szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A kormány tervezett honvédelmi sportközpontjait egy olyan kommunista-szocialista érát idéző szervezet is használni fogja, amelyet részben az esetleges katonai szolgálatra való felkészítés miatt hoztak létre tavaly.

Honvédelmi Sportközpontok néven egy új intézményrendszert hoz létre a kormány a honvédelmi nevelés sporton keresztüli bővítéséhez - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM).

A tárca szerint a program nem iskolai keretek között, hanem szabadidős tevékenységként, önkéntes alapon adna lehetőséget a szervezett sporttevékenységekre, a sportközpontok sem az iskolákban épülnek majd.

A HM szerint a központokban lesz sportlövészet, illetve több, honvédelmi szempontból kiemelten fontos sportágat is lehet majd űzni, például a vívást vagy küzdősportokat. De elsősegélynyújtást és a tájékozódási ismereteket is oktathatnak majd.

Az idei és jövő évi költségvetés terhére első körben 40 helyszínen, megyei és járási székhelyeken alakítják ki a sportközpontokat 17,5 milliárd forintból, a második ütemben további 67 helyszínt terveznek.

Egy keddi kormányhatározat máris több mint száz lőtér kialakításáról rendelkezett a program első két ütemében, amiknek a fejlesztését állami tulajdonú ingatlanokon kell megvalósítani. 

A kormány döntése értelmében a beruházások építtetője a Nemzeti Sportközpontok, amelynek a munkáját szakmai tanácsadóként a Honvédelmi Sportszövetség (HS) segíti - derült még ki a határozatból.

A hazafias tesióra életérzés

Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár augusztus elején a kormánypárti Magyar Időkben beszélt arról, mit is jelent az Orbán Viktor által megálmodott hazafias testnevelés. Szerinte a hazafias és honvédelmi nevelés átgondolása nem jelenti új tantárgy bevezetését, "tartalomról, életérzésről" van szó, ami már ma is megjelenik a történelemben, a földrajzban, de megjelenhet a zenében és a testnevelésórán is. Egy július végén megjelent kormányhatározat szerint év végéig ki kell dolgozni egy tanulmányt arról, hogyan lehet a hazafias és honvédelmi nevelést testnevelésórán megvalósítani, miként kell ehhez a kerettantervet módosítani. A határozatból nem derül ki, hogy ezt pontosan mikortól és hányadik évfolyamon vezetnék be.

Meglóduló fantáziával viszont akár a sorkatonaság visszaállításának előkészítését is bele lehet látni a kormányzati tervbe, amely hazafias és honvédelmi elemekkel dúsítaná a testnevelésórákat. Arra egyelőre nincs válasz, hogy miként történik mindez, a tanárokban mindenesetre rossz emlékeket idéz a felvetés.

A HS-t tavaly gründolta a kormány, most a minisztérium azt közölte, ez a szervezet használni is fogja a leendő sportközpontokat a programjaihoz.

A HS létrehozásáról szóló tavalyi törvényjavaslat indoklása szerint többek között azért van szükség a szervezetre, mert 2005-ben megszűnt a békeidejű sorozás és sorkatonai szolgálat, "ezzel viszont csökkent azon személyek köre, akik rendkívüli állapot vagy megelőző védelmi helyzet idején felkészülten képesek eleget tenni katonai szolgálati kötelezettségüknek".  

Az indoklás szerint a HS a leendő katonáskodásra is felkészítheti a résztvevőket. 

"Meg kell teremteni annak a szervezeti formáját, hogy a honvédelem ügye iránt elkötelezett állampolgárok önkéntes alapon, a rendszeres testmozgásra épített honvédelmi nevelési programon keresztül, a honvédelmi szempontból hasznosítható tudást, előképzést megszerezhessék, az esetleges katonai szolgálatot és alapkiképzést megalapozó ismereteket elsajátíthassák" - írta a szöveg.

A HS egyébként az egykori Magyar Honvédelmi Szövetség (MHSZ) nyomdokaiba lép, amely kvázi katonai szervezetként sport és szabadidős tevékenységeket szervezett 1948 és 1990 között. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán „Paganini” Viktor raktárkoncertezik drMáriás legújabb alkotásán

Orbán „Paganini” Viktor raktárkoncertezik drMáriás legújabb alkotásán

Így szigorodnak a maszkviselési szabályok: egymilliós bírságot, egyéves boltbezárást lehet kiszabni

Így szigorodnak a maszkviselési szabályok: egymilliós bírságot, egyéves boltbezárást lehet kiszabni

Bámulatos víz alatti laboratóriumot építene Jacques Cousteau unokája

Bámulatos víz alatti laboratóriumot építene Jacques Cousteau unokája