szerző:
hvg.hu

Az élettársa megveréséért jogerősen elítélt Balogh József írásban küldte el lemondó nyilatkozatát Fülöpháza képviselő-testületének – tudta meg az Index. A lemondás a benyújtás napjától hatályos.

A Bács-Kiskun megyei Fülöpháza polgármesterét, egykori fideszes parlamenti képviselőt súlyos testi sértés miatt másodfokon is elítélték kedden a Kecskeméti Törvényszéken. Az elsőfokú ítéletet szigorítva 10 hónap szabadságvesztést kapott jogerősen, 2 évre felfüggesztve.

Az Index szerint az élettársát 2013 áprilisában durván bántalmazó politikus az ítélet estéjén, írásban küldte meg lemondó nyilatkozatát a képviselő-testületnek. A lemondás a benyújtás napjától hatályos. A községben csütörtökön lesz képviselő-testületi ülés, ahol a testület várhatóan hivatalosan is tudomásul veszi Balogh lemondását egy határozattal, hogy a polgármester általános helyettesítését biztosító alpolgármester hivatalosan is eljárhasson a település ügyeiben.

A keddi jogerős ítélet Balogh József számára azt jelentette, hogy búcsúznia kell a polgármesteri tisztségtől, mert az önkormányzati törvény szerint méltatlannak számít, akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek. A törvény miatt a képviselő-testületnek határozattal mindenképpen meg kellett volna szüntetnie a polgármester megbízatását, ennek ment most elébe Balogh a lemondással.

Az Index emlékeztet: az egykori fideszes politikus nagyon szerette volna megtartani a polgármesteri székét. Védője még az elsőfokú ítélethirdetés előtt azt kérte, hogy részesítsék úgynevezett előzetes mentesítésben, ha esetleg felfüggesztett szabadságvesztést szabnának ki rá. Ez azt jelentette volna, hogy a méltatlansági szabály ellenére megőrizhette volna a székét.

Kedden a másodfokú, jogerős ítélet indoklásakor a bíró azonban azt mondta: Balogh nem érdemes az előzetes mentesítésre, olyan sok volt a súlyosító körülmény.

Balogh 2010 óta volt a Bács-Kiskun megyei Fülöpháza polgármestere. 2014-ben, már a vak komondoros botrány kirobbanása után választották újra. 2013 áprilisában fia lakodalmából hazatérve, ittas állapotban verte meg élettársát. A rendőrségi nyomozás szerint a képviselő minden előzmény nélkül kezdte ütlegelni a Terike nevű nőt, akit a hajánál fogva meg is ragadott, és a fejét a terasz korlátjába verte. A verésnek végül a nő fia vetett véget. Balogh József eleinte azt állította: Terike akkor sérült meg, amikor átesett a vak komondorukon - innen ragadt rá a vak komondoros kifejezés. Az asszonnyal egyébként később kibékültek, sőt, a hírek szerint össze is házasodtak azóta.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez lesz Amerika történetének második legnagyobb lottónyereménye

Ez lesz Amerika történetének második legnagyobb lottónyereménye

Erste, OTP, Fundamenta: eddig fogadják a lakástakarékos ügyfeleket

Erste, OTP, Fundamenta: eddig fogadják a lakástakarékos ügyfeleket

Eltűnt a netről az ukrajnai „magyar-lista”

Eltűnt a netről az ukrajnai „magyar-lista”

27 hajléktalant figyelmeztettek a rendőrök a betiltás első napján

27 hajléktalant figyelmeztettek a rendőrök a betiltás első napján

Földgázimport: a lengyelek leváltak a Gazpromról

Földgázimport: a lengyelek leváltak a Gazpromról

Dízelstop: a Suzuki és a Mitsubishi is leszámol a gázolajos motorokkal

Dízelstop: a Suzuki és a Mitsubishi is leszámol a gázolajos motorokkal