szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bemutatkozott a Tarjányi Péter vezette Magyar Progresszív Mozgalom, ahol kerek perec kimondták, azt akarják, hogy Botka hátrébb lépjen. Lattmann Tamás szerint Botka magának kereste a bajt.

"Az a cél, hogy Botka László hátrébb lépjen, és egy, a pártok felett álló miniszterelnök-jelöltet építsenek fel, aki mögé be tudnak állni a demokratikus ellenzék pártjai"

– jelentette ki Tarjányi Péter, a Magyar Progresszív Mozgalom létrehozója és Lattmann Tamás közösen a mozgalom bemutatkozó sajtóeseményén.

A határidő október vége – jegyezte meg Tarjányi, hozzátéve, hogy van A, B és C tervük is. Személyben nem gondolkodnak, nem királycsinálók – tette hozzá. Azt mondta, semmilyen eszközük nincs azon kívül, hogy a nyilvánossághoz fordulnak, viszont nagy nyomást ígérnek, minél többször és minél több helyen akarják ugyanezt elmondani. Ne számítsunk tőlük se tömegrendezvényekre, se felvonulásokra, erre szerintük nincs idő. "Meg kell egyezni, mert máshogy nem lehet győzni." Mint elmondták, Botka megbuktatásán túl az Orbán-kormányt is meg akarják buktatni.

A mozgalomban Tarjányi mellett szerepet vállal Lattmann Tamás nemzetközi jogász, aki az elmúlt két napban előállt azzal, ő lett volna négy baloldali párt közös miniszterelnök-jelöltje, de Botka érkezése ezt keresztülhúzta. Ott volt még Bodnár Zoltán, aki korábban a Fodor Gábor vezette Liberálisok főpolgármester-jelöltje volt. Bodnár azt mondta, készek nyomás alatt tartani a baloldali pártokat, hogy közös asztalhoz tereljék őket.

©

Nagy egyetértésben olvasták Botka szemére, hogy korábban kettessel kezdődő kétszámjegyű támogatottságot írgért, erre most 9 százalékon áll a párt. Vele nem lehet nyerni, nem alkalmas szereplő. Lattmann "kedvesen" hozzátette:

"Botka magának kereste a bajt”

Tarjányi nemrég jelentette be mozgalmának létrehozását, azzal az igénnyel, hogy megvalósítsa a pártok közti együttműködést, az ő mozgását a HVG legfrissebb számában elemeztük. A cikkből a többi között kiderül, Lattmann Tamáson kívül Molnár Zsolttal, az MSZP elnökségi tagjával is szoros kapcsolatot ápol. Molnár tavasszal találkozott Botka Lászlóval, és kvázi árnyékkormánytagként Lattmannt, Tarjányit és Bodnárt ajánlotta figyelmébe.

Botkáék – némi hezitálás után – nem éltek a lehetőséggel, utána Molnár kardot rántott az MSZP kormányfő-jelöltjével szemben.

Lattmann aktivizálta magát

A csütörtökön megjelenő HVG megírta, Lattmannal és Lattman személyéről az MSZP tavaly megválasztott vezetői többször is egyeztettek, míg a Demokratikus Koalíció irányítói sűrűn célozgatnak arra, hogy decemberre már körvonalazódott egy megállapodás az MSZP, a DK, az Együtt és a Párbeszéd nevű kispártok valamint a Bokros-féle MoMa között, ám Botka László föllépése mindezt keresztülhúzta. A megállapodásféleség tényét azonban mind az Együtt, mind a Párbeszéd részéről határozottan cáfolták.

Lattmann kedden este nyilatkozott először arról, hogy ő lett volna a közös jelölt, januárban még csak "civil oldalról" ajánlgatta magát nyilvánosan. Molnár Gyula MSZP-elnök viszont egy szerdai háttérbeszélgetésen azt mondta, Lattmann súlyos félreértésben van, szó sem volt semmiféle felkérésről, szakpolitikáról egyeztettek.

 

©

Lattmann erre a HírTv Egyenesen című műsorában azt reagálta: csak az elnök volt ott a megbeszélésen, szakpolitikus nem, így vajon milyen szakpolitikáról lehet beszélni. Kicsit nyelvészkedett, hogy esetében a felkérés szó használata miért nem helytálló, azt viszont elmondta, hogy megkeresték – korábban négy nevet sorolt fel: Molnár Gyulát, Molnár Zsoltot, Hiller Istvánt és Tóth Bertalant –, és leültek tárgyalni a feltételekről.

Tavaly nyáron keresték meg az MSZP-ből, év végén sokat beszéltek. Majd december közepén aktivizálta magát Botka, akire Lattmann elmondása szerint az MSZP elnöksége "úgy testálta rá a feladatot, hogy 5 hét alatt rakja össze a győztes koalíciót."

