szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy férfi a Facebookon számolt be arról, hogy hazafele tartott épp a szombati "Nem maradunk csendben" tüntetésről, amikor többen körbevették, benyomták egy kapualjba és megverték.

Arkadiusz Karski a Facebookon közzétett beszámolója szerint a szombati, Szabadság téri tüntetésről hazafele tartott éppen egy transzparenssel, amikor valaki belekötött: "rákérdezett: 'Tüntettél?'. Igennel válaszoltam, mosolyogva. Utána egyszerre felém intézett további kérdéseket, megjegyzéseket tett, szitokszavakat mondott", majd jelzett a mellettük lévő társainak, és többen benyomták a férfit a legközelebbi kapualjba, mondván "a CEU mellett tüntetett".

A rátámadó férfiak azt mondták Karskinak:

A CEU mellet tüntettél? Ti a magyarok ellen tüntettek!

A megvert férfi szerint ez arra utal, hogy azt feltételezték róla, hogy egy olyan közösség tagja, aki a CEU mellett tüntet, ezért "közösség tagja ellen elkövetett bűncselekmény" miatt tett feljelentést a rendőrségen, amit ráadásul szerinte csoportosan és módszeresen követtek el.

A férfinak leverték a szemüvegét, amelynek értéke harminc ezer forint, de szerinte azért verték le, hogy ne lássa, kik voltak az elkövetők. A beszámoló szerint az egyik őt megverő férfi

jellegzetes módon az öklét a levegőben tartotta, amikor mondogatta: "Tüntetgetsz? Miért tüntetsz?" Így jelezte nekem, hogy az ütéseket büntetésül kapom.

Karskit az orvosi vizsgálat és a sürgősségi ellátás után a rendőrkapitányságra vitték annak ellenére, hogy az orvos a rendőröknek elmondta, hogy pihennie kellene, a férfi pedig csak másnap szeretett volna vallomást tenni, miután az orvosi tanácsokat követve kipihente magát. Végül vallomást tett a rendőrségen, de mint a Facebookon írta, "az akkor készült rendőrségi jegyzőkönyvben a rendőrségnek köszönhetően tulajdonképpen egy mondat sem szerepel, amely tőlem származott volna. A rendőrség nem adott esélyt, hogy magamtól meséljem el a történteket. A rendőrség állításaira voltam kénytelen válaszolni."

A férfi szerint a rendőrségi jegyzőkönyv alig hasonlít arra, amit ő elmondott, és teljes zagyvaság lett, valamint annak ellenére, hogy ő közösség tagja elleni erőszak miatt akart feljelentést tenni, az indoklását, hogy miért, már kihagyták a vallomásából.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!