szerző:
MTI

Petro Porosenko ukrán elnök aláírta hétfőn a szeptember 5-én megszavazott új oktatási törvényt, amely ellen a kisebbségi nyelveken történő oktatás visszaszorítása miatt belföldön és külföldön, köztük Magyarországon is tiltakoztak.

Az elnöki hivatal szerint az államfő a jogszabály aláírásakor azt állította: a törvény lehetőséget teremt az oktatási rendszer "mélyreható és átfogó" megreformálására, és emeli ezzel az oktatás színvonalát valamint a fiatalok versenyképességét a munkaerőpiacon. Azt is hangsúlyozta, hogy a törvény megnöveli az ukrán mint államnyelv szerepét az oktatásban.

Porosenko szerint a jogszabály valamennyi ukrán állampolgár számára egyenlő esélyeket biztosít, mert garantálja, hogy az iskola elvégzéséve mindenki egyformán magas színvonalon beszélje az államnyelvet, ami "elengedhetetlen" a sikeres pályafutáshoz Ukrajnában.

Az elnök azt ígérte: "Ukrajna eddig is és ezután is olyan hozzáállást tanúsít a nemzeti kisebbségek jogaihoz, amely megfelel nemzetközi kötelezettségvállalásainak, összhangban van az európai normákkal és példaértékű a szomszédos országok számára".

A szeptember 5-én megszavazott oktatási törvényt Ukrajnában többek között Hennagyij Moszkal, Kárpátalja megye kormányzója is bírálta. Ukrajnai magyar szervezetek arra kérték korábban az államfőt, hogy vétózza meg a jogszabályt. A kijevi parlamenti pártok közül az Ellenzéki Blokk képviselői is kérték Porosenkót, hogy ne írja alá a törvényt. Ezt a pártot egyébként Viktor Janukovics Oroszországba menekült volt ukrán elnök hívei alapították.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter a hétvégén, Kijevben tartott Jaltai Európai Stratégia nevű nemzetközi fórumon a kulisszák mögött újságíróknak megismételte, hogy Ukrajna ki akarja terjeszteni az ukrán nyelv oktatását a gyermekek számára, ezzel együtt nem akarja megfosztani a nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelvükön történő oktatástól.

Az új oktatási törvény alapvetően a közoktatás korszerűsítését tűzi ki célul 2018. szeptember 1-jétől bevezetendő reformokkal: egyebek mellett 11-ről 12 évre emelik a kötelező elemi, általános és középfokú oktatás időtartamát. A törvény jelentős autonómiát ad az iskoláknak, és béremelést ír elő a pedagógusoknak.

A törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikkelye váltott ki tiltakozást több országban, köztük Magyarországon. Ez azt mondja ki, hogy Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv. A tantárgyaknak a nemzeti kisebbségek anyanyelvén történő oktatása csak az első négy osztályban maradna meg, az is csupán az önkormányzati - vagyis nem állami - fenntartású tanintézetekben, azokban is csak külön osztályokban vagy csoportokban. Az 5. osztálytól felfelé már - az anyanyelvi tárgyak kivételével - a tantárgyakat ukránul oktatnák majd.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
132 ezer forint különbség is lehet a bolti eladók fizetése között

132 ezer forint különbség is lehet a bolti eladók fizetése között

Ítéletet hoztak a neonácik ügyében, akik állítólag Orbánt is meg akarták ölni

Ítéletet hoztak a neonácik ügyében, akik állítólag Orbánt is meg akarták ölni

Az állami támogatás megszüntetésével a legfőbb vonzerejüket vesztenék el a lakástakarékok

Az állami támogatás megszüntetésével a legfőbb vonzerejüket vesztenék el a lakástakarékok

Már 445 milliárd forinttal támogatta a nagy cégeket a kormány

Már 445 milliárd forinttal támogatta a nagy cégeket a kormány

Kilép a Jobbikból a frakcióból kizárt Volner János

Kilép a Jobbikból a frakcióból kizárt Volner János

Megszüntetné a Fidesz a lakástakarékok állami támogatását

Megszüntetné a Fidesz a lakástakarékok állami támogatását