szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ellenzéknek hosszú idő óta először sikerült - természetesen a sajtó segítségével – rákapaszkodni egy olyan, a kormány számára kínos témára, amire a legütőképesebb kormányzati reakció is az volt: nem biztos, hogy ez a Pharaon, az a Pharaon. Úgy tudjuk, a hétfői nemzetbiztonsági ülésen erről is kérdezhették volna a szakszolgálatokat, de a szocialistákon kívül minden ellenzéki párt képviselőjének akadt jobb dolga.

A Magyar Narancs éppen tegnap este fogalmazta meg, melyek azok a releváns kérdések, amelyek a parlamenti ellenzék a nemzetbiztonsági bizottság kihelyezett ülésén feltehetne a miniszterelnök házának szomszédságában ingatlant vásároló, nemzetközi körözés alatt álló Ghaith Pharaon magyarországi tevékenységével kapcsolatban. Ha mást nem, megkérdezhetnék arról is, miért tárgyalt Pharaon ügyvédje a miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal.

Magyar üzletei miatt bukhat a 25 éve keresett Pharaon?

Jachtjával háborítatlanul szeli a tengereket, bár elvileg a fél világ üldözi már 25 éve. Nálunk üzletel, de azt állítják, az nem ő. Ha mégis, akkor majd elfogják. Nem könnyű követni Ghaith Pharaon sztoriját, eddig mindig bottal ütötték a nyomát, de azt ígérjük, elkapjuk, ha felbukkan.

A nemzetbiztonsági bizottság hétfőn ült össze, remek alkalom nyílt tehát, hogy akár erről az ügyről megkérdezzék a kormánypártokat, akár a bőnyi rendőrgyilkosság ügyében arról, hogy miért került egy rendőr életébe az, hogy a nyomozóiroda nem kérte a TEK segítségét a fegyvert tartó férfi házának átkutatásához.

Fél órán át nem tudták kihozni a meglőtt rendőrt Bőnyön

A hvg.hu exkluzív részleteket tudott meg a bőnyi lövöldözés körülményeiről. A Győrkösék házának átkutatásáról szóló határozatban például már szerepelt, hogy gépfegyver is lehet odabent, így indokolt lett volna a különleges eljárás. Múlt hét szerdán, reggel nyolc óra után alig pár perccel riasztották a Terrorelhárítási Központot Bőnyről, ahol a Nemzeti Nyomozó Iroda kiemelt főnyomozója, Pálvölgyi Péter már súlyos fejsérüléssel feküdt Győrkös István házában, de még élt.

Ehelyett az ellenzéki képviselők többsége egyszerűen nem ment el a bizottság kihelyezett ülésére az Információs Hivatal épületébe. Szél Bernadett az LMP sajtóoszálya szerint már visszatért szabadságáról, de magánjellegű okok miatt nem vett részt az ülésen, Mirkóczki Ádám, a Jobbik illetékese pedig a párt rendkívüli frakcióülésén vett részt, ahol az alkotmánymódosítás holnapi szavazása miatt kötelező volt a részvétel.

A bizottság szocialista elnöke legalább ott volt. Hamarosan az is kiderül, kaptak-e érdemi válaszokat – már ha tettek fel érdemi kérdéseket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!