szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egészen rövid magyarázattal állt elő nagy vihart kavart kijelentése kapcsán a miniszterelnök.

Orbán Viktor miniszterelnök három éve, Tusnádfürdőn beszélt az illiberális demokráciáról, ahol azt mondta, az elmúlt 20 évben felépült liberális demokrácia jó néhány dolgot nem tudott végrehajtani, például azt, hogy a kormányoknak a munkájukkal a nemzeti érdekeket kell szolgálniuk, a közösségi vagyont sem védte meg.

"A magyar polgárok azt várják a magyar vezetőktől, hogy kovácsolják ki a liberális demokrácia korszaka utáni rendszert, mely ismét versenyképessé teszi a nemzetet, és hogy el tudják végezni az el nem végzett munkákat. A magyar nemzet nem egyének puszta halmaza, hanem egy közösség, amelyet szervezni kell" – mondta Orbán.

"Ez a közösség egy illiberális állam, nem teszi ezt az ideológiát az állam központi elemévé, de nem tagadja azok értékeit."

Orbán arról is beszélt, a liberális demokráciának leáldozott, példaként hozott olyan "sztárországokat", mint Oroszország vagy Törökország.

A beszéd után közvetlenül alig akadt jobboldali értelmiségi, aki értelmezni merte volna Orbán szavait, az illiberális demokrácia építése miatt rengeteg kritikát kapott. A többi között Angela Merkel német kancellár is szóvá tette ezt a 2015 februárjában tett magyarországi látogatásán. Nem csak a négyszemközti találkozón került szóba, Merkel egy kérdésre válaszolva a sajtótájékoztatón is elmondta, az illiberális jelzővel egy demokrácia esetén nem tud mit kezdeni.

Orbán akkor azt mondta, "nem minden demokrácia szükségszerűen liberális".

Egy korábbi Európai Parlamenti vitában is előkerült a kérdés, a miniszterelnök akkor azt mondta, magyarul jól cseng az illiberális demokrácia kifejezés, angolul viszont úgy hangzik, mint a vérvád. A mostani plenáris ülésen új magyarázattal állt elő:

"az illiberális demokrácia az, amikor nem a liberálisok nyernek."

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
1,3 millió felhasználó adatai szivároghattak ki a Clubhouse sikeralkalmazásból

1,3 millió felhasználó adatai szivároghattak ki a Clubhouse sikeralkalmazásból

Meggyilkoltak egy bűnügyi újságírót Görögországban

Meggyilkoltak egy bűnügyi újságírót Görögországban

Viperával akart emberkedni a lengyel sofőr, de nagyon beégett – videó

Viperával akart emberkedni a lengyel sofőr, de nagyon beégett – videó