Szalai Anna
Szalai Anna
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nyilvános tenderen akár többet is kaphatna a főváros a Rác fürdőért, a városvezetés mégis hagyja, hogy az MFB bank találjon rá vevőt, aki információink szerint Tiborcz István környezetéből kerülhet ki.

Új befektető veheti meg a felújított, de az elszámolási viták miatt évek óta üresen álló budapesti Rác fürdőt. A Fővárosi Közgyűlés szerdán zárt ülésen tárgyalja az ehhez szükséges megállapodásról szóló előterjesztést.

A javaslatot Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes jegyzi, ennek értelmében a fővárosi önkormányzat felbontja a Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB) még 2013-ban kötött, az egykori 7 milliárdos követelés megvásárlásáról szóló megállapodást, és az eredeti állapot visszaállításáért cserébe a főváros megkapja az egykori szerződésben szereplő 2,2 milliárd forint 890 millió forint kamattal növelt összegét.

A bank egyúttal kötbérrel biztosított kötelezettséget vállal arra, hogy potenciális befektetője 8 hónapon belül megnyitja a szállodát és a fürdőt is.

A hvg.hu információja szerint az új tulajdonos az Orbán Ráchel–Tiborcz István házaspár érdekeltségi köréből kerülhet majd ki. A korábbi megállapodás felbontását egyébként az MFB kezdeményezte a bankot megkereső titokzatos befektető kérésére, aki furcsa módon nem az egyszerűbb utat választotta a régóta piacon lévő ingatlanegyüttes megszerzéséhez, és a birtokon belül lévő fővárosi önkormányzat helyett a korábbi hitelező állami bankot kereste fel üzleti ajánlatával.

Az üzleten azonnal 4-5 milliárdot keres a vevő

Hat éve elkészült, azóta csak porosodik a fürdő
©

Az ok persze nem túl bonyolult. Ezzel a rövidke vargabetűvel kikerülhető a nyilvános értékesítési pályázat, ahol akár mások is jelentkezhetnének, és esetleg magasabb árat is kínálhatnának a komplexumért. Az előterjesztés maga sem titkolja, hogy a nyilvános tenderen akár többet is kaphatnának a fürdő-szálloda kombóért, de ezt az utat jóval kockázatosabb megoldásnak minősíti Bagdy.

Szaniszló Sándor szocialista fővárosi képviselő erősen megkérdőjelezhetőnek tartja, hogy a fővárosi önkormányzat zárt ülésen dönt az önkormányzat utolsó nagy értékű, újszerű állapotban lévő fürdőjének, illetve a mellé épült szállodájának értékesítéséről. Ráadásul a 8 milliárdot érő beruházást 3,1 milliárdért adja tovább, így a szerencsés új tulajdonosok már a vétel pillanatában 4-5 milliárdos nyereséget tudhatnak magukénak.

Még a víz is jutányosabban folyik a csapból?

Szaniszló attól is tart, hogy a fürdő üzemeltetéséhez szükséges termálvíz biztosításáról szóló szerződést is a piaci ár alatt kötik meg. Erre van is esély. A javaslatban ugyanis fontos szempontként szerepel, hogy az új tulajdonos a megállapodás aláírásától számított 45 napon belül vízhasználati szerződést köt a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt.-vel. Már most rögzítik, hogy a BGYH havi szolgáltatási díj fejében nem csupán a termálvizet biztosítja, de vállalja a vízi létesítmények karbantartását és javítását is.

A szálloda Budapest egyik legszebb kilátását nyújtja a budai Várra
©

Ebben csak az a furcsa, hogy a főváros eredeti fejlesztési partnerével, az azóta kiebrudalt Rác Beruházási Kft.-vel 2012-ben kötött egyezség szerint a céget terhelték volna a felújítás, a karbantartás és az állagmegóvás költségei.

A fürdőben használt víz köbméteréért akkor nettó 49-54 forintot kért Budapest, ami 20 százalékkal magasabb volt a BGYH önköltségi áránál. Ingatlanhasználati díjként pedig nettó 101 millió forintot számláztak volna évente a cégnek, méghozzá előre. Most már nincs szó ingatlanhasználatról, mivel az ingatlanok tulajdonjoga az új céghez kerül. Az alattuk, illetve az előtte lévő sétány telkéért viszont földhasználati díjat kér a főváros. Ennek mértékét egy későbbi szerződésben határozzák meg.

Hat éve elkészült a felújítás, azóta csak porosodik

A főváros hangsúlyozza, hogy az új egyezség megkötésében a fürdő és a szálloda mielőbbi megnyitásának elősegítése vezérli. A 2010-es választások óta folytatott macska-egér játék után kissé meglepő ez a kijelentés.

Valakinek csak be kell feküdnie a megvetett ágyba
©

A Rác fürdő rekonstrukciója az M4-es metró és a Bálna építése mellett a harmadik olyan projekt, amelyet még Demszky Gábor idejében indítottak el, és a Fidesz ellenzékben még hangosan támadta. Tarlós István főpolgármesterré választása után a beruházást a Bálnához hasonlóan megállították, és pert indítottak. A felújításra vállalkozó céget 2010-ben citálta bíróság elé a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei (BGYH) Zrt., ami kissé meghökkentő, lévén, hogy negyedrészben tulajdonosa volt a Rác Nosztalgia Kft.-nek.

