Tetszett a cikk?

Hogy mire jó ez az egész? A hadiállapot fenntartására, természetesen. Vélemény.

"Az európai országok és társadalmak Európán kívüli érdekek meghódítandó és alávetendő erőforrásaivá váltak, az európaiak tudatát meg akarják szállni, identitásnélkülivé akarják őket tenni." (Kövér László)

 

"A rendőrségi akció meglepte a hazai ellenzéki-ellenséges csoportokat és a nyugati propaganda központokat. A jelentős nyugati hírügynökségek az MTI és a Népszabadság híre, illetve meg nem nevezett 'források alapján' tudósítottak a magyar ellenzékiek elleni rendőrségi akcióról. A hírügynökségi anyagokban ismertették a 'letartóztatottak' nevét, ellenzéki tevékenységüket, a rendőrségi eljárás célját, az őrizetbevétel idejét, az elkobzott anyagok jellegét" – számolt be a kormánypárti média a norvégok által támogatott Ökotárs Alapítványnál tartott házkutatásról, amely akció keretében rendőrök vitték el az alapítvány elnökét, Móra Veronikát.

Jó, az idézett eset nem három éve történt, hanem 1982-ben, és persze nem az Ökotárssal, hanem a demokratikus ellenzék tagjaival, Demszky Gáborral, Rajk Lászlóval, Nagy Jenővel, Nagy Bálinttal, Csorba Istvánnal és Sulyok Miklóssal, akiknél "a szerv" december 14-én éjjel házkutatást tartott, a "szamizdat-tevékenység visszaszorítása" céljából. Az ügy annyiban érdekes, hogy a belső ellenséggyártás, a civilek vegzálása éppúgy korokon átívelő hazai jelenség, mint az, hogy a központi hatalmat kifejezetten érdekli, milyen ténykedésük külföldi visszhangja.

"A magyar nyelvű ellenséges propaganda orgánumai közül a Szabad Európa és a londoni rádió már kommentálta az eseményt. A Szabad Európa rámutatott, hogy 'ilyen nagyszabású rendőri akcióról' évek óta nem érkeztek hírek Magyarországról, többek között ez volt az egyik oka annak, hogy 'az ország és a rendszer külföldön is viszonylag jó hírnévnek örvendett, jó elbánásban részesült” – írta a Politikai Bizottságnak címzett tájékoztatójában Lakatos Ernő, a párt agitációs és propaganda osztályának (APO) vezetője.

A helyzet annyiban változott mára, hogy Magyarország azóta – a hét éve fokozódó helyzetnek hála – elvesztette viszonylag jó hírét, a NER nem részesül jó elbánásban Nyugaton.

Fura is lenne. Az elmúlt időszakban a rezsim egyre kevésbé ügyel a formára, hisztériarohamot kap, ha kedvenc ellensége, Soros György szót kap Brüsszelben, nem enged a teljesen értelmetlen Lex CEU-ból, izomból keresztülnyomja a még értelmetlenebb Lex Civilt, és ha csak rajta múlna, még a köztéri szólásszabadságot is elfojtaná. A Lex Civil még nem totalitárius intézkedés, nem tilt be szervezeteket, csak rosszhiszemű, idióta és megbélyegző, azt az állami pecsétet nyomja egy szervezetre, hogy "Vigyázat, támogatása nem ajánlott!". Ez persze csak egy olyan társadalmi közegben működhet, ahol megbélyegzőnek számít valaminek a külföldi támogatottsága, mondván, az onnantól fogva már nem szolgálhat "magyar érdeket", bármi legyen is az.

A rendszert nem érdekli, hogy a Gonosz Soros felvetései nem érintik az általa támogatott néhány szervezetet, de még az EU-ban sem téma. Pont leszarja, hogy az amerikai nagykövetséget "nyugtalanítja" a törvény, "amely unfair terheket ró a magyar civil társadalom bizonyos csoportjaira". Az sem érdekli a rendszert, hogy az amerikaiak kikérik maguknak, hogy az ő lobbista-ügynökregisztrációs jogszabályához mérje magát a magyar jogszabály. Nem érdekli őket, hogy Berlin is teljes kiakadását fejezte ki, ahogy persze az sem, hogy az Európai Bizottság, ahogy az várható volt, szépen meg fogja vizsgálni, összhangban van-e az, amit a Lex Civil jelent, azzal, amit 27 másik európai ország közös értékrendben, szabadságjogban képvisel.

