szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jól tudja Őcsény, milyen is hazátlannak, menekültnek lenni: 1951-ben 40-50 kitelepített sváb családot fogadott be a falu, erről egy német nemzetiségi műsor is beszámolt. Most viszont rettegnek. Így működik az agymosás.

"A magyarokra mindig is jellemző volt" az idegenekkel szembeni gyanakvás, mondta Lázár János a Kormányinfón az őcsényi incidensre utalva, és tagadta, hogy a kormány kampánya felelős lenne a menekültek elleni hisztérikus jelenségekért, amelyet az a hír váltott ki, hogy Őcsényben nyaralnának. Lázár szavait több oldalról is árnyalja a német kisebbségi műsor, az Unser Bildschrim 2014-es adása. Ebben többek közt Jeromos Tamás is megszólal. Jeromos sváb, és 1951-ben sok más kisebbségi némettel együtt kitelepítették. A tragikus, kollektív bűnösség elvén alapuló kisemmizés után Őcsény fogadott be 40-50 családot. Jeromos ezért emléktáblát is állított Őcsény polgármesteri hivatalának falán.

A riport Jeromossal a műsor hatodik percénél kezdődik. 9:30-nál pedig háláját fejezi ki Őcsénynek. "Tartozunk ennyivel ennek a településnek, mert ebben a szörnyű időben befogadtak minket", mondja Jeromos. Ez a falu tehát mára eljutott odáig, hogy nyaraló menekültektől fél.

Az egykor kitelepítettek, befogadottak és utódaik Jeromos szerint máig a faluban élnek. Úgy tűnik, a kormányzati propaganda hatása olyan erős, hogy a primér emlékek erejét is elsöpri.

Jeromos Kunbaján keresztet is állított a kitelepítés és áldozatai emlékére, és hozzáteszi, "ha nincs béke, akkor jön a nyomorúság".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Nincs az a kínai vakcina, ami nagyobb rizikót jelentene, mint a vírus okozta betegség"

"Nincs az a kínai vakcina, ami nagyobb rizikót jelentene, mint a vírus okozta betegség"

Mekkora "bűn" Gulácsi Péter kiállása a magyar foci túlpolitizált világában?

Mekkora "bűn" Gulácsi Péter kiállása a magyar foci túlpolitizált világában?

Bosszúból szivárogtathatták ki a Barátok közt befejezését

Bosszúból szivárogtathatták ki a Barátok közt befejezését