szerző:
hvg.hu

A magyar kormány óriási vitát kiváltó intézkedései kerültek napirendre szerdán délután az Európai Parlamentben. A brüsszeli ülésen Orbán Viktor személyesen próbálta megvédeni a sok szempontból védhetetlen CEU-ellenes törvény elfogadását, de nem csak szocialista, liberális, vagy zöld oldalról kapott sallereket, hanem a néppártiak közül is többen bírálták.

  • a szerdai ülés első napirendi pontja volt a magyarországi helyzetről szóló európai bizottsági állásfoglalás
  • Orbán Viktor is felszólalt a parlamenti vitában, hosszan sorosozott, a CEU elleni és civilekről szóló szabályokat védte
  • a kormányfőnek az Európai Néppártban (EPP) a saját pártcsaládjába tartozókat is meg kellett győznie
  • megmagyarázta, mit jelent szerinte az illiberális demokrácia
  • Manfred Weber, az EPP-frakció elnöke kritizálta ugyan Orbánt, de nem rúgná ki a Fideszt a néppártból  
1 2 3 4 5 6
Sorrend megfordítása

A CEU cáfolja Orbán szavait

Nem igaz, hogy a CEU rektora azt írta volna a tanároknak és a diákoknak, hogy nem aggódik a Budapesten működő CEU bezárása miatt – közölte az intézmény. "Az idézett levélben a rektor azt írta, hogy az egyetem a legnehezebb körülmények között is működni fog. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a CEU magyarországi léte ne lenne veszélyben." A kormány döntései miatt ellenkező a helyzet.

Hamis állítás az is, hogy a törvénymódosítás privilégiumokat semmisít meg és a jogokat egyenlő módon újraosztja az egyetemek között – írják a közleményben. Az egyetem hetek óta próbálja megtudni, milyen privilégiumaik voltak, és milyen új jogokat kapnak a módosítással a magyar egyetemek, de nem kaptak rá választ, Orbán most sem válaszolta meg ezeket a kérdéseket.

"Egyetemünk keményen megdolgozott az akkreditációjáért, a diplomák kiadásának joga nem privilégium."

A CEU közleményben emlékeztet: szinte a teljes magyar felsőoktatási szektor tiltakozott a törvénymódosítás ellen – amely pedig állítólag a javukat szolgálja –, miután a törvénymódosítás és az elfogadás módja "a magyar felsőoktatás és a tanszabadság iránti tiszteletlenséget mutat".

 

Orbán most sajtótájákoztatót fog tartani

Természetesen erről is tudósítunk, de élőben itt lehet majd követni!

A sajtótájékoztatón Orbán mellett ott lesz Schöpflin György EP-képviselő, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője, Trócsányi László igazságügyminiszter és Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke.

Jobbik: Orbán egy felesleges balhéba vitte az országot

A Jobbik szerint Orbán Viktor mai brüsszeli előadása a kettős beszéd, a maszatolás és a felelőtlen politika egyvelegének mintapéldája volt – írta a párt közleményében.

"Úgy véljük, a 'szennyest', vagyis hazánk belső vitáit nem külföldön kell kiteregetni, azaz megvitatni, az ilyen diskurzusok helye Magyarország. A magyar kormányfő is konstruktív vitáról, politikai kultúráról beszélt, ezt kérte számon a brüsszeli vezetőkön, ám itthon épp ő az, aki bolsevik módszerű, arrogáns hatalomgyakorlása során ezeknek a vitáknak nem ad helyet. Orbán Viktor az országot – nem először – egy teljesen felesleges balhéba vitte bele. Eközben viszont a magyar népet érintő egyik legégetőbb kérdésről, a hazai és az uniós bérek közti szakadék csökkentéséről megint nem ejtett egyetlen szót sem" – írták.

A Fidesznek nem tetszik, hogy a Jobbik nem melléjük állt

Közleményt adott ki a Fidesz, amelyben azt sérelmezik, hogy a Jobbik nem Orbán védelmében szólalt fel az EP-vitában, Balczó Zoltán ugyanis arról beszélt, hogy Magyarországot Orbántól kell megvédeni.

A Fidesz közleményében azt írta:

"Felháborító és a Jobbik szavazóknak is kijózanító, hogy a Jobbik ahelyett, hogy a nemzeti érdekeket védené, azokat a magyar embereket támadja, akik éppen azt teszik Brüsszelben. Ha a Jobbik nem árulta volna el a nemzeti érdekeket a pénzért és a hatalomért, akkor nekik is ott lenne most a helyük a nemzeti érdekek védelme mellett, hiszen a magyar miniszterelnök éppen azért küzd Brüsszelben, hogy megvédje hazánkat a migránsok betelepítésétől és a Soros nyomásgyakorlásától. A Jobbik azonban most is Soros és Brüsszel érdekében szólalt meg."

