szerző:
hvg.hu

A munkásszállón élő nő a családgondozó biztatására adta be 20 hónapos kislányát a bölcsődébe, ahonnan előzetes értesítés nélkül elvitte a gyámhivatal.

"2017. január 17-én reggel Erzsébet bevitte Gabriellát a bölcsődébe, és miközben albérletet keresett, felhívták a XVIII. kerületi gyámhivatalból, hogy ideiglenes elhelyezéssel nevelőszülőhöz került a gyermek" – vagyis így tudta meg egy anya, hogy elvették tőle a gyerekét. A Város Mindenkié csoport közleménye szerint az Utcajogász Egyesület kérdésére a gyámhivatal azt mondta, a munkásszálló nem megfelelő hely egy gyerek számára, mert ott poloskák vannak. Erzsébettől korábban az akkor 11 hónapos lányát is egyik pillanatról a másikra vették el, miközben a gyerek a hordozóban aludt, illetve legnagyobb lányát az anyja neveli.

A gyámhivatalnak az sem tetszett, hogy a nő a 20 hónapos kislányt elvitte a téli hidegben, mikor a lányát ment látogatni.

Erzsébet a családgondozó kérésére íratta bölcsődébe a kislányát, előtte a Város Mindekié csoport véleményét is kikérte, akik támogatták az ötletet, hiszen így könnyebben tud dolgozni, és úgy vélték, előzetes bejelentés nélkül nem vihetik el onnan a gyereket. Tévedtek. A szervezet szerint embertelen volt ez az eljárás, hiszen a gyámhivatal egyik érve sem indokolja az ideiglenes elhelyezést, a döntést azért is tartják érthetetlennek, mert a XIII. kerületi gyámhivatal – ahová a család a lakhelye szerint tartozik – alkalmasnak találta a munkásszálló körülményeit a gyerek nevelésére. Erzsébet folyamatosan attól tartott, elveszik tőle a gyerekét, hiszen a lakhatási gondok miatt folyamatosan próbáltak különböző eljárásokat indítani ellene.

Bár a gyerekvédelmi törvény szerint "a gyermeket kizárólag anyagi okból fennálló veszélyeztetettség miatt nem szabad családjától elválasztani", azonban a helyzet nem ennyire egyszerű. A következő cikkünkben is szerepelt Erzsébet.

 

Egy gyereket elvinni egy perc, visszakapni öt év

„Jobban jár, ha kitakarodik, mert akkor nem fáj annyira, hogy elviszik a gyereket" - meséli Erzsi, hogy milyen szavak kíséretében vették el tőle a 11 hónapos, hordozóban alvó kislányát egy Pest megyei gyámhivatalban. Erzsi a részegen nekitámadó párja elől menekült, a hivataltól kért segítséget, ott ezt találták ki, őt meg terhesen hajléktalanszállóra küldték.

(képünk illusztráció)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!