szerző:
HVG

A friss HVG címlap ztorijában a Polt vezette ügyészség tevékenységét elemzi, táblázatban mutatjuk, hogy állnak, illetve nem állnak a kényes ügyek.

A rendőrség és ügyészség hozzáállása romlott a nyivlánosságra került korrupció- vagy bűncselekménygyanús ügyekben - panaszkodott egy korábbi interjújában a sorozatos feljelentéseiről ismertté vált Tényi István. A friss HVG-ben mutatunk több példát arra, milyen trükkökkel játszik az ügyészség, amely papíron kiválóan teljesít. A kínos ügyek többsége ugyanis el sem jut a bíróságig, egyre abszurdabb okokból. Ami mégis eljut, ott szinte kizárólag alacsony beosztású szereplők ülnek a vádlottak padján. Kivéve, ha a politika elengedi egyik pártfogoltja kezét. A Voldemortként elhíresült Mengyi Roland fideszes politikus például bíróság elé került, ugyanakkor a nyomozás során sok szarvashibát elkövettek, így nem biztos, hogy megáll a vád.

A minisztériumi szálat érdemben nem is vizsgálták. Köpeczi-Bócz Tamás - azóta menesztett - helyettes államtitkár és a kabinetfőnök egymásnak ellentmondó tanúvallomást tett, azonban az ügyészség ezt nem vizsgálta.  A csalásra készülő gyanúsítottak is hiába mondták, felülről súgtak nekik a lehallgatásról, a nyomozók nem találtak erre bizonyítékot, így le is zárták a nyomozást - írta korábban az Index.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója azt mondja, nincs megfelelő jogi eszköz, amivel az ügyészséget rá lehetne szorítani arra, hogy foglalkozzon egy üggyel, ha nem akar. További részletek a HVG-ben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!