Tetszett a cikk?

A Jobbik elnöke szerint pártja soha nem volt cigányellenes, antiszemita, rasszista. Dehogynem. Összeszedtük az elmúlt évek legmeredekebb nyilatkozatait. Vona Gábor kezdheti a bocsánatkérést az állandó magyarázkodás helyett.

Serényen próbálja eltörölni múltját a néppártosodást hirdető Jobbik, melynek elnöke, Vona Gábor az atv.hu-nak adott interjúban egyenesen azt mondta, "én soha sem tartottam a Jobbikot cigányellenes, antiszemita, rasszista pártnak. Akkor sem, amikor sokan ezzel vádoltak bennünket. Az tény, hogy volt néhány rossz mondat és félrecsúszott folyamat. De mi problémákat vetettünk fel, a szándékunk akkor is építő volt. Akit akkor ezzel, akár én, akár bárki a pártomból megbántott, attól hajlandó vagyok bocsánatot kérni."

Nézzük, milyen "félrecsúszott" mondatokra gondolhatott Vona Gábor, amivel talán megbántott másokat ő, vagy valamely volt vagy jelenlegi jobbikos.

A cigánybűnözés egy dolog, de Osztolykán egy jó nő

 • "A cigánybűnözés igenis létezik Magyarországon." (Vona Gábor, 2008. január 23.) Ez nem félrecsúszott mondat: a Jobbiktól rendre elhangzott, már egy 2006-os MTI-közleményben is szerepelt, ilyen elnevezéssel honlapot is indítottak, 2010-ben törvénnyel büntették volna a cigánybűnözés létezésének tagadását, két évvel később a bűnelkövetők etnikai hovatartozását is a bűnügyi nyilvántartás részévé tették volna. Sőt, a néppártosodó Jobbik 2014-es választási programjába is bekerült, hogy a létező cigánybűnözést felszámolják a rendőrség és csendőrség megerősítésével – és értelemszerűen utóbbi felállításával is. A párt a honlapján kiskátéban magyarázta: "vannak olyan speciálisan a cigány kisebbséghez köthető bűnelkövetési formák – pl.: tömegverekedés, színesfémlopás, késelés, falopás, uzsorázás stb. – amelyeket csak speciális módon lehet kezelni annak etnikai jellege miatt. Ki kell jelenteni, hogy a cigánybűnözés létezik, terjed. Nem a kifejezésen kellene vitatkozni, hanem megoldani a problémát." Ide tartozik, hogy Vona Gábor elnöke volt a Magyar Gárdának, amelyet a bíróság is félelemkeltőnek tartott, és feloszlatott. Devecseren 2012. augusztus 5-én tartott demonstrációt a Jobbik, ahol Toroczkai László jelenlegi alelnök a "cigánybűnözésre" két megoldást vázolt: "van olyan kormányzat, van olyan politikai vezetés, aki megfogja őket, és kihajítja őket az országából… Van még egy olyan lehetőség, amit, mondjuk, az arab államokban szoktak alkalmazni velük szemben. Hát ott általában, ugye, dögkutakban végzik, vagy az akasztófán mondjuk, mint Iránban." De ha lehet, volt durvább kijelentés is, a Betyársereget vezető – és épp a jobbszélen szervezkedő – Tyirityán Zsolt genetikailag kódolt hulladéknak nevezete a cigányokat, a később a bíróság által feloszlatott, aztán más néven újjáalakult Szebb Jövőért Polgári Egyesület vezetője, László Attila pedig azt mondta, "úgy szaporodnak ezek a férgek, mint a patkányok".
 • "Ha már etnikai gyilkosságsorozatba kezdtek, miért nem maffiavezérekre, gyilkosokra, bűnözőkre vadásztak? Mintha az lett volna a céljuk – vagy éppen a megbízóiknak –, hogy ébresszenek szánalmat, együttérzést, szimpátiát a cigányság irányába. Mintha az egész akció célja az lett volna, hogy az elviselhetetlenné vált cigánybűnözésről elterelje a figyelmet, és a hazai cigányságot úgy állítsa be, mint amelyiknek rettegnie kell Magyarországon." Vona Gábor 2012-es Facebook-posztja arról, hogy "újra tombol a cigánybűnözés", a vonatkozó idézetnél pedig azt fejtegeti, a romák ellen elkövetett sorozatgyilkosság barbár cselekedet volt, de....
