szerző:
hvg.hu

Water Lillyt és Water Willyt eredetileg Lilinek és Lalának álmodta meg a tervező, Tatai Tibor, a megrendelő azonban jobbnak látta nemzetközibb nevet választani a jövő évi budapesti vizes világbajnokság kabaláinak. Bár ne tette volna.

"Ha már magyar vb, miért nem magyar nevet adtak a kabaláknak?" – tette fel a kérdést Facebook-oldalunkon egyik olvasónk, miután kiderült: a vizes vb kabaláit Water Lillynek és Water Willynek fogják hívni.

Megkérdeztük hát a figurák tervezőit, Tatai Tibort, ő milyen névvel képzelte el a két megszemélyesített vízililiomot. "A névhez nincs közöm" – mondta kérdésünkre, hozzátéve, indokolatlannak tartja, hogy egy magyar rendezésű esemény kabaláit így próbálják nemzetközivé tenni. Ő eredetileg a Lili és a Lala nevet javasolta, mert grafikailag is passzoltak volna, és könnyen megjegyezhetők, végül azonban "házon belül" más megoldást talált a megrendelő.

Az viszont támadható. Egyrészt a külföldi hangzás miatt, másrészt azért, mert angol nyelvterületen a kék színű figura neve, a willy, nemes egyszerűséggel fütyit jelent. Ráadásul beütve a water willy szókapcsolatot, a netes keresők egy rakat, az előbbi jelentésre utaló pajzán terméket dobnak ki, például egy pénisz alakú káddugót.

(null)

(null)

Tatai Tibor szerint ráadásul még maguk a most bemutatott plüssfigurák sincsenek teljesen készen, azok csak egy köztes állapotot mutatnak, nem is teljesen elégedett velük. "Egy csomó kérdés felmerült velük kapcsolatban, emiatt folyamatos egyeztetés zajlik a kivitelezőkkel" – magyarázta. Nemcsak a plüssökön, hanem a vb-hez kapcsolódó egyéb ajándéktárgyakon is dolgoznak még. A tervező szeretné, ha a szuvenírek a lehető legjobb minőségben készülnének el – nem csupán a saját jó hírnevének megőrzése érdekében, de azért is, mert az efféle termékek komoly bevételi forrást jelentenek.

©

A két vízililiom elődjét, Bol-dogot sem a plüss változata miatt bírálták, hanem a hatalmas, ijesztő maszk miatt, amelyet valaki magára húzott az egyik vb-s prezentáció alkalmával. Nincs kizárva, hogy Lillyből és Willyből is készül majd ilyen jelmez, Tatai azonban hangsúlyozta: nagyon fontos lesz, hogy annak kivitelezése profi legyen, különben a figurák Bol-dog sorsára jutnak majd.

Ezért éppen vízililiom

A szervezők közleménye szerint Tatai Tibor a tervezésnél egyszerűségre törekedett, a logó és a vb arculatának a követésére, és arra, hogy Magyarország egyik legnagyobb kincsét, a vizet, és ebbéli gazdagságunkat annak egyik ékessége, a virágok alapján hangsúlyozza. A vízililiomok, a tavirózsák ugyanolyan kiegészítői a víznek, mint közegnek, ahogyan a kabalafigurák egy világbajnokságnak, ez a párhuzam is vezérelte, amikor a tündérrózsa-formát kialakította.

A szervezőbizottság a Water Willy nevét ért kritikákra is reagált, válaszában felhozta Willly Wonkát a Chalie és a csokigyárból, de még Willy Foggot is a 80 nap alatt a Föld körül Willy Fogg-gal rajzfilmből. A szervezők a támadásokat méltatlanoknak minősítve a kijelentették, hogy a Willy teljesen legitim név, a nemzetközi szövetség is jóváhagyta.

Arra a kérdésre, nem tart-e attól, hogy az ő figuráit is úgy szétkapja majd a közönség és a média, mint a jobb sorsra érdemes pulit, a grafikus úgy válaszolt: benne van a pakliban. "Ezért is voltak bennem kettős érzések, amikor megtudtam, hogy nyertem" – mondta, ugyanakkor úgy érzi, annyira körüljárta a témát, hogy amit végül letett a zsűri elé, teljesen vállalható. "A lányaimnak tetszett, folyamatosan kontrollálták a munkámat" – magyarázta Tatai Tibor.

Előzmények

Visszanézve az elmúlt tíz év FINA-világbajnokságainak kabaláit, megállapítható: nem volt náluk szempont, hogy angolos hangzású nevet találjanak a kabaláiknak. 2007-ben Melbourne adott otthont az eseménynek, amelynek központi figurája egy fura, úszószemüveges pingvin, Penny volt.

Két évvel később Rómában versenyeztek a vizes sportok képviselői, akik érmeik mellé egy különös kinézetű, Diva nevű, zöld plüssbékát is kaptak. A 2011-es sanghaji vb kabalája egy kezekkel és lábakkal is rendelkező kék úszószemüveg volt, amelyet angol átírással Jing Jingnek neveztek el. Ennek hangzása a kínaiban magára az úszószemüvegre, illetve az aranyra is utalhat.

A három évvel ezelőtti, a magyar küldöttség számára rendkívül sikeres barcelonai világbajnokság kabaláját, egy színes mozaikokkal díszített vízcseppet tervezője bevallása szerint Gaudí művészete inspirálta. A figura a Xop nevet kapta, ami katalánul csuromvizest jelent.

A 2015-ös kazanyi vb kabaláinak elnevezésénél sem volt szempont, hogy angolul értelmes jelentésük legyen. A hím hópárduc az Itil nevet kapta, amely a Volga folyó középkori elnevezése volt, s még ma is használják a kazah, a csuvas, a tatár, a baskír, a kalmük és a mongol nyelvben. A nőstényt pedig Alsunak keresztelték, amely gyakori tatár név, és rózsaszín vizet, vagy átvitt értelemben rózsás orcát jelent.

Ezek után jelent meg Water Lilly és Water Willy.

Rájuk cserélték le Bol-dogot

Water Lilly és Water Willy lesz a 2017-es budapesti vizes világbajnokság két kabalafigurája.

18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Lenyűgöző és félelmetes: 1500 villám csapott le 5 perc alatt Kaliforniára – videó

Lenyűgöző és félelmetes: 1500 villám csapott le 5 perc alatt Kaliforniára – videó

Gigantikus méhfarmmá alakította ötven hektáros birtokát Morgan Freeman

Gigantikus méhfarmmá alakította ötven hektáros birtokát Morgan Freeman

Vigyen haza egy Picassót!

Vigyen haza egy Picassót!

Lehetetlen kimondani ennek a könyvnek a címét

Lehetetlen kimondani ennek a könyvnek a címét

Egymással is lefeküdtek a Spice Girls tagjai

Egymással is lefeküdtek a Spice Girls tagjai

Ami ötször drágább, az ötször jobb is? Kipróbáltuk a csuklónkkal

Ami ötször drágább, az ötször jobb is? Kipróbáltuk a csuklónkkal