szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Molnár Gyula üzenete egyértelmű volt: egy fejezet lezárva, és most irány a fényes összefogás. Nincs itt semmi látnivaló, haladjunk tovább – ez tehát az MSZP vezetésének stratégiája Botka László időzítésében váratlan, de cseppet sem meglepő lemondása után. Az viszont nehezen hihető, hogy Botka és a hozzá csatlakozó Ujhelyi vádjait egyhamar vissza tudnák zárni a palackba.

Sajnos hibáztam, mert nem gondoltam, hogy a demokratikus pártok nem akarnak nyerni 2018-ban, céljuk csupán annyi, hogy néhány ellenzéki helyet szerezzenek az Orbán-rezsim parlamenti padsoraiban. Azt sem tudtam, hogy a politikai maffia mennyire behálózta a demokratikus ellenzéket, benne sajnos a saját pártomat is. (...) A választáson legyőzendő ellenféllel kellett harcolni a pártomon belül is.

Ezt a harcot Botka László kilenc hónap után elbukta. Botka László ugyanis hétfőn lemondott a miniszterelnök-jelöltségről, amelyet a fenti mondatokkal indokolt. Percekkel a hír után bejelentette Ujhelyi István EP-képviselője, hogy ő pedig az MSZP alelnöki pozícióját adja át másnak. A szocialisták két szegedi politikusa nem hagyott kétséget afelől, hogy lemondásuk oka a párton belül és annak holdudvarában szerveződő ellenállás, amelyet szerintük a Fidesz támogat és a megélhetési politizálás motivál.

A hír bombaként robbant, a párt elnökének így több időre volt szüksége, hogy reagálni tudjon, mint ahogy azt elsőre tervezték. Molnár Gyula sajtótájékoztatóján hamar kiderült, hogy az MSZP nem kíván foglalkozni Botka és Ujhelyi helyzetértékelésével. Szerinte a párt belső viszonyainak kritizálása elhibázott, átgondolatlan, egyébként pedig a lemondás oka, hogy Botka így teszi lehetővé a valódi összefogást.

©

Bármilyen gyakran is köszönte meg Molnár az elmúlt kilenc hónapot Botkának, az MSZP elnöke valójában volt kormányfőjelöltjük meghazudtolásán dolgozott. Botka váratlan és elsőre meglepő lépése tehát nem a pártvezetéssel koordinált stratégiai húzás. A szegedi polgármester maga dobta be a törülközőt, és ebben legalább egy pártbéli szövetségese követte. Szemben például Szanyi Tiborral, aki sommásan fejezte ki nemtetszését.

Szegedről Budapestre, és vissza Szegedre

A magyar sajtót meglepte Botka lemondása, de a lépés várható volt. A kormányfőjelöltet rengetegen bírálták fennhangon és névtelenül is a párton belül. A vég kezdeteként a plakáttörvény körüli csavarokat nevezhetjük. Botka parlamenten kívüli miniszterelnök-jelöltként vétózta meg, hogy a szocialista frakció a Fidesszel boltoljon a jobbikos plakátok betiltására írt kétharmados törvényről.

A plakáttörvény elbukott, onnantól és azért durvult be a belső támadás is – legalábbis Botka környezetének narratívája szerint. Mindenesetre tény, Molnár Zsolt elnökségi tag nyíltan beszélt arról, hogy a párt jelöltjének jóváhagyott stratégiájával ellentétben össze kellene fogni személyesen Gyurcsány Ferenccel is. Botka László szokatlanul erősen reagált: árulónak bélyegezte Molnárt egy 168 Óra-interjúban. Fidesz kollaboránsokról, árulókról korábban is pletykáltak a pártban, de ennyire nyíltan nem mondták még ki senkire.

Molnár Zsolt először támadt, majd visszavonulót fújt, azzal érvelve, hogy innentől csak biztonságpolitikai kérdésekkel foglalkozik. Foglalkozott viszont más helyette Botkával és Gyurcsánnyal, például a Molnárral kapcsolatban álló Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő, aki egyben a Zoom.hu tulajdonosa. A politikai vállalkozó az ellenzék összefogását elősegítő mozgalom létrehozását jelentette be.

©

Miközben nagyobb fokozatra kapcsolt a Botka elleni szervezkedés, a kormányfőjelölt a múlt héten meghirdette „nagyvonalú” ajánlatát a többi ellenzéki pártnak, amelyet az érintettek válogatott érvekkel vertek vissza pár órán belül. Ezt követően kedd este megjelent a Tarjányi Péter mozgalmában szerepet vállaló Lattmann Tamás nemzetközi jogász, és közölte, ő lett volna a baloldal közös jelöltje, az MSZP vezetésével is tárgyalt erről.

Molnár Gyula pártelnök cáfolta Lattmann jelöltségét, ám ugyanazon a háttérbeszélgetésen, szerdán elmondta, nem ért egyet Botkával Gyurcsány Ferenc szerepéről, de szerinte végső esetben a DK elnöke rajta lehet a listán. Molnárra nem reagáltak Botkáék, Molnár viszont este kiadott egy magyarázkodó közleményt, ha a többi párt is benne van, akkor rajta lehet Gyurcsány a listán. Tarjányi Péter mindezek után, csütörtökön jelentette be mozgalma elindítását, ahol ki is mondta, céljuk Botka levétele, majd megszólalt szombaton a DK is, közölték, követhetetlen az MSZP álláspontja, önállóan készülnek a választásra.

A hétvégére eldőlt, Botka visszalép, bár környezete szerint cseppet sem Tarjányi miatt.

A pártok azonnal helyezkedni kezdtek:

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Emlékszik még Botka gazdasági programjára? Mehet a kukába?

Februárban hirdette meg konkrétumokat is tartalmazó gazdasági programját az MSZP most távozó miniszterelnök-jelöltje. Pontokba szedtük a legfontosabb ígéreteket, amelyek most már végképp ígéretek maradnak, bár több ellenzéki párt programjában is szerepelhetnek.

hvg.hu Itthon

Botka remegve elmondott beszéde: A demokratikus pártok nem akarnak nyerni

Botka László hétfőn lemondott a miniszterelnök-jelölti posztjáról. Lépésének okairól fél 10-kor, láthatóan feldúlt állapotban, időnként remegő hangon tájékoztatta a nyilvánosságot Szegeden. Alább olvasható a beszéde, amelyet hétfőn reggel, az elhangzása előtt már elküldött a sajtónak.

Az amerikainál gyengébb lett az európai Ford Mustang Mach 1

Az amerikainál gyengébb lett az európai Ford Mustang Mach 1

"A politika élhet megrendelésekkel" – Freund Tamás a HVG Teraszon

"A politika élhet megrendelésekkel" – Freund Tamás a HVG Teraszon

3000 éves labdákat találtak

3000 éves labdákat találtak