A külföldi mintákra való hivatkozás a patetikus hazudozás minősített esete: az amerikai példa sántításával már behatóan foglalkoztunk, a mindenki által tévesen hivatkozott izraeli példa érvényességét már cáfolták a zsidók, marad az orosz reláció, de azt meg elég sok minden igazolja. Valódi, a napi működést akadályozó gátat ez a törvény nem hoz létre, ha valaki a TASZ által kezdeményezett példaértékű polgári engedetlenségi mozgalmat figyelmen kívül hagyva regisztrál "külföldön támogatott szervezetként", akkor marad a business az usual. De még a TASZ, a Helsinki vagy a többiek egzisztenciális ellehetetlenítése sem megy olyan könnyen, mint egy makaói repülőút.

Hát akkor, mire jó ez az egész? A hadiállapot fenntartására, természetesen. A belső ellenzéki-ellenséges erők további hatósági vegzálására, a szervezetek vezetőinek állandó magyarázkodásra kényszerítésére. Identitásunk és csapataink harcban állnak: most még csak megbélyegezzük őket arra fogékonnyá tett célközönségünk előtt, később majd jöhet a házkutatás, a NAV-kommandó rájuk küldése, a számlák látványos keresése a Tények kamerái előtt, a Ripost tényfeltáró anyaga a Transparency International ügyvivőjének meleg sógoráról. (A most látványosan tiltakozó Jobbik egyébként inkább meg se szólaljon: négy éve pontosan azt javasolták a Fidesznek, amit az most kösz, megcsinál.)

Ha valaki tudni akarja, kb. hová vezethet egy ilyen út, amely mellett most a magyar vezetés elkötelezte magát, nézzen körül, elsősorban Oroszországban és Törökországban. De ha Ön kicsit is magyar érzelmű, talán érdekelni fogja, miket mondott négy éve Victor Ponta román miniszterelnök nemzeti hősünkről:

"Tőkés László a románellenes érdekeket képviseli, és azok pénzelik őt, akik Románia lejáratásában érdekeltek.(...) Úgy vélekedett, idegen érdekek szolgálatát bizonyítja az, hogy Tőkés László 'rendszeresen támadja' Romániát és a romániai magyarság legitim képviselőit."

Hát nem ismerős ez a szöveg? Dehogynem. Akit bármilyen okból nem akarunk, az nem a nemzetünk része, külföldi, idegen érdekek finanszírozzák, ez utóbbi egyenlő a haza-, ill. nemzetárulással, és a bizonyíték az, hogy az illető rendszeresen teszi, amit tesz.

A rezsim egyelőre nem lépett a civil szféra "eltakarításának" némethszilárdi-lenini útjára, de az első lépéseket már teszegeti afelé. A civil szféra engedetlenséget mérlegel, nyilván riasztja majd nemzetközi networkjét (a magyar Amnesty szórakoztató módon épp a katari Al-Dzsazírához ment tiltakozni), a rezsim pedig további tízmilliárdokkal vásárolja meg kilóra, köti szorosan magához a neki tetsző NGO-kat. De nem lehet eléggé hangsúlyozni: mindez csak addig működik, amíg a jónép azonos elvi platformon van a hatalommal: ami idegen, az rossz, ami külföldi, az kártékony.

Kivéve persze, ha az európai kohéziós alapokból csorgat nekünk. Vagy ha orosz bűnözőket lehet ezrével idehozni magyar vízummal. Vagy ha a letelepedési kötvények konstrukciója segít őrizni a magyar identitást. A rezsim mindezek dacára úgy kalkulál, hogy valamiért megéri neki a rugalmas elszakadás Európától, a Nyugattól. Érdekes lesz ráébredni arra, miért kalkulál úgy.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már több mint 37 ezer áldozata van a járványnak Ukrajnában

Már több mint 37 ezer áldozata van a járványnak Ukrajnában

Alig, hogy üzembe helyezték, máris üzemzavar történt az új iráni urándúsítóban

Alig, hogy üzembe helyezték, máris üzemzavar történt az új iráni urándúsítóban

A Godzilla vs. Kong a járványidőszak legsikeresebb filmje

A Godzilla vs. Kong a járványidőszak legsikeresebb filmje