szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Újra egy iskolában alkalmazzák azt a tanárt, aki lenyúlta a gyerekek pénzét korábbi munkahelyén az iskolai alapítványból, ráadásul ennek egy részét végül nem is fizette vissza – tudta meg a hvg.hu. A diákokra szánt milliókat meglovasító tanár a belvárosi önkormányzatban a Fidesz által delegált bizottsági tag volt, de pár napja lemondott. Talán mert a sikkasztás miatt indult nyomozás hamarosan lezárul, a Klik viszont így is nemcsak felvette, de szabályosan titkolja, hol alkalmazzák – újra közpénzből – a tanárt.

Óriási botrány kerekedett abból, amikor májusban megírtuk: nyoma veszett az V. kerületi Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium alapítványa vagyonának, amit a szülők adtak össze a gyerekeik táborozására, kirándulására és a tanulmányi jutalmakra. A Szemerések a Szemeréért Alapítvány pénzét az iskola egyik tanára kezelte a kuratórium tagjaként, aki az ügy kipattanásakor gyorsan szabadságra is ment. És arra is volt esély, hogy az ügy sosem derül ki, hiszen a tantestület tagjaival még alá is írattak egy titoktartási nyilatkozatot, nehogy kitudódjon a végtelenül kínos történet.

Névtelenséget kérő iskolai forrásaink szerint azért is próbálták eltussolni a több millió forintot eltűnését, mert a napközis csoportot oktató tanár, Király András "nagy fideszes". Formálisan is, hiszen megtaláltuk Belváros-Lipótváros Önkormányzatának egyik testületében: hosszú ideje a Jogi, Ügyrendi és Közbeszerzési Bizottságnak a Fidesz–KDNP által delegált tagja.

©

Amikor májusban kérdőre vontuk a diákok pénze miatt, időt kért a nyilatkozatra, de ez alatt gyorsan visszaadott több mint 3 millió forintot a szemerések alapítványának. Utána már ígérete ellenére nem nyilatkozott, csak cikkünk megjelenése után bizonygatta egy rövid közleményben, hogy nem bánt jogszerűtlenül a rá bízott pénzzel.

Az ügy ezt követően látszólag elült, mostanra azonban újabb részletek jutottak a tudomásunkra: úgy tudjuk, a tanár ugyan az első cikkünk megjelenésekor még sietve fizette vissza a pénz egy részét, utána már kevésbé volt együttműködő. Pedig miután a Szemeréből, egyben az alapítványtól távozott, egy belső átvilágítás hamar feltárta, hogy a visszaszolgáltatott összegen felül is tartozott. Ugyanis folyamatosan vette ki a gyerekek pénzét, összesen 3 627 ezer forintot, amiből csak 3 200 ezer forintot adott meg. Ehhez jön az elmaradt kamat, de további 45 ezer forint csak a bankköltség, amit azzal okozott, hogy kvázi a sajátjaként használta az alapítvány számláját. A diákok alapítványának elnökhelyetteseként azért tudott visszaélni a helyzetével, mert a kuratóriumnak több mint egy évig nem volt elnöke, illetve pénztárosa, az alapítvány bankkártyája pedig nála volt.

Június óta nem adta vissza a gyerekek pénzét

Így a tanár még további 436 ezer forinttal tartozik az alapítványnak – tudtuk meg a kuratóriumtól. Azt ígérte, hogy ezt a maradék összeget is megtéríti, de hiába szólították fel erre június elején, az azóta eltelt négy hónapban sem fizette vissza a gyerekek pénzét.

Amikor az iskola vezetői az év végi tanulmányi jutalmak és más kiadások időszakában rájöttek, hogy nincs meg a pénz, az alapítvány feljelentést tett, ennek a nyomozásnak a határideje november 15-e – közölte kérdésünkre a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Folyamatban lévő ügyről bővebben nem tájékoztathatnak, annyit árultak még el, hogy "egy főt gyanúsítottként hallgattak ki sikkasztás bűncselekmény miatt".

Korábbi cikkünkben intézményfenntartóként a Klik illetékese arra hivatkozott, hogy majd ha az ügyben elmarasztalják a velük kapcsolatban lévő személyt, illetve jogerős bírósági ítélet születik, "akkor megteszik a szükséges lépéseket".

