szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Döbbenetes dokumentumokat és ügyleteket tárt fel a Guardian. Azerbajdzsán eurómilliárdokat költött politikusok és médiaszereplők lefizetésére, hogy javítsanak a korrupt és diktatórikus ország imázsán, olykor pedig politikai eredményeket is sikerült elérni.

Politikusok és médiumok is az azeri állam fizetési listáján voltak 2012 és 14 között, azaz Azerbajdzsán fizetett ügynökei, lobbistái voltak, adta hírül az Index a Guardianre hivatkozva. Azerbajdzsán 3 milliárd eurónyi pénzt fordított saját imázsának ilyen módon történő javítására, és luxustárgyak vásárlására egy alap segítségével, amelyből fizettek sok-sok európai politikust és újságírót. Két év alatt 16 ezerszer fizettek ebből az alapból.

A Magyarországgal jó viszont ápoló ország, amelynek kiadtuk Ramil Safarov baltás gyilkost, aki rögtön nemzeti hőssé avanzsált, brit bankokon keresztül mosta tisztára a pénzt, amivel jól példázza az európai pénzmosási küzdelem hatékonyságát is. Szerepelt a fizetési listán a német, CSU-színekben politizáló képviselő, Eduard Lintner, az olasz jobbközép politikus Luca Volonté vagy a média szereplői között Eckart Sager egykori CNN-producer. Ők mind Azerbajdzsánt normális, jóravaló országnak festették le, és próbáltak javítani a korrupcióval és jogtiprással teli diktatúra arculatán szépíteni.

Magyarország stratégiai megállapodást is kötött az országgal, és Orbán Viktor mintaállamnak nevezte Azerbajdzsánt a gázüzlet szempontjából. De született megállapodás oktatási együttműködésről is. Szijjártó Péter pedig a két ország közti stratégiai partnerség megkezdését nevezte kívánatosnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megszólalt a terveiről az SZFE egyik új vezetője

Megszólalt a terveiről az SZFE egyik új vezetője

Januártól mindenhol el fogják fogadni a bankkártyáját – de most már otthon is hagyhatja

Januártól mindenhol el fogják fogadni a bankkártyáját – de most már otthon is hagyhatja

1019 km/h-val száguldott egy vonat Dél-Koreában

1019 km/h-val száguldott egy vonat Dél-Koreában