Irodát ritkán vetik be mezei kocsilopásoknál, kiemelt egységnek számít, valószínűleg ezért is ez a szervezet nyomoz a Spéder cégeivel kapcsolatban indult ügyekben. Arról nem is beszélve, hogy a feljelentést az FHB az V. kerületi kapitányságon tette meg, tehát onnan valahogy és valamiért át kellett kerülnie az eljárásnak az NNI-hez.

Az FHB Nyrt. kérdésünkre megerősítette, hogy egy adott forgalmi rendszámú gépkocsi eltűnése miatt feljelentést tettek június 9-én. A rendszám megegyezik azzal, ami a birtokunkba került dokumentumokban szerepel, mint Spéder céges autójának rendszáma.

Ilyen (törvényesen) nincs

A hvg.hu által megkérdezett büntetőjogász általánosságban azt mondta: csak meghatározott célból lehet magántulajdont lefoglalni. „Egyrészt a bizonyítás érdekében történhet lefoglalás, másrészt a későbbi vagyonelkobzás, illetve a sértett későbbi polgári jogi igényeinek a biztosítására. De a lefoglalásról minden esetben határozatnak kell születnie, aminek az indoklásából egyértelműen ki kell derülnie, milyen konkrét eljárásban, milyen okból van szükség rá” – mondta Somfainé Vajda Ágnes.

Van olyan, hogy a sikeres nyomozás érdekében nem lehet késlekedni, és azonnal őrzésbe kell venni egy dolgot, például ha így tudják csak megakadályozni, hogy egy bűnjelet eltüntessenek, eladjanak. „Kizárólag ebben az esetben lehet azonnal őrzésbe venni, de akkor is a lefoglalás elrendeléséről késedelem nélkül be kell szerezni a határozatot” – magyarázta a büntetőügyekre szakosodott ügyvéd.

Számos más eljárási szabály is van – például házkutatás esetén a lefoglalásról jegyzőkönyv is készül, esetleg hatósági tanú is van –, hiszen egy magát jogállamnak tituláló országban senkinek a magántulajdonát nem lehet értesítés/alapos ok nélkül csak úgy elvenni – akkor sem, ha büntetőügy folyik ellene.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az iskolások százmilliói fizethetik meg a vírusválság árát

Az iskolások százmilliói fizethetik meg a vírusválság árát

Így kéri meg egy igazán romantikus tűzoltó a párja kezét

Így kéri meg egy igazán romantikus tűzoltó a párja kezét

Kapcsolatot találtak a rendszeres húsfogyasztás és több betegség között

Kapcsolatot találtak a rendszeres húsfogyasztás és több betegség között