szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A budai Vár egyik legszebb terén bérel éttermet, 5 lakást, irodát és üzletet Zsidai Zoltán Roy az önkormányzattól. Nem rokkan bele, az ár ugyanis kifejezetten barátinak mondható. Zsidai ráadásul turistamágnesnek tűnő teraszt nyithatott közvetlenül az I. kerületi Városháza mellett, amihez grátisz nyilvános WC is járt. A gasztrovállalkozó szerint a szezonon kívül is a Vár szívében tárolt fabódéjuk és állványzat passzol a világörökségi városképbe, és minden szabályos.

Zsidai Zoltán Roy és cégcsoportja nem csak különálló éttermeket üzemeltet a Várban, de az önkormányzat által csomagban bérbe adott ingatlanok segítségével egy teljes komplexumot is magáénak tudhat, amelyben hotel, étterem, cégközpont és több lakás is van. A terjeszkedéshez szükséges ingatlanok havi bérleti díja egy négyzetméterre vetítve potom 1670 forint. Zsidai bérel ezen túl egy turistacsalogató, szabadtéri teraszt, amihez egy grátisz nyilvános WC is jár.

Vendéglátó önkormányzat

Múlt héten hoztuk nyilvánosságra három olyan bérleti szerződés adatait, amelyet a Budavári Önkormányzat kötött a Zsidai Grouppal. Ezek alapján egyértelmű, hogy Zsidai Zoltán Roy gasztrovállalkozó elég jutányosnak tűnő feltételekkel kapta meg az önkormányzati helyiségeket, hogy éttermeket, köztük Jamie Oliver magyar kirendeltségét üzemeltesse ezekben.

Mint egyik olvasónk jelezte, az utóbbi időben több lapban is megjelent, a várbéli szerződésekről szóló cikkek megjelenése után Zsidai Zoltán Roy a Facebookon "magát sajtónak és újságíróknak nevező propagandagépezet" támadásairól írt, és egyben közölte és köszönte, hogy mostanság többen látogatják éttermeiket.

Akárcsak az éttermekét, ennek a két bérleménynek a szerződését is V. Naszályi Márta, a Párbeszéd Magyarországért önkormányzati képviselője kérte ki korábban a jegyzőtől. A hvg.hu-nak átadott megállapodásokat jogász és ingatlanszakértő bevonásával elemeztük, de a helyszínen is megnéztük, hogyan hasznosítja a közvagyont a kormányfő lányával, Orbán Ráhellel jó kapcsolatot ápoló Zsidai.

Az első, 2012-ben kötött szerződésnek köszönhetően a két aláíró, Zsidai Zoltán Roy és a kerületi polgármester Nagy Gábor Tamás kvázi szomszédok lettek, hiszen a Zsidai által vezetett V1 Gasztronómiai Vendéglátóipari Kft.-nek bérbe adott ingatlan közvetlenül a Városháza mellett, a Kapisztrán tér sarkán található (a hivatalos címe Nándor utca 9.). Ebben a két részből, régi és új épületszárnyból álló épületben működik Zsidai Baltazár nevű étterme, a hasonló nevű hotel, és a Magyar Narancs szerint itt van cégcsoportjának főhadiszállása is.

Központi helyen, a várbuszhoz közel
©

A bérleti szerződésben található egy részletes lista a hasznosításra átengedett, összesen 1023 négyzetméteres önkormányzati tulajdonról, ami több mint impozáns. A régi szárnyban, ami műemlék épület, illetve az új épületben, összesen 4 emeleten az alábbi ingatlanokat használhatja Zsidai:

  • egy két szinten található, összesen 251 nm-es étterem
  • egy 205 nm-es 5 szobás lakás
  • egy 159 nm-es tetőtéri lakás
  • egy 150 nm-es galériás, 4 szobás lakás
  • egy 94 négyzetméteres 3 szobás lakás
  • egy 94 négyzetméteres 2 szobás lakás
  • egy 40 négyzetméteres üzlethelyiség
  • egy 30 négyzetméteres iroda

1,7 millióért mindent visz

Az étteremhez, összesen 5 lakáshoz, üzlethez és irodához tartozó részeket is átengedte az önkormányzat, a „lakó és nem lakás céljára szolgáló egységeket”, „lakáshoz tartozó tárolókat”, más közös használatra szolgáló területeket már nem is részletezték, a méretük sem szerepel a szerződésben. Az ingatlancsomaghoz járnak még közös használatra szolgáló eszközök, mint az új rész liftje, de még az „udvari díszkút” is.

A két épületszárnyas lakóingatlanban működő éttermet, illetve a Baltazár Hotelt felkerestük, de kívülről lehetetlen megmondani, hogy az önkormányzati lakásokat Zsidaiék pontosan hogyan hasznosítják, hányat üzemeltetnek „kereskedelmi szálláshelyként”, illetve használják-e saját célra, lakásként – a szerződés alapján mindegyikre lehetőségük van. Az önkormányzat tulajdonában lévő udvari díszkutat nem tudtuk megcsodálni, a hotel munkatársa szerint erre csak a szállóvendégeknek van lehetőségük.

