szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A nyelvtörvény elfogadása és aláírása miatt Magyarország blokkolni és vétózni fogja Ukrajna előrelépését az uniós integrációs folyamatban.

"Garantáljuk, hogy Ukrajnának mindez fájni fog a jövőben" – jelentette ki Szijjártó Péter azután, hogy Petro Porosenko ukrán elnök aláírta az új oktatási törvényt, amely komoly tiltakozásokat váltott ki belföldön és külföldön, köztük Magyarországon is. A jogszabály értelmében a kisebbségek nyelvén való oktatás kizárólag az óvodákban és az elemi iskolában, azaz az 1-4. osztályban engedélyezett, az 5. osztálytól kezdve fokozatosan át kell térni a tantárgyak többségének ukrán nyelvű oktatására.

A magyar diplomácia vezetője az MTI-nek nyilatkozva közölte: szégyen és gyalázat, hogy Ukrajna elnöke aláírta az oktatási törvényt.

Porosenko elnök eddig arról beszélt, hogy Ukrajnát közelebb akarja vinni Európához, a mostani döntésével azonban "jó messzire távolodott Európától, éppen az ellentétes irányba tett egy hatalmas lépést" – mondta Szijjártó Péter.

Petro Porosenko eddig európai Ukrajnáról beszélt – folytatta –, de "ezt gyakorlatilag innentől kezdve el is felejtheti", tekintettel arra, hogy Magyarország minden létező fórumon, minden nemzetközi szervezetben, elsősorban az EU-ban, blokkolni fog minden olyan kezdeményezést, amely Ukrajnának kedvező lenne.

Most, hogy az EU–Ukrajna közötti társulási megállapodás, valamint az ukránok vízummentessége életbe lépett, az ukránok "azt az álmot dédelgetik", hogy a keleti partnerség jegyében még tovább lépnek az európai integráció felé vezető úton. "Na, ezt most pont elfelejthetik" – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter hozzátette: az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának jelenleg zajló ülésén Magyarország meg fog vétózni minden olyan EU-s felszólalást vagy álláspontot, amely nem ítéli el Ukrajnát kellő erélyességgel és kellő határozottsággal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Ukrán külügyminiszter: Szijjártó változtasson a hangnemen

Ukrajna reméli, hogy az oktatási törvény részleteinek megismerése után Magyarország megváltoztatja Kijevvel szembeni hangnemét. Az eddigi Szijjártó-megszólalások - Vagyim Prisztajko külügyminiszter-helyettes szerint - ugyanis nem voltak megfelelőek.

MTI Itthon

Itt egy ügy, amelyben minden parlamenti párt egyetért

Egyhangúlag elfogadhatatlannak tartják az új ukrán oktatási törvényt. Közösen szólították fel Petro Porosenko ukrán elnököt, hogy ne írja alá a jogszabályt, hanem küldje vissza azt a törvényhozásnak.

Fotók: általános iskolát fertőtlenítenek a honvédek

Fotók: általános iskolát fertőtlenítenek a honvédek

Vesztegzár alá került két híres erdélyi magyar település

Vesztegzár alá került két híres erdélyi magyar település

Bundesliga: nyert a Bayern München és a Hertha

Bundesliga: nyert a Bayern München és a Hertha