 • "A cigánybűnözőket tiltsák ki Miskolc területéről, és XXI. századi nyugat európai mintára alapozva zárják táborokba" – mondta a miskolci kampányban 2010-ben Szegedi Márton polgármesterjelölt. Később hasonló utalás megjelent a párt 2014-es programjában is, mikor a "Cigányság válaszút elé állítása" alfejezetben arról írnak, "fontosnak tartjuk megvitatni a deviáns személyek külön lakókerületeinek kialakítását, ahogy ez Hollandiában is jellemző." Majd a hosszú bekezdés végén hozzáteszik, amúgy a szigor nem csak a cigányokra vonatkozna.
 • "Ha olyannyira kirekesztők lennénk, mint ahogy azzal egyesek vádolnak minket, akkor nem ülne itt ennyi cigány képviselő a Magyar Köztársaság Országgyűlésében" (Apáti István felszólalása 2010 májusában, a családtámogatásról szóló törvény vitájában.)
 • "Otthon vannak, nem dolgoznak, napközben sem, mert valóban ezt a családi pótlékot, a megélhetési gyermekszülést erre használják. Ezen csak egyetlenegy dolog változtathat, a szigorú törvényi szabályozás." Novák Előd személyes történetet idéz fel, mikor apja korrepetált egy roma gyereket, aki elmaradozott a korrepetálásról, majd az apa elment meglátogatni, és akkor ezt látta. (2010. május, szintén a családtámogatásról szóló törvény vitája.) Novák már nem tagja a frakciónak, gondolata azonban "örök", Vona Gábor is ilyesmiről beszélt a Jobbik majálisán: "sok olyan cigány család van – nem csak ők, de a cigányságon belül tendencia –, ahol nem azért vállalnak gyereket, mert szent, hanem mert a szociális rendszer erre ad életpályamodellt.”
 • "Attól, hogy cigány vagy, még ledöfnélek" – bókolt udvariasan 2013-ban Zagyva György Gyula Osztolykán Ágnes LMP-s képviselőnek, aki csak annyit kérdezett, hazavinné-e valaki kocsival az ülésnap végén. Ahogy az előző három idézett, úgy Zagyva sem képviselő már, de a már említett atv.hu-interjúban Vona Gábor kiállt mellette.
 • "A bentlakásos iskolákban történő oktatás jelenti az egyedüli működőképes eszközt a cigány gyermekek társadalmi integrálásához." Vona Gábor 2010. szeptemberében beszélt javaslatáról, hozzátéve, hogy a gyerekek meghatározott időközönként térhetnének haza, egy-két hetente vagy havonta. Vona arról beszélt, a bentlakásos iskolák egyértelmű előnye lenne, hogy kiszakítanák a cigány gyerekeket a felnőtté válásuk szempontjából káros családi környezetükből. A bentlakásos iskola ötlete a 2014-es választási programban is fennmaradt.
 • "Az ország – és Gyöngyös – problémái abból fakadnak, hogy valakik vagy valamik élősködnek a tisztességes többségen. Élősködik a politika, másodsorban a nemzetközi tőke, harmadsorban pedig a cigány kisebbség azon része, akik úgy érzik, csak a segélyeket kiutaló törvények vonatkoznak rájuk, a többi nem." Vona Gábor, 2010. szeptemberében beszélt erről több helyen is, csak máshol nem mondta, hogy Gyöngyös.
 • "A szociális támogatások meg családtámogatások rendszerét a szociális miniszterünk sem látja át, de egy 10 éves cigány kisfiú több szociális támogatási formát ismer, mint mondjuk magyar királyt." (Vona Gábor, 2010. március, salgótarjáni lakossági fórum)
 • "A Fidesz és az MSZP is betett az Országgyűlésbe díszcigányokat, és hagyták, hogy lopjon” a javában néppártosodó Vona Gábor mondta 2017. áprilisában a Jobbik majálisán a Városligetben.
 • "Nem elég integrálni és felemelni a cigányságot, azt is el kell érni, hogy a Magyarországon születő cigány gyerekek ne csak egy lakhelyként tekintsenek az országra, hanem a hazájuknak tekintsék azt, amelyet építeni kell. Ez a mostani helyzetet nézve szinte lehetetlennek tűnő feladat" ez a végtelenül aljas mondat ugyanott, ugyanattól a személytől hangzott el.
