szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Társaság a Szabadságjogokért kiperelte az utasítást, onnan derült ki.

Nem a miniszterelnökséget vezető Lázár János, hanem maga Orbán Viktor miniszterelnök utasítására indította el a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a vizsgálatot a Norvég Civil Támogatási alapból támogatott civil szervezetek ellen – közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). Két év pereskedés után árulta el a Miniszterelnökség, hogy a "soron kívüli kormányzati ellenőrzést" ki kezdeményezte. Az ezt igazoló utasítást nyilvánosságra hozta a TASZ.

Kattintson a nagyobb képért!
©

Az ellenőrzéssorozat 2014 áprilisában indult, mert a kormány szerint pártérdekek mentén osztották a pénzt, és több szabálytalanságot is elkövettek. A vizsgálatsorozat részeként egy egész napos házkutatás részeként rendőrautóban vitték el a pénzosztásért felelős egyik alapítvány, az Ökotárs vezetőjét az alapítvány irodájából. Mint később kiderült, Móra Veronika nem gyanúsított volt, csak a lakására kísérték ilyen látványos körülmények között a laptopjáért. A rendőrség hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt nyomozott. A Kehi a többi között azt kifogásolta, az Ökotárs éveken keresztül jogosulatlanul adott kölcsön civil szervezeteknek. Az Ökotárs szerint viszont nem hibáztak, a pénzt saját alaptőkéjéből adta az alapítvány, visszatérítendő támogatásként. A nyerteseknek uniós pályázatok utófinanszírozására kellett a pénz.

Norvégiával is összeveszett a kormány, a viszony tavaly decemberre rendeződött, új alkut kötöttek.

Alkut kötött a kormány és a Norvég Alap, újra jöhetnek a pénzek

Feloldotta Magyarországgal szemben a támogatások felfüggesztését a Norvég Alap és az Európai Gazdasági Térség. Az Ökotárs Alapítvány elleni kormányzati fellépés, illetve a magyar-norvég diplomáciai viták kirobbanása után másfél évvel, ismét érkezhetnek a gazdasági támogatások. A magyar kormánnyal kötött megállapodás szerint nem ellenőrizhetik a magyar hatóságok a civil támogatások felhasználását.

A Társaság a Szabadságjogokért összesítése szerint két év alatt 62 civil szervezetet vont be vizsgálatába a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, a pénzosztásban részt vevő négy alapítvány adószámát próbálta a NAV felfüggeszteni, a rendőrség több mint egy évig nyomozott. A NAV 7 szervezetet vizsgált kiemelten, ugyanennyit ellenőrzött az ügyészség is, azonban az eljárások után egy civil szervezetet sem marasztaltak el, egyik esetben a bíróság is kimondta, hogy az eljárás indokolatlan és törvénytelen volt. (A készülő újabb hadjáratról a ma megjelent HVG-ben olvashat cikket Bűnbakkképzők címmel.)

A KEHI kormánydöntés, a miniszterelnök illetve a Miniszterelnökséget vezető miniszter utasítására rendelhetet el soron kívüli ellenőrzést. Megkerestük a miniszterelnök sajtófőnökét, Havasi Bertalant, hogy a miniszterelnök szerint annak idején mi indokolta a soron kívüli ellenőrzés elrendelését, és szerintük is törvénytelen és indokolatlan volt-e az eljárás, mire Havasi azt írta,

"a magyar állam azért tart fenn ellenőrző szerveket, hogy ellenőrizzék a közpénzek törvényes felhasználását és a szervezetek jogszerű működését.Természetesen a jövőben is ezt fogjuk tenni."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Huszonegy bányász rekedt 1200 méter mélyen egy kínai bányában

Huszonegy bányász rekedt 1200 méter mélyen egy kínai bányában

Terrorizmus vádjával áll bíróság előtt a Hotel Ruanda elrabolt hőse

Terrorizmus vádjával áll bíróság előtt a Hotel Ruanda elrabolt hőse

A Sinovac vakcinája csak 50,7 százalékban véd a brazil vírusvariáns ellen

A Sinovac vakcinája csak 50,7 százalékban véd a brazil vírusvariáns ellen