szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több lényeges ponton átírja a 2003-as ügynöktörvényt a Fidesz által benyújtott módosító.

Átírja a 2003-as ügynöktörvényt a Fidesz – írta az Index a parlament honlapján közzétett, Gulyás Gergely által jegyzett javaslatra hivatkozva. Az indoklás szerint így szabályoznák, hogyan kerüljenek át az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába a rendszerváltás előtti állambiztonsági szolgálatnál rögzített titkosszolgálati mágnesszalagok, illetve a rendszerváltás utáni minősített adatokat tartalmazó iratok.

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának létrehozásáról szóló jogszabályt több ponton átírnák:

  • A levéltárnak lehetősége lenne adatokat kérni a nyilvántartásból, hogy megtudta, mikor halt meg az illető személy (eddig védelmi idők határolták az ehhez hasonló tudakozódást, az érintett halálának napja pedig egyik kezdőpontja a védelmi időnek).
  • A jogszabály feljogosítja a levéltárat, hogy a nemzetbiztonsági iratokat átvegye és kezelje.
  • A levéltárhoz kerülhetnek iratok a katonai titkosszolgálatoktól is.
  • A bíróságok szükség esetén jogot formálhatna a betekintésre.
  • A jövőben nem szerepelne a törvényben az a rész, amely szerint nem lehet bizonyítékként felhasználni a bíróságon a jogosulatlanul birtokolt adatokat.
  • Olyan mágnesszalag is a szaklevéltárhoz kerülhetne, amelyet jelenleg az Alkotmányvédelmi Hivatalnál (AH), azaz a polgári titkosszolgálat őriz. Ezért is szorgalmazta a törvény módosítását az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy szerb vizsgálat szerint minden vakcina hatékony

Egy szerb vizsgálat szerint minden vakcina hatékony

Díjat kapott Horvát Lili filmje Clevelandben is

Díjat kapott Horvát Lili filmje Clevelandben is

Nem sokon múlt, hogy nem zuhant a mélybe a kamion

Nem sokon múlt, hogy nem zuhant a mélybe a kamion