A Vár egyik központi terén található épülettömbért Zsidai havi 1,71 millió forint plusz áfát fizet, vagyis leosztva havonta 1670 forint/négyzetméterért bérli az éttermet, irodát, üzletet és 5 lakást.

Világörökséghez illő látvány
©

Ez még akkor is kevésnek tűnik, ha az előző cikkünkben nyilvánosságra hozott másik étterméhez, a Jamie’s-hez viszonyítjuk, hiszen ennek a havi bérleti díja 2 millió forint. Utóbbi nagyobb alapterületű ugyan, de itt az étterem mellett egy sor más, a komplett hotelt kitevő ingatlanokat is bérel, kevesebbért.

Itt egyetlen lakás bérlete milliós összeg

Még durvább a kontraszt, ha az Anjou-házban kiadó lakások bérleti díját vesszük alapul, Zsidai önkormányzattól bérelt épülete ugyanis közvetlenül a luxustársasház mellett található. Ahogy azt az azóta bedöntött Népszabadság feltárta, ebben a társasházban vette igénybe máig tisztázatlan feltételekkel Matolcsy György jegybankelnök – az általa nem mellesleg felügyelt – egyik bank vezérének, a bankszövetség elnökének, Patai Mihálynak a lakását.

Mivel a két épület gyakorlatilag összeér, még akkor is tanulságos megnézni az itteni bérleti díjakat, ha az Anjou-házban – a hirdetések alapján – fitneszterem, szauna és portaszolgálat is van. Az ingatlan.com adatbázisában két hasonló alapterületű, 190-200 nm-es lakást találtunk, ezek bérleti díja a belső berendezésüktől is függően 900 ezer, illetve 1,2 millió forint volt. De ha nem a legelitebb társasházban keresgélünk, ugyanebben az utcában egy kisebb, 80 négyzetméteres, 2 szobás lakást is közel 400 ezer forintért tudnánk kivenni. Kiadó irodát ezen a részen nem is találtunk, üzlethelyiséget pedig csak egyet, utóbbi feleakkora, mint a Zsidai által bérelt üzlet, de ezért is önmagában kérnek havonta 200 ezer forintot.

„Igényeinek megfelelő” felújítás – amíg tart, nem kell fizetni

A Budavári Önkormányzattól bérelt éttermek szerződéseinek több mint kedvezőnek tűnő feltételei ennél a bérletnél is visszaköszönnek: a Kapisztrán tér sarkán lévő komplexumot is 5 plusz 5 évre kapta meg, a bérleti díj pedig itt is csak a jegybanki alapkamattal emelhető évente, ez sem automatikus, hanem az önkormányzattól függ.

Zsidai ugyanakkor vállalta, hogy saját költségén elvégzi az ingatlanban található lakások és egyéb helyiségek végleges kialakítását „igényeinek megfelelően”. A bérleti díj fizetést ehhez igazították: csak a birtokbaadást követő 7. hónaptól kezdődően kellett fizetnie, miután ezeket a kialakítási, felújítási munkálatokat elvégezték – derül ki a szerződésből.

A két épületszárnyból álló ingatlan felújítása, illetve bővítése még a 2010-es ciklust megelőzően, pályázat alapján zajlott, ekkor épült az új rész. Így részben biztosan közpénzből zajlott a jelenlegi épületek kialakítása, csakhogy az építkezés elhúzódott, és a végső összegére nézve nem találtunk adatot. Ezért cikkünk megjelenésével egy időben kikértük az erre vonatkozó információkat a Budavári Önkormányzattól.

Turistacsalogató szabadtéri terasz plusz WC havi 150 ezerért

Alig pár száz méterre, a Kapisztrán tér másik végénél egy másik önkormányzati tulajdont is átengedtek a Zsidai Groupnak, ennek a bérleti szerződésnek a tárgya egy „91 négyzetméteres terepszint alatt található nyilvános illemhely, valamint a felette lévő, mészkőlapokkal burkolt 150 négyzetméter alapterületű kitelepülésre alkalmas területet”. Utóbbi placcon a saját honlapjukon megtalálható fotók alapján szezonban egy hatalmas sátorszerű pavilon áll, így fedett vendéglátó teraszként üzemel, a turistákat szállító várbusz útvonalától pár méterre, a Magdolna-torony mellett.

Várják a szezont, hogy nyithasson a terasz
©

A hely Biergarten szabadtéri teraszként fut, ami saját definíciójuk szerint „vagány sörkert”, „gasztropub és bár a budai Várban”.  Szabadtéri „esküvői party”-t is vállalnak

„a hatalmas gesztenyefák alatt márciustól novemberig”.

Legalábbis így állt ott, amikor először néztük meg az oldalt, és ez már csak azért is érdekes volt, mert az önkormányzattal kötött szerződés szerint csak április 15-től október 15-ig kapták meg a teraszt, annyira pontosan, hogy erre a két hónapra csak félhavi díjat fizetnek. Mikor erre rákérdeztünk Zsidaiéknál, adminisztratív hibára hivatkoztak, és javították (lásd cikkünk végén olvasható reagálásukat az ügyre – a szerk.)

