szerző:
Gergely Zsófia

Törvénysértések történtek Mészáros Lőrinc cége, az Opimus Group múlt heti közgyűlésén egy tőzsdei érdekvédelmi szervezet szerint, amely ezzel az összes ott hozott döntést támadja. Köztük van, és így szerintük megkérdőjeleződött az a határozat is, amellyel saját lányait ültette a vezetőségbe a tőzsdeguruvá avanzsált gázszerelő. Az ügyet a Fővárosi Törvényszék bírálja el.

Több törvénysértést is talált a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) az Opimus Group Nyrt. éves, május 2-i közgyűlésének lebonyolításában – közölte a hvg.hu-val a szervezet. Szerintük az eljárási szabályok felrúgásának az a következménye, hogy az összes itt hozott határozat érvénytelen, ezért megismételtetnék az egész közgyűlést, és bírósághoz fordultak.

Ahogy azt megírtuk, ezen a közgyűlésen került be – a Népszabadságot bedöntő céget is birtokló – anyavállalat vezetésébe Mészáros Lőrinc több családtagja. Így egyik lányát, Mészáros Beatrixot nevezték ki az igazgatóság elnökének, de bekerült a testületbe a másik lánya, Ágnes is. Utóbbi beszavazása meglepetés volt, hiszen az előterjesztésben még a céget eddig vezető Hudek Csaba szerepelt a jelöltek között, de a pénzügyi szakembert lecserélték a másik Mészáros lányra.

Csakhogy a Tebész szerint megsértették a közgyűlés összehívására vonatkozó szabályokat, és így akadályozták a részvényeseket jogaik gyakorlásában. A szervezet elsősorban azt kifogásolja, hogy hiába volt valakinek Opimus-papírja, csak akkor lehetett ott ezen az éves közgyűlésen, ha napokkal korábban kifejezetten bejelentette, hogy élni kíván részvényesi jogaival.

Végül nem is voltak elegen, az alacsony részvétel miatt az első közgyűlés sikertelen lett, ezért meg kellett ismételni. De az erről kiadott tájékoztatás sem stimmel az érdekvédelmi szervezet szerint, mert ebben meg az szerepelt, hogy a megismételt közgyűlésen is csak azok a részvényesek vehetnek részt, akik már az első közgyűlésre előzetesen jelezték részvételi szándékukat. „A Tebész már a meghívó miatt jelezte a társaság felé, hogy ez a kikötés jogsértő, ám még választ sem kaptunk” – mondta Dióslaki Gábor, a Tebész elnöke, aki szerint a részvényesek jogai így duplán sérültek. A megismételt közgyűlés ugyanis új közgyűlésnek minősül, nem pedig az első sikertelen közgyűlés folytatásának, ráadásul a törvényszövegből szerinte az következik, hogy egy közgyűlésnek akár a végére is megérkezhet a részvényes, akkor is joga van a még hátralévő szavazásokon részt venni.

Nem engedték be a Tebész (teszt)részvényesét

A félrevezető tájékoztatások után a részvénnyel szintén rendelkező Tebész képviselője szándékosan azért elment a közgyűlésre, hogy meggyőződhessen a szerintük jogellenes kikötés érvényesítéséről. Nem engedték be, ezzel pedig Dióslaki Gábor szerint egyértelműen kizárták a szavazás részvényeseket megillető jogából, ezt tartják a legsúlyosabb törvénysértésnek.

Szerintük az egész eljárás olyan, mintha a cég igazgatótanácsa lehetőséget akart volna teremteni arra, hogy a „nem kívánatos kisrészvényeseinek közgyűlési jelenlétét adminisztratív indokokkal esetlegesen akadályozhassa”.

Mivel nem jutott be a Tebész képviselője a közgyűlésre, arról sem tudtak tájékozódni, mi volt a 2016 őszén a Médiaworks lapkiadó megvásárlásának és gyors átalakításának pénzügyi háttere, így az ezt lehetővé tevő nagyösszegű – 20 millió eurós – zártkörű kötvénykibocsátás mögötti esetleges garanciarendszer.

A Tebész ezeket súlyos jogsértésnek tartja, amelyeket csak úgy lát kijavíthatónak, ha az Opimus Group Nyrt. jogszerű körülményekkel megismétli évi rendes közgyűlését – mondta Dióslaki. A szervezet a jogsértések miatt keresetet nyújtott be a Fővárosi Törvényszékre, mert szerintük egy ilyen „veszélyes precedenst”, mint amivel az Opimus próbálkozott, nem lehet szó nélkül hagyni.

Opimus: tényleg volt regisztráció, de ez így szabályos

Az OPIMUS GROUP Nyrt. cikkünk megjelenését követően  kiadott közleményében alaptalannak nevezte a Tebész „vádját”, alaptalan állításait, amelyekkel „tendenciózusan próbálja lejáratni” Mészárosék cégét. Állítják, nem történt törvénysértés, mert a közgyűlést mindenben az alapszabályuk és a Ptk. előírásainak megfelelően hívták össze.

Maguk is leírják ugyanakkor, hogy valóban előzetesen regisztrálni kellett a részvételhez, azonban a meghívóban erre felhívták a figyelmet, és „kellő időt biztosítottak a részvételi szándék bejelentésére”. A Tebész képviseletében megjelenő részvényes nem jelezte a részvételi szándékát – közölték. Ez egybevág azzal, amit Dióslaki Gábor elmondott: szándékosan nem teljesítették a szerintük jogsértő kikötést, hogy bebizonyosodjon, valóban ehhez kötik-e, ki jut be a közgyűlésre.

Az Opimus közleményében állítja, hogy a törvény alapján dönthettek úgy, hogy az „aktuálisan szavazati joggal rendelkező résztulajdonosokat” ilyen módon azonosítja be. Ezért szerintük akkor jártak volna el jogellenesen, ha a meghívóban közétett formával ellentétesen kivételt tesznek, és előzetes regisztráció nélkül mégis beengedik.

Az ügy a bíróság előtt van, míg döntés nem születik, itt megnézheti, hogy utoljára mit vett/beruházott/kapott "Mészáros Lőrinc".

©

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Orbán Viktor Prágában: Mi vagyunk Európa jövője

Orbán Viktor Prágában: Mi vagyunk Európa jövője

Szükséghelyzetet hirdettek Szamoán a kanyarójárvány miatt

Szükséghelyzetet hirdettek Szamoán a kanyarójárvány miatt

Verekedésre felbujtással, zaklatással vádoltak meg egy testnevelőt, elküldte az iskola

Verekedésre felbujtással, zaklatással vádoltak meg egy testnevelőt, elküldte az iskola

Hajós András Dalfutárja szállítja a Sziget himnuszát

Hajós András Dalfutárja szállítja a Sziget himnuszát

Feltámasztották a PlayStation egyik klasszikusát, ismét játszható a MediEvil

Feltámasztották a PlayStation egyik klasszikusát, ismét játszható a MediEvil

Lilába borul a Lánchíd vasárnap este

Lilába borul a Lánchíd vasárnap este