Lattmann azt mondta, tavasszal Botkával is beszélt – a tárgyaláson többen voltak, ő, Molnár Zsolt, Bodnár és Tarjányi –, és közölte, "ehhez már nem adja a nevét", a korábbi megállapodás nem érvényes. Azt állította, a beszélgetésen lehetséges kormánytagokként nem merült fel senki neve. A januári kiállásásval pedig a többi, őt támogató vagy benne fantáziát látó pártnak üzent, hogy

"nyugi, csak az MSZP zavarodott most meg."

Lattmann azt mondta, azért állt elő ezzel az egésszel a héten, mert fél év múlva választások vannak, az pedig, hogy ilyen állapotba került az ellenzék, nem belügy. Szerinte Botka hétfői ajánlata – amit ő performance-nak nevezett – nem más, mint fehér zászló, az az üzenete, hogy sírva könyörög, csak valaki döfje már le.

 

©

Lattmann a műsorban közölte, hétfő délután beszélt MSZP-sekkel, és közölte, "beszélni fog, neveket fog mondani." Kérdésre válaszolva azt mondta, Molnár Zsolttal beszélt, aki kvázi felhatalmazást adott neki, hogy mondja el, hogy tárgyaltak.

A műsor végén újból bejelentkezett miniszterelnök-jelöltnek.

A leárulózott Molnár hátrébb lépett, most mások mondják ugyanazt

Botka László szokatlan keménységgel ment neki Molnár Zsoltnak, akit a 168 órának adott interjúban pár hónapja árulónak, kollaboránsnak titulált, miután Molnár nyíltan képviselte a Gyurcsánnyal való összefogás szükségességét. Botka azzal érvelt, ez megengedhetetlen egy kongresszusi határozat után. Bár Molnár "szimpla" elnökségi tag, hatalmas informális szerepe van a pártban, van, aki őt tartja a fővárosi szocialisták igazi vezetőjének, ő volt az, aki télen megállapodott a DK-s Molnár Csabával a fővárosi kerületek "felosztásáról".

Molnár visszavonulót fújt, azt mondta, a jövőben csak biztonságpolitikai kérdésekkel foglalkozik. Molnár azóta nem is mond semmit, vannak viszont mások, akik átvették a szerepét. Leghangosabban Tarjányi Péter, akivel biztonságpolitikai kérdésekben elismert módon dolgozott együtt.

Molnár egyébként múlt héten azt állította, Tarjányi mozgalmáról még csak nem is hallott. Ennek némileg ellentmond az, hogy a csütörtöki bemutatón találkozott már Tarjányi, Lattmann és Bodnár több MSZP-s politikussal, a mozgalmuk szakértői által készített programokat pedig használják is a szocialisták. Igaz, azt Tarjányi is hangsúlyozta, Molnárnak nincs köze hozzájuk.

Botka kitart

Az elmúlt napok eseményei az egyik legkeményebb támadást jelentik Botka László személye ellen, de eddig úgy tűnik, Szeged polgármestere kitart, hiába merült fel párton olyan forgatókönyv is egyeseknél, beállnak a Párbeszéd jelöltje, Karácsony Gergely, vagy az LMP mögé. Azonban ezek csak ötletek voltak, a szocialista párt kitart, szerintük Botka lecserélésével elszállna minden reményük és esélyük 2018-ra.

Azonban annyiban puhult a szocialista álláspont, hogy már nem zárkóznak el Gyurcsány Ferenc listás szerepeltetésétől, az erről szóló tárgyalásokat Molnár Gyula pártelnök vezeti majd, információink szerint jövő héten kezdik az egyeztetéseket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Windisch Judit Itthon

Pancserpuccs az MSZP-ben: Orbán már most nevet, s hol van még a vége?!

Keményen egymásnak feszültek az MSZP-ben, miután Botka László miniszterelnök-jelölt nyíltan árulónak nevezte Molnár Zsoltot, a párt legerősebb, informális hatalommal rendelkező emberét. Az egyik oldal azt mondja, leszámolnak a "belső fideszesekkel", a másik nem is érti, hogy fordulhat elő nyilvános harc a választás előtt 10 hónappal. Botka vagy Molnár bukik?

Fekete Norbert Itthon

Megkérdeztük Botkát, hová lettek az MSZP árulói és balekjai

Két hónapja beszélt arról Botka László, hogy pártjában vannak a Fidesznek “beépített emberei”, valamint olyan “balekok”, akik akaratlanul is a Fideszt segítik. Mi lett ezekkel a “kollaboránsokkal” azóta? – kérdeztük az állítások megfogalmazóját, Botka Lászlót.