szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem a győzelemért szállt harcba Majtényi László az államfői posztért, és miközben tudja, hogy esélytelen, az elmúlt hetekben bejárta az országot lakossági fórumokat tartva. A Fidesz eredetileg azt remélte, "a habzó szájú" ellenzékivel szemben saját jelöltje majd igazán emelkedett lesz. A kormányoldal azóta elvesztette a türelmét és lejárató kampányba kezdett a volt ombudsmannal szemben.

Az esélytelenek nyugalmával várja a szavazatok hétfői összesítését Majtényi László, a baloldali ellenzék államfőjelöltje. Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet vezetője már a hvg.hu-nak adott január eleji interjújában is azt mondta: tisztában van vele, hogy „annyi esélye van, mint Szálasinak a főtárgyaláson”.

Azzal, hogy a jelöltséget mégis elvállalta, a volt ombudsmannak bevallása szerint két célja volt. Az egyik, hogy az államfőválasztásig tartó időszakban elmondhassa gondolatait egy általa kívánatosnak tartott negyedik köztársaságról, valamint azokról a demokratikus értékekről, amelyeket négypontos elnöki programjában megfogalmazott: az alkotmányosság és a sajtószabadság visszaállításáról, a szegénység és a korrupció felszámolásáról. A másik, hogy bebizonyítsa, hogy van olyan közös ügy vagy cél ma Magyarországon, amelyben a demokratikus ellenzék amúgy széthúzó pártjai közös nevezőre tudnak jutni. Ez utóbbiban igaza is lett: államfői jelölése hosszú évek után az első olyan kérdés volt, amellyel az MSZP, az LMP, a DK, az Együtt, a Párbeszéd és a Liberálisok is egyetértett.

A Jobbikot Majtényi László nem sorolta a demokratikus ellenzékhez, és nem is tartott igényt a támogatásukra, a párt múltja és jelene szerinte ugyanis nem támasztja alá, hogy aktív szerepe legyen a negyedik köztársaság létrehozásában. (Cserébe a Jobbik is jó korán kinyilvánította, hogy esze ágában sincs támogatni a volt ombudsman jelöltségét.)

Esélytelen, de attól még országos kampányra indult

Államfői szerepfelfogásával kapcsolatban Majtényi László arról is beszélt, hogy a mostani kormány számos lépését nem hagyta volna szó nélkül. A köztársasági elnök lehetőségei szerinte ugyanis nem merülnek ki abban, hogy vissza- vagy az Alkotmánybírósághoz küldi a neki nem tetsző törvényeket: felszólalhat a parlamentben, vagy nemzetközi fórumokon, de akár népszavazást is kezdeményezhet.

„Önöknek sem mindegy, hogy működnek-e még az országban a kormánytól független szerkesztőségek. Persze, ha úgy vesszük, önök is hányják a falra borsót, meg hányom én is, akár itt az Eötvös Károly intézetben. Sokszor úgy érezzük, hogy teljesen feleslegesen, de nem: egyszer, higgye el, az a fal végül le fog dőlni” – mondta nyomatékképpen.

©

A demokratikus ellenzék jelöltjeként Majtényi László több tucat fórumot tartott az elmúlt hetekben. Mindegyiken kritikusan beszélt a jelenlegi kormányról, az alkotmányosság, a demokratikus jogrendszer, a szabadságjogok és a sajtószabadság elmúlt évekbeli csorbulásáról.

Kié a nemzeti egység? Kié Soros támogatása?

Nagyrészt erre építette demokratikusnak látszó csapdáját a Fidesz és a KDNP: a kormánypártok február közepi, visegrádi frakcióülésén ugyanis részletesen kielemezték, hogy az államfőválasztás előtt kapott megszólalási lehetőséggel – amelyben feltehetően a kormányt bírálja majd – az ellenzék jelöltje saját kezűleg írja majd ki magát a nemzet egységét képviselő államfőjelöltek közül.

Korántsem biztos azonban, hogy be is jön a kormánypártok számítása: legutóbbi fórumain Majtényi László sokat beszélt a nemzeti egység megteremtésének igényéről is, illetve arról, hogy az alkotmányosság nem baloldali, hanem jobboldali ügy is. Igaz, azt is hozzátette, hogy az előrelépéshez szükséges nemzeti konszenzusból, vagy, ahogy fogalmazott: történelmi kompromisszumból a Fidesz elitjét ki kell hagyni, mert ők nem az alkotmányosság hívei.

Biztos, ami biztos, az államfőválasztáshoz közeledve a Fidesz kedvenc fegyverével, egy kiadós sorosozással is igyekezett hitelteleníteni az ellenzék jelöltjét. Az első vádakra a volt ombudsman még komolyan reagált, Kósa frakcióvezető múlt heti agymenése után azonban már viccesre vette a figurát és „elismerte”: nem kizárt, hogy rokoni szálak fűzik Soroshoz, akitől egyébként egy kábelen kap utasításokat. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Windisch Judit Itthon

Áder elnyerte államfő jellegét? Mi értékelünk, ön osztályozzon!

Áder János nem volt Orbán Viktor első választása, és a két férfi kapcsolatát is mondhatjuk terheltnek. Ilyen előzmények után érdekes volt nézni, milyen államfő válik a Fidesz egykori frakcióvezetőjéből. Elemeztük, miként igyekezett ellenőrizni a törvényhozást, milyen eseményekkel kapcsolatban vetette latba posztjának tekintélyét. Öt elnöki év mérlegét vázoltuk fel, hogy olvasóink dönthessenek, hogyan értékelik az összképet. A cikk végén pontozza Áder János öt évét.

Hatszáz gyerek árvult el a koronavírus miatt, Áder alapítványt hoz létre a segítésükre

Hatszáz gyerek árvult el a koronavírus miatt, Áder alapítványt hoz létre a segítésükre

Íme a hatos lottó nyerőszámai

Íme a hatos lottó nyerőszámai

Egyelőre nem adja le a Zacher-interjú második részét a Szabad Európa, mert az elsőre kiakadtak a minisztériumban

Egyelőre nem adja le a Zacher-interjú második részét a Szabad Európa, mert az elsőre kiakadtak a minisztériumban