szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az oktatás LEGFONTOSABB szereplői az egyházi fenntartású intézmények, az oktatásnak pedig az lehet a legfőbb célja, hogy jó keresztényt és jó magyart neveljen a gyerekekből.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Mezőtúron a helyi református kollégium felújított ókönyvtárát adta át, ahol azt találta mondani, hogy

A mai magyar állam meggyőződése, hogy az oktatás legfontosabb szereplői az egyházi fenntartású intézmények.

Lázár azt is mondta, különös jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy támogatni tudják az egyházi intézményeket, és hogy nagy megtiszteltetés, hogy Mezőtúron is hozzájárulhattak a református kollégium működéséhez.

Emellett megnevezett két "tartópillért": a kormány meggyőződése szerint ugyanis

a legtöbb, amit egy diáknak adni lehet, hogy jó keresztényt, illetve keresztyént és jó magyart nevelnek belőle. Ami ezen túl van, az vitatható, megkérdőjelezhető, és nem tudni, kiállja-e a következő évszázadok próbáját.

Mint mondta, a kormány

ehhez a nevelési elvhez remél szövetségest a történelmi egyházakban, ennek rendeli alá az új nemzeti alaptantervet és a magyar oktatáspolitika megszervezését. 

Lázár azt is mondta, ez a két pillér garantálja, hogy ami ezer éven át megtartotta az országot, az a következő évtizedekben, évszázadokban is megtartja, emellett a magyar nemzeti jövő egyik legfontosabb zálogának nevezte az egyházi oktatási intézményeket, kiemelve, hogy minden ilyen iskola fejlődési törekvését támogatják.

Közölte azt is, hogy a nemzet jövője és a történelmi egyházak oktatási rendszere elválaszthatatlan egymástól, és hogy az elmúlt ezer év tapasztalata alapján a nemzet az egyházi oktatási intézményeken keresztül erősödik.

Lázár János emellett méltatta a református iskolákat, amelyek szerinte abban a szellemiségben működnek, hogy nem az határozza meg a gyermekek életét, hogy milyen anyagi körülmények közé születnek, hanem az, hogy milyenek a képességeik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!