szerző:
hvg.hu

A rendőrség a hermetikus lezárás mellett döntött, de a szervezők kordonbontásra készülnek, ha ez tényleg megtörténik.

Tovább mérgesedik a kordonvita a szombati melegfelvonulással kapcsolatban: a szervezők legújabb közleménye szerint a rendőrség hermetikus lezárással kívánja biztosítani a Budapest Pride Felvonulást július 8-án.

Mint korábban megírtuk, a szervezők nem akarnak kordonokat és hermetikus lezárást, hanem szabadon szeretnének vonulni, a rendőrség azonban eddig nem közölte, hogy szerintük szükség van-e lezárásra. A szervezők legújabb közleményükben azt írják, ők továbbra is ragaszkodnak hozzá, hogy a felvonulás lekordonozása "indokolatlan, aránytalan, és a biztonságot szem előtt tartva mindent megtesznek, hogy szabadon vonulhassanak".

Felháborítónak tartjuk, hogy ma Magyarországon előfordulhat, hogy a rendőrség egy békés tömeget zár ketrecbe ahelyett, hogy erőszakos ellentüntetőkre koncentrálva helyezne ki kordonokat

– írják, hozzátéve, hogy évek óta kérik a rendőrséget, hogy ne hermetikus területlezárással biztosítsa a felvonulást, és bár a hónapok óta tartó egyeztetés során a rendőrség együttműködő volt, végül olyan hivatalos döntést hoztak, amelyben a felvonulást teljes területlezárással tervezik biztosítani.

A szervezők közlése szerint a rendőrségnek ellentüntetésről van tudomása, de a Pride-szervezők szerint ez csak egy kisebb tüntetés lenne.

Továbbra is elfogadhatatlannak tartjuk, hogy gyülekezési jogunk nem valósul meg teljesen, hiszen teljes területlezárás esetén a rendezvényhez nem lehet bárhol szabadon csatlakozni, illetve el sem lehet hagyni azt. A lezárás a közúti közlekedést is aránytalanul akadályozza, abban pedig, hogy a biztosításnak ezen módja a demonstráció szubjektív oldalát is csorbítja és korlátozza, korábbi közleményében az ombudsman is egyetértett

– teszik hozzá. A menetet egyébként 200 feletti menetkísérő önkéntes biztosítja, és közel 50 kamerás jogi megfigyelő is jelen lesz.

A szervezők egyébként a biztonságot szem előtt tartva megtesznek minden szükséges lépést, hogy a vonulás ne teljesen elzárt útvonalon történjen, ezt alternatív útvonalak választásával is megtehetik, ezért a Kossuth téri gyülekező utáni pontos útvonalat egyelőre nem is közölték.

A legvégső esetben kordonbontásra is sor kerülhet a rendezők részéről. Nagyon fontos, hogy a rendőrségnek akkor is kötelessége biztosítani a rendezvényt, ha a szervezők ilyen módon szabálysértést követnek el. A résztvevőket arra kérjük, hogy ennek tudatában vegyenek részt az idei felvonuláson, és a biztonság és gördülékenység érdekében fokozottan kövessék a rendezők és menetkísérők útmutatásait!

– írják végül.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Hatástalanították a budafoki bombát

Hatástalanították a budafoki bombát

Nagyot fog nézni, ha ilyen villamos suhan majd Budapesten

Nagyot fog nézni, ha ilyen villamos suhan majd Budapesten

Marad a tavaszias idő, kis kockázattal

Marad a tavaszias idő, kis kockázattal

Nem Trump miatt persze, de meggondolta magát a General Motors

Nem Trump miatt persze, de meggondolta magát a General Motors

4-5 évig kell spórolni egy garzon lakáshitelének önrészéhez is a fiataloknak

4-5 évig kell spórolni egy garzon lakáshitelének önrészéhez is a fiataloknak

A tűzzel játszik a neki nem tetsző településvezetőket csuklóztató Fidesz

A tűzzel játszik a neki nem tetsző településvezetőket csuklóztató Fidesz