150 ezer forintos bérlet, az is csak szezonban

De a teljes bérleti díj sem tűnik soknak: a „vendéglátó teraszért” Zsidai havonta 150 ezer forintot fizet, méghozzá csak 6 hónapig, a szezonban. Pedig a Spíler Biergarten alatt található nyilvános WC-t egész évben szintén ők üzemeltetik, a szezonban a terasszal azonos nyitvatartással 8–22 óra közt, októbertől áprilisig 8–20 óráig. A bérleti díjat ennek ellenére a szerződés szerint csak a hat hónapos szezonra határozza meg, amiből úgy tűnik, hogy ebben benne van az önkormányzati tulajdonú létesítmény egész éves használata/üzemeltetése is.

Amikor cikkünk írásakor, vagyis szezonon kívül itt jártunk, a vállalt üzemeltetésből annyit láttunk, hogy becsületkasszával 200 forintot kértek a WC használatáért. A nyilvános WC amúgy láthatóan egyben a Spíler raktáraként üzemel, tele van kültéri padokkal, a falon a Spíler plakátjai, az egyik, le is zárt bejárat pedig tele van a terasz felhalmozott székeivel.

A szerződéseket kikérő V. Naszályi Márta szerint a felszín alatti nyilvános WC régóta üres volt, mikor az önkormányzat felújíttatta. „Ez fontos, egy jól működő, élhető város szolgáltatásai közt alapvető a nonstop nyitva tartó és ingyenes nyilvános illemhelyek rendszere. Ez egyben munkahelyteremtésre is alkalmas, hiszen jó lehetőség a megváltozott munkaképességű, illetve a nyugdíj mellett dolgozni akaró emberek foglalkoztatására” – mondta az önkormányzati képviselő. Csakhogy felújítás után az önkormányzat rögtön bérbe is adta a létesítményt, hiába javasolta a képviselő, hogy üzemeltesse az önkormányzat.

Csövek, bódé, állvány a közterületen

A bérbe adott terasz–WC-kombináció szerződésében két további pont is aggályosnak tűnik. Egyrészt a megállapodásban kifejezetten szerepel, hogy Zsidai köteles a műemléki környezetbe illően fenntartani a létesítményt, annak „a meglévő terephez, illetve műtárgyakhoz alkalmazkodnia kell oly módon, hogy a látvány a lehető legkevésbé befolyásolja a már megszokott világörökségi városképet, a Kapisztrán tér környékét”. Február végén ehhez képest úgy nézett ki a terület, mint egy lerakat: otthagyták a fabódét, a teraszállványt, de az alumínium elvezető csöveket látva sincs világörökségi fíling, mintha egy múzeum udvarán éktelenkedő sörsátor darabjait néznénk – mindezt ezek szerint hónapokon át, a közterületek rendjét szabályozó Városháza mellett.

©

A másik furcsa jogi megoldás, hogy Nagy Gábor Tamás polgármester és Zsidai ezt a szerződést 2016 decemberében kötötte, de 2014. június 16. napjára visszamenő hatállyal. Méghozzá azt is rögzítve, hogy az aláírás napjáig „a bérlő által fizetett díjat használati díjnak tekintik”. Ugyanakkor nem utalnak vissza semmilyen korábbi megállapodásukra, mint más Zsidai-étterem-bérletnél, így nem derül ki, mit legitimáltak így utólag.

Minden megfelel mindennek

Erre is rákérdeztünk Zsidaiéknál, de első körben elhajtottak bennünket azzal, hogy forduljunk a Budavári Önkormányzathoz. Miután felhívtuk figyelmüket arra, hogy bizonyára nem az amúgy saját várbeli bérlete miatt támadott Nagy Gábor Tamás polgármester kompetens a cégeiket érintő kérdésekben, röviden mégis válaszoltak. Az utóbbi megállapodás visszamenő hatályát azzal magyarázták, hogy „korábban is volt ilyen szerződésük ugyanilyen használati díj összeggel, melyet hiánytalanul megfizettek”. Ebben az esetben érthetetlen, miért nem utaltak vissza erre a korábbi iratra, ahogy az is, miért nem ennek lejártakor kötötték meg az újat.

Azt állították, hogy "adminisztratív tévedés történt", amikor a Spíler Biergarten honlapján a szerződésben rögzített időtartamnál hosszabb nyitvatartást írtak, de mint hozzátették, ezt javították. Kérdésünkre válaszul úgy vélték, hogy a Kapisztrán téren tárolt állványzat, alucsövek és fabódé megfelelnek az elvárt világörökségi városképnek. Azt viszont nem árulták el, hogy a Baltazár Hotelnek is helyt adó önkormányzati épületet, azon belül az 5 értékes, nagy lakást pontosan hogyan használják, hányat üzemeltetnek szálláshelyként, illetve kik laknak a többiben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!