szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kényszerítés gyanújával rendelhettek el nyomozást a Szabadság téri szovjet emlékművet festékkel megdobó Komáromy Gergelyt bocsánatkérésre intő férfi ellen.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a nyomozást az V. kerületi ügyészség rendelte el azután, hogy Orbán Viktor Brüsszelben az ügyről nyilatkozva közölte: utasította a belügyminisztert, hogy járjon utána az ügynek.

A lap szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal csak a napokban kezdett el foglalkozni a magát csecsennek valló, de hivatalosan egyetlen ország állampolgárának sem számító Daszajevvel. A parlament nemzetbiztonsági bizottságának szerdai üléséről kiszivárgott információk alapján még az volt vélhető, hogy a szervezet régebb óta megfigyeli a férfit.

A Pintér Sándor által elrendelt vizsgálat eddig azt derítette ki, hogy a Komáromy Gergelyt az orosz nagykövetség egyik dolgozójának tudtával megfenyegető Daszajev 2014. november 5-e óta jogszerűtlenül tartózkodik Magyarországon – írta az MN. Hozzátették: rendszeresen egy italkereskedelmi cég tulajdonosaként mutatkozik be – ilyen minőségében készített tavaly interjút vele a Lánchíd Rádió is –, holott nem ő a cég valódi tulajdonosa.

A lap szerint azt még vizsgálják, hogy miből élt Daszajev Magyarországon, cégügyeit ki vagy kinek a segítségével intézte. Vizsgálják továbbá a kapcsolatrendszerét is.

Megjegyezték, hogy a férfi jelenlegi jogi státusa Magyarországon befogadott. Korábban mér elutasították a menedékkérelmét, ami ellen fellebbezett, de a hivatal döntésében az ügyben eljáró bíró nem talált hibát. Így Daszajevnek már két és fél éve el kellett volna hagynia az országot, mivel azonban hivatalosan hontalan, nincs hová kitoloncolni.

A férfi furcsa hátterével az e heti HVG is foglalkozik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Fidesz: Magomed? Egyéni szocprobléma

Tuzson szerint tegyen feljelentést a megfélemlített Komáromy Gergely, Halász János szerint pedig a képviselők nem foglalkoznak ilyen piti esetekkel.