Windisch Judit
Windisch Judit
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Programot hirdetett Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje. A vagyonadó belengetését, az elmúlt 25 évben meggazdagodók megsarcolásának ötletét csönd fogadta a teremben, Gyurcsány ekézését viszont értékelte a hallgatóság. Bár volt vendég, aki megjegyezte, hogy azért Gyurcsány karizmatikusabb figura Botkánál.

Gyurcsány Ferenc nevét a szájára sem véve osztotta ki többször, többféleképpen a volt miniszterelnököt programhirdető beszédében az MSZP kormányfő-jelöltje. Miután a Szabad Sajtó Alapítvány szombati rendezvényén nem kifejezetten Gyurcsány-fanok ültek, a szegedi polgármester szavait a közönség igen lelkes tapsokkal fogadta.

Botka László korábban is beszélt arról, bár nincs Gyurcsány-fóbiája, de a volt miniszterelnökkel egy listán szerinte nem lehet választást nyerni. Gyurcsány - és pártja - ezen kiakadt, az exkormányfő évértékelő beszédében azt mondta, már megbűnhődött a hibáiért, tehát marad. Majd még oda is szúrt egyet az MSZP-nek: „előbb váltjuk le Orbánt nélkületek, mit ti nélkülünk.”

Szombaton aztán kiderült, az üzengetés Botka beszéde sem áll le.

Aki a választók szemébe hazudott, az tehertétel a baloldalnak, és érdemes visszavonulót fújnia

- fogalmazott például Gyurcsányról, majd még fokozta is, amikor azt fejtegette: a választási győzelemhez minden demokratára szükség van, de nincs szükség minden politikusra.

Akik tehertételt jelentenek, eljátszották esélyüket és a szavazók bizalmát, vonuljanak vissza

- üzente, mondván: most fog kiderülni, ki az igazi demokrata és ki az, aki csak papol Orbán leváltásáról.

Botka nem állt itt meg, az MSZP-SZDSZ koalícióban működő Gyurcsány-kormány politikáját is bírálta, a többi között azt magyarázva, hogy "a Fidesz-rezsimhez" hasonlóan a korábbi baloldali kabinetek is adósak maradtak a mérhetetlen vagyoni egyenlőtlenség felszámolásával, "sőt, még csak kísérletet sem tettek rá." Botka kijelentette, a harmadik utas politika rossz volt, így törvényszerűen megbukott - itt segített is a hallgatóságnak, hogy Gyurcsány politikájára gondol, ha esetleg valakinek nem rémlett volna -, ugyanis a vagyoni egyenlőség ideálját feladta, a kapitalista gazdasági berendezkedést elfogadta, az esélyegyenlőséget tette meg alapelvévé, de ez kevés.

A legnagyobb baj szerinte, hogy egyesek nem látják be, hogy hibáztak

- forgatta még a tőrt Gyurcsányban.

 

©

Az ő hibájuk a kétharmad

Botka szerint a populista hullám, illetve az azt meglovagoló népvezérek térnyerése nem az emberek, hanem a politikusok hibája, "akik belekényelmesedtek a mérsékelt jobb- és balközép pártok váltógazdaságába". Okolta a baloldalt, amelyik a rendszerváltást, majd újfent, a gazdasági válságot követően nem kínált kiutat százezrek, milliók elszegényedéséből. Nem figyeltek az emberekre, akik azt hitték, egy erőskezű vezető majd megoldja problémájukat.

A jobboldali populizmus részben a gyenge és tehetségtelen baloldali kormányzás terméke

fogalmazott Botka, aki egyben elismerte: szavazóik közül éppen úgy mentek át a Jobbikhoz, mint a Fidesz táborába. A miniszterelnök-jelölt elnézést kért azoktól a szavazóktól, akik csalódtak bennük, illetve elfordultak tőlük, mert "úgy látták, hogy a pártvezetők, parlamenti és helyhatósági képviselők csak a pozíciók osztogatásával, a párttámogatás besöprésével vannak elfoglalva, és nem törik kezüket, lábukat, hogy segítsenek az embereken."

Ami a megoldást illeti, azt a meglepő gondolatot vázolta, amely szerint a demokratikus oldal valamennyi mérhető pártjának a hamvaiból kell újraéleszteni a választók bizalmát, és beigazolni a felkészültséget az együttes kormányzásra: "a szocialistáknak be kell bizonyítaniuk, hogy a baloldal vezető erejeként tanultak, tanultunk a hibáinkból, és soha nem ismételjük meg azokat."