A főváros még 2002-ben hozta létre a Rác Nosztalgia Kft.-t a fürdő felújítására. A főváros az építmények alatti földterületet adta, a betársuló Rác Beruházó Kft. a felújítást és egy 67 szobás szálloda megépítését vállalta. A 16 ezer négyzetméteres komplexum kivitelezése 2005-ben kezdődött, a nyitást 2010 májusára ígérték. Csakhogy elszámolási vita támadt a cég és a BGYH Zrt. között, így hiába készült el a fürdő 2011-ben, ki nem nyithatott. A BGYH megnyitó helyett két másik hitelezővel egyetemben végrehajtást kért a Rác Nosztalgia Kft. ellen. Egy év múlva peren kívüli egyezséget kötöttek.

Patthelyzet az Erzsébet híd budai hídfőjénél

A beruházást a Fidesz még ellenzékből támadta, majd hirtelen felelőse lett
©

Ám hiába nyílt meg az út a működési engedély megszerzéséhez, a beruházáshoz 7,6 milliárd forintos kölcsönt nyújtó MFB megorrolt a háta mögött kötött egyezség miatt, és felmondta a céggel kötött hitelszerződést. Úgy tűnt, dobra verik a fürdőt és a szállodát. Ezzel viszont elúszott volna a 250 milliós állami támogatás és az apportként bevitt önkormányzati telek. A főváros rémületében erősen diszkont­áron megvásárolta az MFB követeléseit, cserébe azt kérte a Rác Nosztalgia Kft.-től, hogy adja oda 200 millió forintért a fürdő 93 százalékos tulajdonrészét, míg a hasznosítás joga 30 évre a cégnél maradt volna.

Nem fogadták el az ajánlatot. A főváros hétmilliárdos követelésével szemben a Rác Nosztalgia Kft.-t birtokló Rác Beruházó Kft. 2,5 milliárdot követelt az önkormányzattól. A Fővárosi Közgyűlés ezek után 2014-ben létrehozta a Rác Fürdő Eszközkezelő Kft.-t, amelybe bevitték a beruházáshoz tartozó követeléseket és a felépítmények BGYH által birtokolt 7 százalékát, és módosították volna az összes kapcsolódó szerződést, de ez nem járt sikerrel.

A nyitási költséget 2015 nyarán 1,2 milliárdra becsülték. A főváros azonban furcsa módon tárgyalni sem volt hajlandó a Rác Beruházó Kft. 800 milliós hitelfelvételi javaslatáról, ennyi kellett volna az üzemeltetés beindításához. Így két pénzintézet is elállt a finanszírozástól. A könyvvizsgáló végül figyelmeztette az önkormányzatot: ha nem egyeznek meg, akkor a fennálló – hétmilliárdra rúgó – követelésállományt le kell értékelni. A főváros ekkor arra jutott, hogy jobb felszámoltatni a – saját tulajdonú – Rác Nosztalgia Kft., illetve a korábbi beruházó partner céget a Rác Beruházó Kft-t.

A főváros már úgy gondolja: jó lesz, ha kimaradnak az egészből

Nyolc hónapon belül nyitja kapuit?
©

A főváros kérésére a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodási szervezetnek nyilvánította ezeket a cégeket. A felszámolással pedig a Nemzeti Reorganizációs Kft.-t, illetve a mostanában sokat foglalkoztatott Börcsök Istvánt bízták meg. Börcsökre – ahogy azt a 444. hu korábban összeszedte – összesen tíz kiemelt felszámolást és egy végelszámolást bíztak az elmúlt időkben. Köztük a KÖKI Terminál beruházójának, az Illatos úti környezetszennyezésért felelős Budapesti Vegyiműveknek, a Dürer Kertet birtokló Ajtósi University Ingatlanforgalmazónak, illetve az olimpiai színhelyek közé beválogatott balatonudvari Royal Balaton & Golf felszámolását. De ő végzi az állami vésztartalékokat kezelő, értékes ingatlanokkal rendelkező Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. végelszámolását is, amely 410 milliót bukott el a brókerbotrányban. Úgy tűnik a Rác Fürdővel már nem lesz túl sok dolga.

Ha a Fővárosi Közgyűlés megszavazza az előterjesztést, akkor az MFB Igazgatósága 3,1 milliárdért átveszi az idén januárban 5,24 milliárdra becsült ingatlanokat. A nyitási költségeket a fürdő esetében 220 millióra, a hotelnél 404 millióra teszik. A szakvélemény évi 91,5 millióra értékelte az éves földhasználati díjat.

Az MFB tavaly októberben kereste meg az ötlettel a fővárost, azóta tárgyaltak. Az előnyök és hátrányok mérlegelése után arra jutottak, hogy a fővárosnak az a legjobb, ha átadják az MFB-nek a beruházást, azután „kimaradnak az egészből”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!