A sikkasztás miatt zajló nyomozás ténye és a diákok alapítványának erős gyanúja úgy tűnik, nem volt akadálya annak, hogy a politikai kapcsolatokkal rendelkező tanárt átmentsék egy másik iskolába. Így most – valószínűleg miután az előző iskolában kivett, fizetett szabadságát eltöltötte – újra gyerekek közt dolgozik, információink szerint a XV. kerület valamelyik intézményében helyezkedett el.

A Szemerébe nem tér(hete)t vissza
©

"Király András alkalmazása a jogszabályi előírásoknak megfelelően történt" – közölte kérdésünkre Kovács Katalin, az Észak-pesti Tankerületi Központ tankerületi igazgatója, ezzel egyben megerősítette, hogy a Klik valóban foglalkoztatja a gyanúba keveredett tanárt. Hiába firtattuk, ez mégis hogyan lehetséges, miközben még tart a nyomozás, illetve az előző munkahelyén nemhogy felettes szervként, de még újságíróként is tudtunk olyan információkat szerezni, amik alapján minimum aggályos, hogy ismét közpénzből fizetett, gyerekekkel kapcsolatos pozíciót töltsön be.

Erre mindössze annyit válaszolt a klikes vezető, hogy Király "szakmai munkáját az őt foglalkoztató intézmény vezetője jogosult megítélni". Utána viszont heteken át hiába kerestük több csatornán, a tankerületi igazgató egyszerűen nem volt hajlandó válaszolni a további kérdésekre, így elsősorban arra, mégis melyik pesti iskolában, illetve valóban egy XV. kerületi oktatási intézményben alkalmazzák-e a tanárt.

Lemondott múlt héten, a polgármester nem kérdezte az okot

Pár hét múlva lezárulhat a nyomozás, talán ez is közrejátszhat abban, hogy Király váratlanul, személyes okra hivatkozva lemondott a belvárosi önkormányzatnál betöltött pozíciójáról. Ezt a jogi bizottság október 12-i ülésén ismertették, ahol Steiner Pál szocialista önkormányzati képviselő kérdezett rá, a bizottság fideszes tagjának döntése vajon összefügg-e az alapítványi pénz eltűnése miatt indult rendőrségi üggyel. Az V. kerület fideszes polgármestere, Szentgyörgyvölgyi Péter erre azzal hárított, hogy erről nem kérdezte a lemondását bejelentő delegáltat. Steiner a májusi botrány kirobbanása után már hivatalosan is a polgármesterhez fordult az ügyben, akkor azt a választ kapta Szentgyörgyvölgyitől, hogy mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, és semmilyen lépést nem tesznek a hatósági vizsgálat lezárultáig.

A hvg.hu kereste Szentgyörgyvölgyit, de nem volt hajlandó nyilatkozni annak ellenére, hogy kétszeresen is érintett, hiszen egy kerületi iskoláról van szó, ráadásul saját pártja ültette be a bizottságba Királyt.

Megkerestük Király Andrást is kérdéseinkkel, ezúttal is gondolkodási időt kért, míg "egyeztet". Végül akárcsak májusban, vissza sem jelzett, simán köddé vált – annyi különbséggel, hogy ezúttal nem vitte vissza a még nála lévő pénzt sem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gergely Zsófia Itthon

Lenyúlta a gyerekek pénzét a "fideszes tanár úr" az iskolai alapítványból

Eltűnt egy V. kerületi általános iskola és gimnázium alapítványának pénze, amit a szülők adtak össze a gyerekeik táborozására, kirándulásra, tanulmányi jutalmakra – tudta meg a hvg.hu. Az alapítvány vagyonát kezelő tanár egyben a Fidesz–KDNP delegáltja a kerületi önkormányzatnál. Amikor kiderült, hogy lemerítette a számlát, gyorsan szabadságra ment, a kollégáival pedig aláírattak egy titoktartási nyilatkozatot, nehogy kitudódjon a pénz eltűnése – végül mégsem sikerült eltussolni az ügyet.

Anthony Hopkins éppen festegetett, amikor kiderült, hogy nyert a BAFTA-gálán

Anthony Hopkins éppen festegetett, amikor kiderült, hogy nyert a BAFTA-gálán

Visszaadott egy indián skalpot a németországi Karl May Múzeum

Visszaadott egy indián skalpot a németországi Karl May Múzeum

Mivel ingyenes a parkolás, beszálltak a közteresek munkájába a parkolóőrök

Mivel ingyenes a parkolás, beszálltak a közteresek munkájába a parkolóőrök