A magyar kormánynak nincs joga saját tényekre

Timmermans visszatér a CEU-hoz zárszavához. Szerinte az egyetemek nyitottsága és átjárhatósága egyik legfontosabb része Európának.

Mindenkinek joga van a saját véleményéhez, de a saját tényekhez nem

- mondja a biztos. Timmermans kéri, hogy a konzultáció kapcsán a magyar kormány a tényeket is mutassa meg, amelyeket az EU a kormány elé állt. A bizottság akkor fog lépni, amikor a szerződést valaki megszegte. A szélsőjobboldalnak is válaszol, visszautasítja a német AfD képviselőjének vádjait. Ezzel zárul a magyar fejezet ma Brüsszelben.

Orbán: Nem fogják leszalámizni a néppártot

Orbán először is megköszöni a vitát és a figyelmet. Külön hálás a szolidaritásért, bár azt nem sorolja a kormányfő, hogy ezek kik voltak. A magyar képviselőket megfeddi, amiért belpolitikai vitát kihozzák az országból. Verhofstadtnak csak annyit üzen: a belga nem tudja elfogadni, hogy ő a magyarok választott képviselője. Timmermans azonban dicséretet kap Orbántól, vele ő együtt akar működni. A magyar kormányfő a válasza szerint Pittellára sértődött meg, neki azt üzeni, hogy Magyarországon a migráció célországait védik.

Önök fel akarják szalámizni a néppártot, mi ismerjük ezt, a kommunisták így tették tönkre a demokráciát

– üzeni azoknak, akik azt követelik, hogy a néppárt a Fideszt kizárja soraiból. Orbán ezt követően elmondja, hogy a kohéziós politika nem egyoldalú. A magyaroknak adott pénzből mindenki profitál. Nem beszélhetnek velünk úgy, mintha önök ajándékot adnának nekünk – mondja, és kikéri az autokrácia vádját. Amikor ellenzékbe szorultunk, nem mentem el a gazdasági világba – eleveníti fel. Valaki magyarul bekiabálja:

hanem lopott.

Azonnali hozzászólások között is egy néppárti pofon

A terv szerint már Orbán felelhetne, de még pár képviselőnek megadják azonnali reakcióra a lehetőséget. A cseh Michaela Sojdrova kér szót a néppártból, hogy megkérdezze Orbánt: tartott-e konzultációt az egyetemekről is? A zöldek részéről Ulrike Lunacek aggódik Orbánért. Szerinte a magyar kormányfő cselekedetei félelemről árulkodnak.

Orbán úr, önt kell megállítani

– mondja Lunacek, és a bizottság, valamint a néppárt beavatkozását követeli. Más hangot üt meg a neonáci görög Arany Hajnal képviselője.

Magyar vitában végződik az EP-meccs

Ujhelyi István szégyenkezik Orbán miatt, de azt szeretné, ha nem büntetnék miatta Magyarországot, mert az le fogja váltani a kormányfőt. Gál Kinga válaszol: Magyarországot támadják a migrációs politikája miatt, amelyet azóta az EU is magáévá tett. A képviselők java mostanra elhagyta a termet.

Engel beolvas párttársának, Orbánnak

Alkotmány, sajtószabadság, bírók nyugdíjazása, konzultációk sora, halálbüntetés és most az egyetemek, civil szervezetek ellehetetlenítése – sorolja Orbán bűneit a luxemburgi Frank Engel. A néppárti képviselő megkérdezi, hogyan fogadhatja el a külföldi pénzt, ha minden, ami onnan jön, a kormányzati plakátok szerint "szar".
1 2 3 4 5 6

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Jön a tavasz: elindult hazafelé Zoltán, a gólya

Jön a tavasz: elindult hazafelé Zoltán, a gólya

CEU, Norvég Alap, migráció - rengeteg a vita Norvégiával

CEU, Norvég Alap, migráció - rengeteg a vita Norvégiával

Lavina sodort el magyar hegymászókat a Magas-Tátrában, egyikük meghalt

Lavina sodort el magyar hegymászókat a Magas-Tátrában, egyikük meghalt

Fotó: ilyen fényképet készíthet a Nokia 5 kamerás mobilja

Fotó: ilyen fényképet készíthet a Nokia 5 kamerás mobilja

Kétszer annyi gyilkosság történhet Magyarországon, mint amennyit a rendőrség állít

Kétszer annyi gyilkosság történhet Magyarországon, mint amennyit a rendőrség állít

Elzárta a pénzcsapot a YouTube, szívhatják a fogukat az oltásellenesek

Elzárta a pénzcsapot a YouTube, szívhatják a fogukat az oltásellenesek