szerző:
hvg.hu

Ha megváltozik a világtrend és megoldódnak a súlyos problémák, az eltemetheti a Nemzeti Együttműködést Rendszerét – véli Tölgyessy Péter.

A nemzetközi rend változása buktathatja meg Orbán Viktort, már csak azért is, mert eredetileg nemzetközi trendek erősítették meg őt – mondta Tölgyessy Péter a Klubrádiónak adott interjúban. A jogász, politológus, az SZDSZ majd a Fidesz egykori parlamenti képviselője szerint a mostani magyar miniszterelnök érzi, hogy egy választási vereséggel az egész rendszerét elveszítené, ezért egy ezrelék esélyt sem adhat az ellenfeleinek. Orbán Viktor bukásához a másik lehetőség az, hogy olyan helyzetbe hozza magát, ahonnan már nem lenne visszaút. De az is előfordulhat, hogy az ellenzék mégis összeszedi magát – tette hozzá.

Tölgyessy Péter úgy látja: hiába van elvileg hatalmi váltógazdálkodás Magyarországon, ezt a gyakorlatban már korlátozzák, így a mostani rendszer leváltása nélkül nem képzelhető el már kormányváltás. Az elvi lehetőség megvan a váltásra, a gyakorlatban viszont meglehetősen csekély az esély. Ennek csak kisebb részben oka az, hogy Orbán Viktor több száz ponton úgy változtatta meg a közjogi szerkezetet, hogy felé lejtsen a pálya, ide tartozik például az alkotmánybíróság szétverése is – magyarázta. Hozzátette: a terméketlen orbánozás sem célravezető, szerinte ez elbutítja az ellenzéket, sőt, a kormány válaszcsapásait is legitimálja.

A lex CEU-val kapcsolatban Tölgyessy Péter úgy fogalmazott: az az érzése, hogy a miniszterelnök elszámolta most magát. Már megszavazták a törvényt, innen sokkal nehezebb visszavonulni, mint egy korábbi stádiumból. Tavaly ősszel Orbán Viktor azt hihette, hogy övé a világ, Trump megválasztása után azt remélte az Egyesült államoktól: nem fogják jelezni, ha valami nem tetszik nekik. Arra is számíthatott, hogy ha bántja Soros Györgyöt, azzal szimpatikussá válik Washingtonban – vélte a volt képviselő. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!