szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A lengyel demokráciáért aggódók vasárnap 4 órakor a lengyel nagykövetség elé vonultak. Úgy tartják, Magyarországhoz hasonlóan ott is az állampolgári összefogáson múlik, hogy milyen irányba halad tovább az ország.

Vasárnap délután több mint százan tüntettek a lengyel nagykövetségnél, szolidaritásukat kifejezve a varsói ellenzékkel, amely péntek este óta tüntet a helyi parlamentnél több kormányzati intézkedés miatt. Felszólalt Puzsér Róbert, Gulyás Balázs, az internetadó-tüntetések szervezője, valamint Békés Gáspár tudományos diákolimpikon is.

A szervezők a következőkkel indokolták a megmozdulást: "a lengyel demokrácia veszélyben van. A pénteki események rávilágítottak arra, hogy Magyarországhoz hasonlóan ott is az állampolgári összefogáson múlik, hogy milyen irányba halad tovább az ország. Ezért történelmi hagyományainkhoz méltóan most is szeretnénk kiállni a demokratikus lengyel nemzetért."

(Hogy miért tüntetnek Lengyelországban, arról bővebben itt olvashat.) A lengyel kormány azóta tárgyalni kezdett a parlamentben egész hétvégén ülősztrájkot tartó ellenzékkel, a kormány hívei közben ellentüntetést terveznek.

A lengyel nagykövetség előtti tüntetés résztvevői közül sokan az orosz nagykövetség előtti demonstrációról mentek át, ahol az Aleppóban rekedt civilekkel fejezték ki szolidaritásukat. (Az orosz nagykövetség előtti tüntetésről bővebben itt számoltunk be.)

©
©
©
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét tisztséget is betöltött az újpesti önkormányzatban a felfüggesztett jobbikos, mindenhonnan kitették

Hét tisztséget is betöltött az újpesti önkormányzatban a felfüggesztett jobbikos, mindenhonnan kitették

Három évet kaphat a férfi, aki a Parlament lerohanásával fenyegetőzött

Három évet kaphat a férfi, aki a Parlament lerohanásával fenyegetőzött

Csak úgy szórja klientúrájának a műemlékeket az Orbán-kormány

Csak úgy szórja klientúrájának a műemlékeket az Orbán-kormány