  ©
Zsidózzunk finoman? Akkor Izrael!
 • "Pont itt lenne az ideje, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára.” Gyöngyösi Márton, Országgyűlés, 2012. november 26, szavait bocsánatkérés és hosszas magyarázkodás követte.
 • „Magyarország 2014-ben két nagy rendezvényre, megemlékezésre készül, az egyik a magyar áldozatok, a hősök, a háborúban elesettek; a másik pedig a holokamu, bocsánat a hollókasz, még mindig nem jó, holokaszt" viccelődött Ágoston Tibor jobbikos önkormányzati képviselő és országgyűlési képviselőjelölt egy rendezvényen, a felvétel alapján hollókamut és hollókasztot emlegetve (jogerős 750 ezer forintos pénzbírságra ítélték azzal, hogy ha nem fizet, börtönbe kell mennie). Novák Előd sem maradt le, az "úgynevezett holokauszttal" simán elfér itt.
 • Holokauszt-ipart több országgyűlési képviselő, köztük Vona Gábor is emlegetett, aki később próbálta kimagyarázni, nem is úgy értette. A Novák–Dúró házaspár felváltva fejezte ki nemtetszését a Saul fia, illetve a Hajnali láz című filmek állami támogatása miatt.
 • Vona Gábor 2013-ban azt üzente Ilan Mór izraeli nagykövetnek,"visszataszítónak tartom bármely nép vagy nemzet világuralmi törekvéseit. A zsidóságét is. És az ön viselkedésében ezt az arroganciát látom." A Kettős Mérce még időben nézte át a tapolcai választás későbbi győztese, Rig Lajos Facebook-oldalát, számos zsidózó, cigányozó témamegosztást találták. Lenhardt Balázs volt jobbikos politikus izraeli zászlót égetett egy tüntetésen, ettől a Jobbik is elhatárolódott.
 • "Ha kiderülne rólam, hogy zsidó vagyok, akkor lemondanék a Jobbik elnöki tisztségéről, és tagként segíteném tovább az ügyet" mondta Vona Gábor 2013-ban. Hozzátette, egy ilyen helyzet a gondolkodásmódját nem változtatná meg, ugyanaz az ember maradna, aki most, ugyanakkor Szegedi Csanád esete után valahogy meg kellene vizsgálni a felső vezetők származását.
 • "Nem tudjuk, mi történt (130 éve Tiszaeszláron) Solymosi Eszterrel, de az ismert változatok közös pontját képezi, hogy a zsidóság és az ország akkori vezetése súlyosan érintett volt az ügyben." Baráth Zsolt napirend utáni felszólalása 2013-ban óriási botrányt okozott. Vona szerint a felszólalás felesleges volt, a balliberális oldal műbalhét csinált belőle.
 • "Az MTK zsidó csapat, ezért nem szeretjük" mondta Lenhardt Balázs 2011-ben, még országgyűlési képviselő korában.
 • "Ez elfogadhatatlan, de már önmagában az is, hogy három zsidó egyház kap a legújabb adatok szerint összesen tizennégy, Magyarországon elfogadott egyház között teret, miközben a népszámlálási adatok azt mutatják, hogy egyáltalán nincsen meg az ehhez szükséges hívek száma" – reagált Novák Előd az egyházakról szóló törvény záróvitájában arra, Fónagy János a bejegyzett egyházak közé sorolná a Szim Shalom Egyesületet is, de tőle “mit is várhatnánk mást”.

Bónusznak itt egy videó, ha nem csak olvasni, hallgatni is akarja a cigányozást és zsidózást.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rinocéroszságunkhoz nem fér kétség – könyvajánló

Rinocéroszságunkhoz nem fér kétség – könyvajánló

Ausztria is döntött a Szputnyik importjáról

Ausztria is döntött a Szputnyik importjáról

Veneto tartomány kormányzója: A magyarok nyugodtan foglaljanak szálláshelyet

Veneto tartomány kormányzója: A magyarok nyugodtan foglaljanak szálláshelyet