 

©

Orbánt többet szídta

Botka László azért csöppet megnyugtatta a teremben ülőket, amikor jelezte, bármi is történt a múltban, az igazi rémálom mégis 2010 után kezdődött: "Elvtelen kormányzás, új földesurak és pénzcézárok jöttek, és már a szociális gondok enyhítésének látszatára sem adnak.” Ebbe aztán bele is lendült, azt fejtegette, hogy visszatért az urambátyám világ, a társadalom 80 százaléka csúszik lefelé a lejtőn, és akarat sincs, hogy ezt bárki megállítsa. Sokat beszélt a szegényekről, akikkel a kormány nem törődik, a közmunkásokról, az egészségügy és oktatás drámai helyzetéről, arról, mekkora tragédia, hogy több mint fél millió ember külföldön dolgozik. Többször vont párhuzamot ezek, és milliárdokból épülő stadionok között, ez be is jött a hallgatóságnak, amely egyetértőn tapsolt. Botka pedig olyan meglepetéseket árult még el, hogy szerinte a Fidesz becsapta és függőségbe taszítja az országot, mert Putyinnal barátkozik.

Magyarország helye Nyugaton van, nem leszünk Putyin legvidámabb barakkja

- hangzott az újabb, váratlannak semmiképpen se mondható gondolat.

Aztán mintha csak ismét eszébe jutott volna Gyurcsány is, Botka egy bekezdésben rendezte le mindkét elődjét: "Aki becsapta a választókat, és a gázszerelőjét Harley Davidsonra ültette, hogy a médiabirodalma, a szállodabirodalma és az adriai jachtja között gyorsabban furikázhasson, annak távoznia kell a hatalomból. Magyarországon csak akkor jön el a konszolidáció és a béke ideje, ha az ország két legmegosztóbb politikusa, a bal- és a jobboldal gyűlölve szeretett ikonjai végre kikerülnek a politika szentélyéből."

©

Aztán végre kaptunk programpontokat is, hogy tudniillik:

  • A nagyvállalatoknak és oligarcháknak, akik az elmúlt 27 évben "a mi rovásunkra halmozták fel vagyonunkat" tágra kell nyitniuk a pénztárcájukat, és jobban hozzá kell járulniuk a közteherviseléshez. Az adórendszer eddigi vesztesei lesznek a kedvezményezettek.
  • Rendbe teszik az egészségügyet, megállítják az egészségügyi dolgozók elvándorlását, csökkentik a túlterheltséget, lerövidítik a várólistát.
  • Azoknak, akiknek nehézséget okoz kórházba menni vagy kiváltani a gyógyszerüket, olyan támogatást vezetnek be, ami csökkenti a lakhatás vagy megfelelő étkezés hiányából, betegségekből, a munkahely elvesztéséből eredő kockázatokat.
  • Védőhálót és középoszályi színvonalat ígért a bérből fizetésből élőknek, a kényszervállalkozóknak, közalkalmazottaknak és kisnyugdíjasoknak.
  • Piacképes ismereteket nyújtó és nem szegregált oktatást ígért.
  • Mindenki adóbevallása nyilvános lesz, aki állami közbeszerzésen indul, vagyonnyilatkozatot kell tennie.
  • Megvizsgálják a legszegényebb területen élőknél a családi alapjövedelem bevezetésének lehetőségét.

Olyan politikus, aki ilyesmiket fejteget, és kicsit sem lesz populista, még nem született e világra, és nem kivétel ez alól Botka László sem, aki olykor elkalandozott a konkrétumoktól, és azon lamentált, hogy stadionra, várba költözésre bezzeg van pénz, a Videoton focistája meg 8 milliót visz haza havonta. Más kérdés, hogy az ígéreteket ő sem konkretizálta, mint ahogy azt is csak felskiccelte, honnan lesz minderre . "Az állami szintre emelt korrupció megzabolázásával, a politikával egybenőtt oligarchák megállításával és következetes megadóztatásával jut elegendő forrás a ma még forráshiányos területekre. Az urizálásnak véget vetünk, a korrupt politikusokat elzavarjuk. Akik megszedték magukat az adófizetők pénzén, azokat súlyosan megadóztatjuk" - így szólt a magyarázat, majd a biztonság kedvéért beszélt kicsit Rogánról és a helikopterezésről is.

Aztán kiderült, nincs itt még vége, mert:

  • a különadó, amire a "százmilliós villák, vagy több tízmilliós autók tulajdonosai" számíthatnak.
  • a multik, nagyvállalatok és a vagyoni-pénzügyi elit új típusú extra hozzájárulásait a szegények és középosztály helyzetének javítására költik.

A felső tízezer ne csak a profitért ácsingózzon, hanem segítsen hazájának problémáinak megoldásában! Magyarország végre tényleg legyen a magyaroké, ne a Mészárosoké

- dobta be újabb ütős, és nyilván senki által sem várt fordulatként Botka László.

