szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Publicus Intézet felmérese szerint még a fideszesek körében is csökkent a szavazási hajlandóság.

Egy hét alatt 54-ről 46 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik biztosra ígérik, hogy elmennek szavazni vasárnap – ez derült ki a Vasárnapi Hírek számára készített közvélemény- kutatásból. Ezt azt jelentheti, hogy nem lesz érvényes a népszavazás; ehhez 4,1 millió érvényes szavazatra lenne szükségük Orbánéknak. (A Publicus Intézet által készített mérés a legfrissebb, ez az egyetlen kutatás, amelyik a Teréz körúti robbantás után készült.)

A Publicus mérése alapján így alakulnak a voksok megszolása a biztos szavazók körében :

  • 74 százalék nemmel
  • 5 százalék igennel
  • 3 százalék érvénytelenül fog szavazni
  • 18 százalék még nem tudja, hogyan fog szavazni

Az eredményekből az is látszik, hogy szeptember közepén mondták legtöbben, hogy biztosan elmennek szavazni (54 százalék), azóta azonban 15-ről 20 százalékra nőtt azok aránya, akik biztosan nem mennek el, ezzel párhuzamosan nőtt azok száma is, akik valószínűleg nem vesznek részt a népszavazáson.

A pártokat tekintve a fideszesek között legerősebb a szavazási elkötelezettség; 76 százalékuk mondta, hogy biztosan szavazni fog. Ez azonban gyengébb eredmény, mint amit egy hete mértek; akkor 82 százalék ígérte biztosra részvételt. Ez igaz a szintén a "nem" mellett kampányoló Jobbikra is: 56-ról 49 százalékra gyengült a szavazási hajlandóság a jobbikosok körében. Ezzel szemben az MSZP-szimpatizánsok között volt a legtöbb olyan válaszadó (46 százalék), aki azt mondta, hogy otthon marad holnap. 

A Publicus felmérte a pártok támogatottságát is: eszerint ha most vasárnap országgyűlési választást rendeznének, akkor csak a Fidesz (26 százalék), az MSZP (12) és a Jobbik (11) kerülne be a parlamentbe. A kisebb pártok közül a DK 4, az LMP 3, míg az Együtt 1 százalékot szerezne.

A felmérés érdekessége, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak most először sikerült mérhető szavazóbázist produkálnia: az Együtthöz hasonlóan1 százalékot szereznének.

Mintha már maga Orbán sem bízna a népszavazás érvényességében

A korábban oly nagyon hangoztatott kvótanépszavazási érvényesség kérdését kerülte a tv2-nek adott interjújában a miniszterelnök, akit a beszélgetés végére elnök úrrá léptetett elő Gönczi Gábor műsorvezető. Orbán már csak a nemek többségét tartotta fontosnak, ami borítékolható. A migráció olyan terület, amelyen, ha hibázunk, nem lehet kijavítani. Érkezett kérdés az unokájával kapcsolatban is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!