Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Programot hirdetett Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje. A vagyonadó belengetését, az elmúlt 25 évben meggazdagodók megsarcolásának ötletét csönd fogadta a teremben, Gyurcsány ekézését viszont értékelte a hallgatóság. Bár volt vendég, aki megjegyezte, hogy azért Gyurcsány karizmatikusabb figura Botkánál.

Gyurcsány Ferenc nevét a szájára sem véve osztotta ki többször, többféleképpen a volt miniszterelnököt programhirdető beszédében az MSZP kormányfő-jelöltje. Miután a Szabad Sajtó Alapítvány szombati rendezvényén nem kifejezetten Gyurcsány-fanok ültek, a szegedi polgármester szavait a közönség igen lelkes tapsokkal fogadta.

Botka László korábban is beszélt arról, bár nincs Gyurcsány-fóbiája, de a volt miniszterelnökkel egy listán szerinte nem lehet választást nyerni. Gyurcsány - és pártja - ezen kiakadt, az exkormányfő évértékelő beszédében azt mondta, már megbűnhődött a hibáiért, tehát marad. Majd még oda is szúrt egyet az MSZP-nek: „előbb váltjuk le Orbánt nélkületek, mit ti nélkülünk.”

Szombaton aztán kiderült, az üzengetés Botka beszéde sem áll le.

Aki a választók szemébe hazudott, az tehertétel a baloldalnak, és érdemes visszavonulót fújnia

- fogalmazott például Gyurcsányról, majd még fokozta is, amikor azt fejtegette: a választási győzelemhez minden demokratára szükség van, de nincs szükség minden politikusra.

Akik tehertételt jelentenek, eljátszották esélyüket és a szavazók bizalmát, vonuljanak vissza

- üzente, mondván: most fog kiderülni, ki az igazi demokrata és ki az, aki csak papol Orbán leváltásáról.

Botka nem állt itt meg, az MSZP-SZDSZ koalícióban működő Gyurcsány-kormány politikáját is bírálta, a többi között azt magyarázva, hogy "a Fidesz-rezsimhez" hasonlóan a korábbi baloldali kabinetek is adósak maradtak a mérhetetlen vagyoni egyenlőtlenség felszámolásával, "sőt, még csak kísérletet sem tettek rá." Botka kijelentette, a harmadik utas politika rossz volt, így törvényszerűen megbukott - itt segített is a hallgatóságnak, hogy Gyurcsány politikájára gondol, ha esetleg valakinek nem rémlett volna -, ugyanis a vagyoni egyenlőség ideálját feladta, a kapitalista gazdasági berendezkedést elfogadta, az esélyegyenlőséget tette meg alapelvévé, de ez kevés.

A legnagyobb baj szerinte, hogy egyesek nem látják be, hogy hibáztak

- forgatta még a tőrt Gyurcsányban.

 

©

Az ő hibájuk a kétharmad

Botka szerint a populista hullám, illetve az azt meglovagoló népvezérek térnyerése nem az emberek, hanem a politikusok hibája, "akik belekényelmesedtek a mérsékelt jobb- és balközép pártok váltógazdaságába". Okolta a baloldalt, amelyik a rendszerváltást, majd újfent, a gazdasági válságot követően nem kínált kiutat százezrek, milliók elszegényedéséből. Nem figyeltek az emberekre, akik azt hitték, egy erőskezű vezető majd megoldja problémájukat.

A jobboldali populizmus részben a gyenge és tehetségtelen baloldali kormányzás terméke

fogalmazott Botka, aki egyben elismerte: szavazóik közül éppen úgy mentek át a Jobbikhoz, mint a Fidesz táborába. A miniszterelnök-jelölt elnézést kért azoktól a szavazóktól, akik csalódtak bennük, illetve elfordultak tőlük, mert "úgy látták, hogy a pártvezetők, parlamenti és helyhatósági képviselők csak a pozíciók osztogatásával, a párttámogatás besöprésével vannak elfoglalva, és nem törik kezüket, lábukat, hogy segítsenek az embereken."

Ami a megoldást illeti, azt a meglepő gondolatot vázolta, amely szerint a demokratikus oldal valamennyi mérhető pártjának a hamvaiból kell újraéleszteni a választók bizalmát, és beigazolni a felkészültséget az együttes kormányzásra: "a szocialistáknak be kell bizonyítaniuk, hogy a baloldal vezető erejeként tanultak, tanultunk a hibáinkból, és soha nem ismételjük meg azokat."

