szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A TASZ beszámolója szerint a tiltakozó önként mászott le a kéményről, mégis bilincsbe verték a földön, majd kórházba vitték. A jogvédők úgy látják, a rendőrség fellépése a Városligetben diszkriminatív és aránytalan volt, ami azt mutatja, hogy kedden sem a tiltakozók alapjoggyakorlására tekintettel oldották meg a konfliktust. Szerdán kiengedték a fiatalembert a pszichiátriáról.

Kedd délutánra "elfogyott a rendőrök hidegvére" a Közlekedési Múzeumnál – írta a Városligetben kialakult helyzetről a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

Bár az a tiltakozó, aki a kéményre mászott fel (a Sörgyári capriccio vegyik csúcsjelenetét idézve), végül önként ereszkedett le a magasból (szintén a Hrabal–Menzel-féle forgatókönyvnek megfelelően), odalent a fiút mégis "bilincsbe verték és pszichiátriára vitték" annak ellenére, hogy a többi engedetlenkedőt igazoltatás után elengedték. Az ülősztrájkkal tiltakozókat pedig a felszólítás után rohamrendőrök ragadták meg és rángatták el a kordon elől – írta a jogvédő szervezet.

©

A TASZ értékelése szerint a rendőrség fellépése diszkriminatív és aránytalan volt, ami azt mutatja, hogy a rendőrség végül kedden sem a tiltakozók alapjoggyakorlására tekintettel oldotta meg a konfliktust.

A kéményre mászásra az után került sor, hogy a Közlekedési Múzeumnál letáborozó Ligetvédők egyszer csak bedöntötték az épület köré vont kordont, és meg is rohamozták a ledózerolásra kiszemelt épületet. A rendőrök délután elkezdték elvinni a tüntetőket a helyszínről.

Később a TASZ azzal egészítette ki a tájékoztatást, hogy az aktivistát szerda délelőtt kiengedték a pszichiátriáról. A rendőrség szerint a TASZ ügyfele öngyilkossággal fenyegetőzött, és a rendőrség az önveszélyes állapot megszüntetése érdekében tényleg intézkedhet az önmagát veszélyeztető állapotban lévő személy kórházba szállításáról. Ám a jogvédők szerint  a jelen esetben az aktivista önként jött le a kéményről, ahová eleve politikai tiltakozás okán mászott fel, és mindenről értelmesen, józanul kommunikált a rendőrökkel.

Ilyen körülmények között erősen kétséges, hogy indokolt volt-e a vele szembeni kényszer: sem az aktivista szavai, sem az eset körülményei, és végül a kórházi zárójelentés sem támasztja alá, hogy öngyilkosságra készült volna - írta a TASZ.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!