szerző:
hvg.hu

A házelnök jelentősen megkurtította Szabó Szabolcs tiszteletdíját. Az ellenzéki politikus a 24.hu-nak azt mondta, hogy nem izgatja Kövér László „erősködése”, de vizsgálják a fellebbezés lehetőségét.

Az Országgyűlés elnöke úgy döntött, hogy 249 290 forinttal csökkenti Szabó Szabolcs független képviselő, az Együtt politikusának tiszteletdíját, amiért a lex CEU április 4-i megszavazása előtt bekapcsolta a nála lévő szirénát az ülésteremben – így tiltakozott a törvénymódosítás ellen. Az eszköz majdnem egy percig ordított a kezében, amíg el nem vették tőle.

Kövér László a képviselő büntetésével kapcsolatban úgy érvelt: a szirénázás sértette az Országgyűlés tekintélyét, és alkalmas volt arra, hogy a ház munkájába és annak szakszerűségébe vetett közbizalmat megingassa, illetve a közvélemény előtt „súlytalanítsa” a többi képviselő szavazatával kifejezett véleményét – írja a 24.hu.

A sziréna használata a szavazás akadályozása mellett magában hordozta a szélesebb körű rendbontás veszélyét is – tette hozzá indoklásában a fideszes házelnök.

Szabó Szabolcs a 24.hu-nak úgy reagált: túlzásnak érzi Kövér indoklását, ő egy elfogadhatatlan törvénnyel kapcsolatban fejezte ki véleményét. Volt már rá példa, hogy Kövér próbált erősködni a tiltakozó képviselőkkel szemben, aztán a jogorvoslati lehetőségeket kihasználva Strasbourgban nyertek ellene – mondta a politikus, aki jelezte azt is: „különösebben nem izgatja” a házelnök döntése, de jogászok vizsgálják, milyen lehetőségek vannak a házelnöki határozat megtámadására.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!