 

©

A közönségnek amúgy láthatóan jobbára bejött a terv, a programpontok szinte minden elemét megtapsolták, akkor volt némi csönd, mikor az elmúlt 27 évben meggazdagodottak sanyargatásáról és a vagyonosok különadójáról beszélt.

Botka összességében az egyenlők társadalmáról beszélt, árokbetemetést ígért jobb- és baloldal között, erre hajazva félig Orbán elköszönésével zárta beszédét:

Hajrá Magyarország! Hajrá Európa! Hajrá demokraták!

Mellesleg, akadt itt más hasonlóság Orbánnal, a keret ugyanis olyan volt, amilyet a kormányfő is használt már évértékelőn. A Flamenco hotelben Botka a terem közepén állt, ahol körben ült a nézőközönség, minden show-elemet nélkülöztek - csak jött, fölolvasott mintegy 50 percen keresztül, fotózkodott a pártelnökkel, majd ment, kérdésekre kifelé menet sem válaszolt.

 

©

Ki marad a végén, Gyurcsány vagy Botka?

Botka László korábban egyértelművé tette, ő a választási győzelemre hajt, amit Gyurcsánnyal egy listán nem lehet elérni. Márpedig miután Botka három feltételének egyike a közös lista, a helyzet úgy néz ki, ha Gyurcsány rajta lesz a listán, a szegedi polgármester nem vállalja a miniszterelnök-jelöltséget.

Gyurcsány máris válaszolt

A választók eldöntik, hogy kinek van helye a demokratikus magyar közéletben - reagált Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke Botka László beszédére.

"Én, választóként Botkának is helyet adnék. Sőt, sok sikert kívánok neki" - üzente.

Most legalábbis ez a helyzet (csak tisztázzuk: 2017 februárjában vagyunk, és egy év alatt sok minden történhet még), így a programhirdetés után többeket megkérdeztünk, szerintük ki marad "állva": Botka vagy Gyurcsány, Volt, aki szerint mindketten megférnek egymás mellett, más úgy vélte, Gyurcsány fog visszavonulni, de akadt óvatos is, aki sokat láthatott már az MSZP-ben és környékén, így azt fejtegette: szerint meg kell várni a tárgyalásokat. A leginkább semmitmondó választ azért mégis úgy szólt: "az a fontos, hogy a választók mit gondolnak az új karakterű baloldali politikáról."

És vannak olyanok is, akiknek a politikai elemzői képességeit egyszerűen nem tudjuk hova helyezzük. Arra gondolunk például, aki azt fejtegette, hogy Botkának 80-90 százalék esélye van a győzelemre - de nem Gyurcsánnyal, hanem Orbánnal szemben.

Ő azonban üdítő színfolt egy elég masszív közegben, ahol akadt, aki azt magyarázta, hogy az oligarchák megadóztatásának terve nem feltétlenül érinti az MSZP-t, mert "a párt klientúrájának nagyobb volt a füstje, mint amekkora a valódi klientúra volt", más pedig, amikor a Momentum Mozgalomról kérdeztük, azt felelte: az olimpiaellenes aláírásgyűjtés szép volt, azonban szerinte a mozgalom még nem érett meg a párttá válásra. Amúgy meg, derült ki, Botka beszéde "átütő volt, végre van kihívója Orbánnak".

Igaz, ezután egyből belefutottunk egy nosztalgiázóba, aki csöndben megjegyezte: "Gyurcsánynak jó a karizmája, ez hiányzik az ellenzéki oldalon. Jó lenne, ha lenne más valaki is ilyen karizmatikus, mint ő". Mint mondta ez akár a Botka is lehetne, de eddig nem tapasztalt nála "átsugárzó szándékot", bár látja a fejlődést.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Milliárdokat tolt agrárcégébe Csányi Sándor

Milliárdokat tolt agrárcégébe Csányi Sándor

Ha csatlakozol a Fidelitashoz, elfordulhatsz a libsiktől, a melegektől és a káosztól!

Ha csatlakozol a Fidelitashoz, elfordulhatsz a libsiktől, a melegektől és a káosztól!

Megerősítette a Samsung: szakítanak a hagyománnyal, nem Galaxy S11 lesz az új csúcstelefon neve

Megerősítette a Samsung: szakítanak a hagyománnyal, nem Galaxy S11 lesz az új csúcstelefon neve

1100 ember halhatott meg, amiért leállították a német atomerőműveket

1100 ember halhatott meg, amiért leállították a német atomerőműveket

Szürreális videón kampányol Kövér a Fidesz győri jelöltje mellett

Szürreális videón kampányol Kövér a Fidesz győri jelöltje mellett

Varga Judit: A Fidesz fog dönteni a saját sorsáról

Varga Judit: A Fidesz fog dönteni a saját sorsáról