 

©

Orbánt többet szídta

Botka László azért csöppet megnyugtatta a teremben ülőket, amikor jelezte, bármi is történt a múltban, az igazi rémálom mégis 2010 után kezdődött: "Elvtelen kormányzás, új földesurak és pénzcézárok jöttek, és már a szociális gondok enyhítésének látszatára sem adnak.” Ebbe aztán bele is lendült, azt fejtegette, hogy visszatért az urambátyám világ, a társadalom 80 százaléka csúszik lefelé a lejtőn, és akarat sincs, hogy ezt bárki megállítsa. Sokat beszélt a szegényekről, akikkel a kormány nem törődik, a közmunkásokról, az egészségügy és oktatás drámai helyzetéről, arról, mekkora tragédia, hogy több mint fél millió ember külföldön dolgozik. Többször vont párhuzamot ezek, és milliárdokból épülő stadionok között, ez be is jött a hallgatóságnak, amely egyetértőn tapsolt. Botka pedig olyan meglepetéseket árult még el, hogy szerinte a Fidesz becsapta és függőségbe taszítja az országot, mert Putyinnal barátkozik.

Magyarország helye Nyugaton van, nem leszünk Putyin legvidámabb barakkja

- hangzott az újabb, váratlannak semmiképpen se mondható gondolat.

Aztán mintha csak ismét eszébe jutott volna Gyurcsány is, Botka egy bekezdésben rendezte le mindkét elődjét: "Aki becsapta a választókat, és a gázszerelőjét Harley Davidsonra ültette, hogy a médiabirodalma, a szállodabirodalma és az adriai jachtja között gyorsabban furikázhasson, annak távoznia kell a hatalomból. Magyarországon csak akkor jön el a konszolidáció és a béke ideje, ha az ország két legmegosztóbb politikusa, a bal- és a jobboldal gyűlölve szeretett ikonjai végre kikerülnek a politika szentélyéből."

©

Aztán végre kaptunk programpontokat is, hogy tudniillik:

  • A nagyvállalatoknak és oligarcháknak, akik az elmúlt 27 évben "a mi rovásunkra halmozták fel vagyonunkat" tágra kell nyitniuk a pénztárcájukat, és jobban hozzá kell járulniuk a közteherviseléshez. Az adórendszer eddigi vesztesei lesznek a kedvezményezettek.
  • Rendbe teszik az egészségügyet, megállítják az egészségügyi dolgozók elvándorlását, csökkentik a túlterheltséget, lerövidítik a várólistát.
  • Azoknak, akiknek nehézséget okoz kórházba menni vagy kiváltani a gyógyszerüket, olyan támogatást vezetnek be, ami csökkenti a lakhatás vagy megfelelő étkezés hiányából, betegségekből, a munkahely elvesztéséből eredő kockázatokat.
  • Védőhálót és középoszályi színvonalat ígért a bérből fizetésből élőknek, a kényszervállalkozóknak, közalkalmazottaknak és kisnyugdíjasoknak.
  • Piacképes ismereteket nyújtó és nem szegregált oktatást ígért.
  • Mindenki adóbevallása nyilvános lesz, aki állami közbeszerzésen indul, vagyonnyilatkozatot kell tennie.
  • Megvizsgálják a legszegényebb területen élőknél a családi alapjövedelem bevezetésének lehetőségét.

Olyan politikus, aki ilyesmiket fejteget, és kicsit sem lesz populista, még nem született e világra, és nem kivétel ez alól Botka László sem, aki olykor elkalandozott a konkrétumoktól, és azon lamentált, hogy stadionra, várba költözésre bezzeg van pénz, a Videoton focistája meg 8 milliót visz haza havonta. Más kérdés, hogy az ígéreteket ő sem konkretizálta, mint ahogy azt is csak felskiccelte, honnan lesz minderre . "Az állami szintre emelt korrupció megzabolázásával, a politikával egybenőtt oligarchák megállításával és következetes megadóztatásával jut elegendő forrás a ma még forráshiányos területekre. Az urizálásnak véget vetünk, a korrupt politikusokat elzavarjuk. Akik megszedték magukat az adófizetők pénzén, azokat súlyosan megadóztatjuk" - így szólt a magyarázat, majd a biztonság kedvéért beszélt kicsit Rogánról és a helikopterezésről is.

