Pálmai Erika
Pálmai Erika
Tetszett a cikk?

Az ügyészség börtönben akarná már látni a volt polgármestert.

Perújítást rendelt el a Fővárosi Törvényszék Hunvald György volt erzsébevárosi polgármester ügyében. Az indítványt a Fővárosi Főügyészség nyújtotta be még májusban, annak érdekében, hogy elérje: Hunvald büntetőjogi felelősségét jogerősen megállapító és őt börtönbe küldő ítélet szülessen.

Történt mindez azok után, hogy a Kúria májusban formai okokból hatályon kívül helyezte a Szegedi Ítélőtábla azon jogerős ítéletét, amellyel megállapították a volt polgármester bűnösségét, mondván, a Hunvald Györggyel szemben folyamatban volt büntetőeljárásokat egyesíteni kellett volna bírósági szakban, ez azonban elmaradt.

A Fővárosi Főügyészség közleménye szerint a Fővárosi Törvényszék végzésében az áll: ”a főügyészségi indítványa helytállóan hivatkozott arra, hogy a vád szerinti időpontban hatályos törvények alapján folytatólagosan elkövetett bűncselekmény az, ha az elkövető ugyanolyan bűncselekményt egységes elhatározással, azonos sértett sérelmére, rövid időközönként többször követ el – ennek ellenére a büntetőeljárások egyesítésére a bírósági szakban nem került sor.” A Fővárosi Törvényszék mindezek alapján a Fővárosi Főügyészség perújítási indítványát megalapozottnak találta és a perújítást elrendelte, „miután az indítványban hivatkozott bizonyítékok áttekintése alapján megállapította, hogy azok összessége alkalmas annak valószínűsítésére, hogy a perújítási eljárásban a hűtlen kezeléssel érintett részcselekményekben Hunvald György bűnösségének megállapítására és vele szemben büntetés kiszabására kerülhet sor.”

Hunvald ellen több büntetőeljárás is indult; ez egyik ügyben hűtlen kezeléssel vádolták, ám az ügyben eljáró bírák első és másodfokon is, minden vádlottat bűncselekmény hiányában felmentettek. Ebben az ügyben kezdeményezett perújítást az ügyészség. Az önkormányzati ingatlanok áron aluli értékesítése miatt indult ügyben felmentették, ám kétrendbeli hivatali visszaélés miatt ebben a perben jogerősen egy év letöltendő szabadságvesztést kapott. Mivel Hunvald több mint két és fél évet töltött előzetes letartóztatásban, nem kellett börtönbe mennie.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!