szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hosszú vita előzte meg a Professzorok Batthyány Körének legfrissebb éves értékelését, amelyet végül nagy többséggel fogadtak el Orbán Viktor régi szövetségesei. A törvénykezést, az egészségügyet, az oktatást és a gazdaságot érintő komoly bírálataikat konstruktív kritikának szánják.

Meglepetéseket tartogat a Professzorok Batthyány Köre által kiadott idei éves értékelés. A deklaráltan jobboldali és Orbán Viktor politikáját támogató szervezet január közepén kiadott elemzésében erős megállapításokat talált a korrupcióról, az oktatásról, az egészségügyről és a gazdaságról a Magyar Nemzet.

Náray-Szabó Gábor elnök a lapnak azt mondta, sokat vitatkoztak az elemzés szövegén, de végül az 59 tagú testületből 56-an megszavazták azt. Ha 10 ellenszavazat jött volna, az alapszabály szerint már nem tehették volna közzé az elemzést. A vezető úgy látja, hogy állásfoglalásuk kritikus szolidaritásnak tekinthető, céljuk, hogy a döntéshozók és a társadalom is átvegye meglátásaikat. A jelentésben megállapítják, hogy az ország kormányzásának vannak jelentős eredményei, és ezt a többség el is ismeri, ám ez a többség egyre apad – figyelmeztetnek.

A professzorok úgy látják, Magyarországon sose keveredett még ennyire a valóság és a látszat,

és a kettő közül a látszat uralkodik. Az elemzés témakörökre bontva tesz megállapításokat, amelyek között sok a kritikai észrevétel.

A gazdasági eredmények között említik az államháztartási hiány és az államadósság csökkenését, valamint az MNB kamatpolitikáját, amely szerintük az államháztartásnak spórol meg sok pénzt. Megemlítik azonban, hogy a makrogazdasági mutatók javulása egyelőre nem érezteti hatását az egyén életében, magyarán szólva alacsonyak a bérek. A professzorok szerint eközben "sokakat ingerel", hogy a kormány él, "egyesek szerint alkalmanként vissza is él” a választóktól kapott felhatalmazásával, bőven felhasználja erejét és a rendelkezésére álló játékteret. Nem adócsökkentésre, hanem "az emberi szféra helyzetének gyors javítására" kellene felhasználniuk a kedvezőbb helyzetet – olvasható az elemzésben.

A professzorok kritikával illették a kormánydöntések mechanizmusát is: sokszor felületes helyzetfelmérés után, "erőből" jönnek a döntések, a jogos kifogásokat nem mindig veszik figyelembe, ha igen, akkor is csak utólag. "Egyes viharos sebességgel elfogadott jogszabályok azt a gyanút ébresztik, hogy nem az egész közösség, hanem csupán egy szűk csoport érdekeit juttatják érvényre." A következetlen jogalkotás nemcsak megterhelő a közigazgatásra, a gazdaságra és az Országgyűlésre nézve, hanem még

az idegeket is borzolja

a Professzorok Batthyány Köre szerint. Az elemzésben megemlítik a közpénzből működő M1 tévécsatornát is – "a köz tájékoztatása nem mindig kielégítő". Szűk a hírkínálat, és ezt bőbeszédűséggel ellensúlyozzák az M1-en – írják.

A professzorok szerint a politikailag kényes és pénzügyeket érintő ügyeket nem kezeli megfelelően az igazságszolgáltatás. A perek elhúzódnak, túl sok eljárást utalnak vissza első fokra, illetve ismételtetnek meg, ami felveti a gyanút, hogy az igazságszolgáltatás hanyagul és szakértelem nélkül dolgozik – áll az elemzésben.

Míg a kormány bevándorlással kapcsolatos politikájával a professzorok egyetértenek, bírálják a kvótanépszavazást megelőző kampányt, utalva rá, hogy miközben "ellenszenvet keltően" hosszú propaganda-hadjárat előzte meg a szavazást, az érdeklődés lankadt, a nemmel szavazni akarók száma pedig csökkent. Az "eltúlzott és nagyrészt értelmetlen" kampány nemcsak az ellenzék számára volt visszatetsző – írják.

A nemzetközi statisztikák szerint "állítólag" romlik helyzetünk a korrupciós rangsorokban – állapítják meg a következő pontban, hozzátéve, hogy azért Magyarország nem tartozik a korrupt országok közé. A professzorok azért nem hazudtolják meg magukat: sajnálják, hogy a hatalom emberei nem tudják meggyőzni választóikat, hogy hamisak "a róluk a szennysajtóban, de újabban a komoly orgánumokban is terjesztett korrupciós célzások". Nagy baj, ha úgy tűnik, hogy a korrupció ma már nem egyéni bűn, hanem "bevett társadalmi gyakorlattá vált, azaz intézményesült". Ezzel párosul az "olykor tetten érhető hatalmi arrogancia": a kormányzati tisztségek szaporodása, az egyes üzletemberek befolyásának növekedése visszatetsző lehet – olvasható az értékelésben.

A professzorok a kutatás-fejlesztési szféra helyzetével elégedettek, az oktatással és az egészségüggyel kapcsolatban azonban megfogalmaztak egy-egy óvatos kritikát.

Az iskolarendszer, a felsőoktatás és a szakoktatás hanyatlása

rontja a versenyképességet, akárcsak az, hogy az egészségügyön spórolnak. Az értékelés szerint haladéktalanul el kell kezdeni többet költeni az egészségügyre.

A professzorok értékelése szerint a PISA-teszt tragikus eredményei azt mutatják, hogy az elmúlt évtizedek rossz oktatáspolitikája "társadalmasította az igénytelenséget”. Az Orbán-kormány közoktatási reformját pedig konkrétan működésképtelennek nevezik, hozzátéve, hogy a tavalyi tiltakozó mozgalom követelései jogosak voltak.

(Nyitóképünk akkor készült, amikor a miniszterelnök 2010 szeptemberében beszédet mondott a Professzorok Batthyány Köre előtt.)

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!