Aztán kiderült, nincs itt még vége, mert:

  • a különadó, amire a "százmilliós villák, vagy több tízmilliós autók tulajdonosai" számíthatnak.
  • a multik, nagyvállalatok és a vagyoni-pénzügyi elit új típusú extra hozzájárulásait a szegények és középosztály helyzetének javítására költik.

A felső tízezer ne csak a profitért ácsingózzon, hanem segítsen hazájának problémáinak megoldásában! Magyarország végre tényleg legyen a magyaroké, ne a Mészárosoké

- dobta be újabb ütős, és nyilván senki által sem várt fordulatként Botka László.

 

©

A közönségnek amúgy láthatóan jobbára bejött a terv, a programpontok szinte minden elemét megtapsolták, akkor volt némi csönd, mikor az elmúlt 27 évben meggazdagodottak sanyargatásáról és a vagyonosok különadójáról beszélt.

Botka összességében az egyenlők társadalmáról beszélt, árokbetemetést ígért jobb- és baloldal között, erre hajazva félig Orbán elköszönésével zárta beszédét:

Hajrá Magyarország! Hajrá Európa! Hajrá demokraták!

Mellesleg, akadt itt más hasonlóság Orbánnal, a keret ugyanis olyan volt, amilyet a kormányfő is használt már évértékelőn. A Flamenco hotelben Botka a terem közepén állt, ahol körben ült a nézőközönség, minden show-elemet nélkülöztek - csak jött, fölolvasott mintegy 50 percen keresztül, fotózkodott a pártelnökkel, majd ment, kérdésekre kifelé menet sem válaszolt.

 

©

Ki marad a végén, Gyurcsány vagy Botka?

Botka László korábban egyértelművé tette, ő a választási győzelemre hajt, amit Gyurcsánnyal egy listán nem lehet elérni. Márpedig miután Botka három feltételének egyike a közös lista, a helyzet úgy néz ki, ha Gyurcsány rajta lesz a listán, a szegedi polgármester nem vállalja a miniszterelnök-jelöltséget.

Gyurcsány máris válaszolt

A választók eldöntik, hogy kinek van helye a demokratikus magyar közéletben - reagált Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke Botka László beszédére.

"Én, választóként Botkának is helyet adnék. Sőt, sok sikert kívánok neki" - üzente.

Most legalábbis ez a helyzet (csak tisztázzuk: 2017 februárjában vagyunk, és egy év alatt sok minden történhet még), így a programhirdetés után többeket megkérdeztünk, szerintük ki marad "állva": Botka vagy Gyurcsány, Volt, aki szerint mindketten megférnek egymás mellett, más úgy vélte, Gyurcsány fog visszavonulni, de akadt óvatos is, aki sokat láthatott már az MSZP-ben és környékén, így azt fejtegette: szerint meg kell várni a tárgyalásokat. A leginkább semmitmondó választ azért mégis úgy szólt: "az a fontos, hogy a választók mit gondolnak az új karakterű baloldali politikáról."

És vannak olyanok is, akiknek a politikai elemzői képességeit egyszerűen nem tudjuk hova helyezzük. Arra gondolunk például, aki azt fejtegette, hogy Botkának 80-90 százalék esélye van a győzelemre - de nem Gyurcsánnyal, hanem Orbánnal szemben.

Ő azonban üdítő színfolt egy elég masszív közegben, ahol akadt, aki azt magyarázta, hogy az oligarchák megadóztatásának terve nem feltétlenül érinti az MSZP-t, mert "a párt klientúrájának nagyobb volt a füstje, mint amekkora a valódi klientúra volt", más pedig, amikor a Momentum Mozgalomról kérdeztük, azt felelte: az olimpiaellenes aláírásgyűjtés szép volt, azonban szerinte a mozgalom még nem érett meg a párttá válásra. Amúgy meg, derült ki, Botka beszéde "átütő volt, végre van kihívója Orbánnak".

Igaz, ezután egyből belefutottunk egy nosztalgiázóba, aki csöndben megjegyezte: "Gyurcsánynak jó a karizmája, ez hiányzik az ellenzéki oldalon. Jó lenne, ha lenne más valaki is ilyen karizmatikus, mint ő". Mint mondta ez akár a Botka is lehetne, de eddig nem tapasztalt nála "átsugárzó szándékot", bár látja a fejlődést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!