szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Korábban már közzétettek egy listát, de most szerintük túl sok munkával járna az adatok nyilvánosságra hozatala.

Közérdekűadat-igényléssel fordult a Magyar Nemzet a Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványhoz, hogy megtudják, összesen mennyi pénzt költöttek el az 1956-os emlékévvel összefüggésben, mire és kivel szerződtek egymillió forintnál magasabb összegért, és hogyha maradt valamennyi pénz, akkor azt mire költik majd el.

Az alapítvány azonban közölte, hogy a kérdések megválaszolása a "munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével" járna, ezért összesen 352 ezer forintos költségtérítést kérnének, amelyet 80 munkaórára 4400 forintos órabérrel számítottak ki.

Korábban az Átlátszó is próbálta megszerezni a szerződéseket, de azok kiadását először megtagadták arra hivatkozva, hogy az emlékév még nem zárult le, az adatok nyilvánosságra kerülése pedig zavarná az emlékév lebonyolítását, majd amikor az Átlátszó beperelte őket, végül májusban közzétették a szerződéseket. Az emlékév azonban június 16-ig tartott, így az a szerződéslista nem biztos, hogy teljes.

A Schmidt Mária vezette alapítvány a tavalyi évre vonatkozó beszámolója szerint tavaly több mint 11 milliárd forintnyi támogatást kapott a központi költségvetésből az emlékév lebonyolítására. Valamivel több mint 4 milliárd forint ment el a központi programok finanszírozására, míg 7,5 milliárd a civil szervezetek, önkormányzatok, intézmények különféle megemlékezéseire. Ezekben az összegekben feltehetően nincsen benne az idei programok költségvetése, a teljes büdzsé 14,5 milliárd forint körül alakulhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!