szerző:
hvg.hu

"Stop Soros lobby" feliratú tábláikkal kiabáltak a CÖF-ösök Brüsszelben, ahol egy CEU-párti tüntetés is zajlott. A CÖF tüntetői feleannyian lehettek, mint a CEU mellettiek, a CÖF-ös tüntetésnek pedig végül a rendőrség vetett véget, mert nem jelentették be a demonstrációjukat.

CÖF-ös ellentüntetést is szerveztek a magyar tematikájú európai parlamenti ülés idejére. Az eseménnyel párhuzamosan egy CEU-párti tüntetés is zajlik. A CÖF tüntetői feleannyian lehettek, mint a CEU mellettiek, bár átlagéletkorban a CÖF nyert, duplázással.

Jelen volt Csizmadia László, a CÖF alapítója és szóvivője, valamint Stefka István, a jobboldali Pesti Srácok újságírója.

©

"Ha majd ötven éve dolgoztál!" - kiabálta Csizmadia László vörös fejjel a CÖF brüsszeli tüntetésén egy CEU-párti bekiabálónak. Az illető azt akarta volna tudni, hol a CÖF vagyonbevallása. Stefka István is visszakiabál: "a tiéd hol van?"

Úgy tűnik, a Fidesz pártalaptíványa által is támogatott civilek nem jelentették be a tüntetését, a rendőrök ugyanis felszólították őket a távozásra, és a zászlókat is el akarták rakatni velük. A CÖF-különítmény ekkor hátrébb ment, de nem akart feloszlalni.

©

A rendőrök a tünttésen megpróbálták elmagyarázni a CÖF-ösöknek, hogy csak másnapra kértek engedélyt, de a tüntetők hiányos nyelvtudása miatt ezt nehezen értették.

A CÖF egyik tüntetője a CEU-párti demonstráció feloszlását látva azt kérdezte: "csak ennyit fizetett Soros?" Az a rendezvény azonban be volt jelentve, de épp egy óra hosszúra, így hivatalosan véget is ért.

Amikor a rendőrök kivezették a CÖF tüntetőit, megtapsolták őket az EP plenáris ülésére igyekvő emberek.

A CÖF-nek viszont nem ez a rosszul sikerült felhorgadása volt az egyetlen brüsszeli akciója: a társaság új gyülekezőt beszélt meg estére, és végül a rendőröknek engedelmeskedve, zászlókat elcsomagolva felosztott a délutánra. 

Csizmadia a hvg.hu-nak nem akart nyilatkozni, viszont miközben a kormánysajtó a tüntetők berepítéséről értekezett az elmúlt hetekben, Csizmadia és Stefka valóban repülővel érkezett Brüsszelbe, ennek tudósítónk tanúja volt. Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője közleményben szólította fel a CÖF-öt, hogy tegyék közzé, kinek a pénzén utaztak Brüsszelbe.

Csizmadia az MTI-nek egyébként nyilatkozott, azt mondta, a demonstrációjuk a magyarok többségének érdekét képviselte, mert nem akarják, hogy "egy uzsorás" kívülről határozza meg a magyar belpolitikai életet. Közölte, hogy a magyar kormány volt az egyetlen Európában, amely megkérdezte a polgárait, hogy mi a véleményük a kvóta szerinti elosztásról, a gazdasági bevándorlókról és a velük érkező terroristákról.

Az alapítványi elnök furcsának tartotta, hogy ezt követően olyan támadás indult Magyarország ellen, amelyhez az Európai Parlament egy része erőt ad, noha a Soros György-féle civil szervezetek - beleértve a szerinte az embercsempészekkel együttműködő karitatív szervezeteket is - óriási kárt okoznak nem csak Magyarországnak, hanem Európának is. Kijelentette, a visegrádi országok és az európai emberek nem tudják eltartani azokat a migránsokat, akiket "Soros György javaslatára" az Európai Unió be akar telepíteni a tagországokba. Véleménye szerint Magyarország lehet kompromisszumkész, de csak addig, amíg az nem a magyar emberek kárára történik. 

A lex CEU miatt szerdán indított kötelezettségszegési eljárással kapcsolatban Csizmadia László úgy vélekedett, van esély arra, hogy jogi úton tisztázza magát Magyarország. 

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén szerdán délután tárgyalják a magyarországi helyzetet és az Európai Bizottságnak a lex CEU-ról készített jelentését. Ebből az alkalomból Orbán Viktor is odautazott, hogy megpróbálja "megállítani Brüsszelt".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Köves Pál Gazdaság

Itt egy népszerűségi adatsor, amelynek a CÖF nagyon nem fog örülni

A Kárpát-medence egyik legerősebb civil szervezetének mondja magát a Civil Összefogás Fórum, de az 1 százalékos adófelajánlások statisztikája szerint az Átlátszó.hu mögött álló alapítvány, valamint a TASZ és a Magyar Helsinki Bizottság erősebb nála. Vagyis épp azok a szervezetek, amelyeket a CÖF – és a kormány – rendszeresen támad, és amelyek a sokat bírált civilellenes törvénytervezet fő célpontjai.

Újabb költséget varrhatnak az önkéntes nyugdíjpénztári tagok nyakába

Újabb költséget varrhatnak az önkéntes nyugdíjpénztári tagok nyakába

Itthon és külföldön is hirdet a kormány – 236 millióból

Itthon és külföldön is hirdet a kormány – 236 millióból

Olcsóbb lett a benzin és a gázolaj

Olcsóbb lett a benzin és a gázolaj

"Nálunk nincsenek no-go zónák": Orbán Viktor a turizmus ünnepén is migránsozott egyet

"Nálunk nincsenek no-go zónák": Orbán Viktor a turizmus ünnepén is migránsozott egyet

Hatalmas pókok ijesztgetik a rábaközieket

Hatalmas pókok ijesztgetik a rábaközieket

Bod Péter Ákos: Teljesen érthetetlen, miért törlik el a lakástakarékok állami támogatását

Bod Péter Ákos: Teljesen érthetetlen, miért törlik el a lakástakarékok állami támogatását