szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Petro Porosenko ukrán elnök aláírta hétfőn a szeptember 5-én megszavazott új oktatási törvényt, amely ellen a kisebbségi nyelveken történő oktatás visszaszorítása miatt belföldön és külföldön, köztük Magyarországon is tiltakoztak.

Az elnöki hivatal szerint az államfő a jogszabály aláírásakor azt állította: a törvény lehetőséget teremt az oktatási rendszer "mélyreható és átfogó" megreformálására, és emeli ezzel az oktatás színvonalát valamint a fiatalok versenyképességét a munkaerőpiacon. Azt is hangsúlyozta, hogy a törvény megnöveli az ukrán mint államnyelv szerepét az oktatásban.

Porosenko szerint a jogszabály valamennyi ukrán állampolgár számára egyenlő esélyeket biztosít, mert garantálja, hogy az iskola elvégzéséve mindenki egyformán magas színvonalon beszélje az államnyelvet, ami "elengedhetetlen" a sikeres pályafutáshoz Ukrajnában.

Az elnök azt ígérte: "Ukrajna eddig is és ezután is olyan hozzáállást tanúsít a nemzeti kisebbségek jogaihoz, amely megfelel nemzetközi kötelezettségvállalásainak, összhangban van az európai normákkal és példaértékű a szomszédos országok számára".

A szeptember 5-én megszavazott oktatási törvényt Ukrajnában többek között Hennagyij Moszkal, Kárpátalja megye kormányzója is bírálta. Ukrajnai magyar szervezetek arra kérték korábban az államfőt, hogy vétózza meg a jogszabályt. A kijevi parlamenti pártok közül az Ellenzéki Blokk képviselői is kérték Porosenkót, hogy ne írja alá a törvényt. Ezt a pártot egyébként Viktor Janukovics Oroszországba menekült volt ukrán elnök hívei alapították.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter a hétvégén, Kijevben tartott Jaltai Európai Stratégia nevű nemzetközi fórumon a kulisszák mögött újságíróknak megismételte, hogy Ukrajna ki akarja terjeszteni az ukrán nyelv oktatását a gyermekek számára, ezzel együtt nem akarja megfosztani a nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelvükön történő oktatástól.

Az új oktatási törvény alapvetően a közoktatás korszerűsítését tűzi ki célul 2018. szeptember 1-jétől bevezetendő reformokkal: egyebek mellett 11-ről 12 évre emelik a kötelező elemi, általános és középfokú oktatás időtartamát. A törvény jelentős autonómiát ad az iskoláknak, és béremelést ír elő a pedagógusoknak.

A törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikkelye váltott ki tiltakozást több országban, köztük Magyarországon. Ez azt mondja ki, hogy Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv. A tantárgyaknak a nemzeti kisebbségek anyanyelvén történő oktatása csak az első négy osztályban maradna meg, az is csupán az önkormányzati - vagyis nem állami - fenntartású tanintézetekben, azokban is csak külön osztályokban vagy csoportokban. Az 5. osztálytól felfelé már - az anyanyelvi tárgyak kivételével - a tantárgyakat ukránul oktatnák majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghátrált a Tempus, már nem kell a nyilatkozniuk a civileknek, hogy külföldről támogatottak-e

Meghátrált a Tempus, már nem kell a nyilatkozniuk a civileknek, hogy külföldről támogatottak-e

A magyar tinilányok fele kapott már kéretlenül képet valaki más intim testrészéről

A magyar tinilányok fele kapott már kéretlenül képet valaki más intim testrészéről

Dragomán: Tóth Krisztina szívügye az olvasó gyerekek nevelése

Dragomán: Tóth Krisztina szívügye az olvasó gyerekek nevelése